Monday, November 14, 2011

Usaha, Sayang!(Nasihat Buat Adik-Adik SPM)


SPM menjelang hari ini. Selamat maju jaya aku ucapkan.

Aku tak dapat nafikan keputusan SPM yang baik menjadi tiket untuk menempa kejayaan di masa depan. Jadi all SPM candidates, bila berdepan dengan kertas soalan, please do your best. Bila dah submit, kamu tak boleh nak patah balik ubah keadaan.

Maka ini pentingnya usaha. Usaha sebelum masuk ke dewan peperiksaan. Lantaklah badan kamu nak sakit ke, dik. Otak kamu separa mereng ke, tapi SPM kena lakukan dengan sebaik-baiknya.

Ia bukan hanya SIJIL SPM. Kamu nak minta kerja, SPM kena ada. Kamu nak apply diploma, master, degree, phd pun kena SPM. Hatta kerja kerajaan pun perlu ada SPM.

So work your ass out.

PLEASE MAKE YOU FATHER AND MOTHER PROUD OF YOU.

Penat kot membesarkan kamu yang sometimes spoil brat, whining, petulant, malas nya lain. At least buktikan yang kamu tu dah besar panjang dan ready to becomes a grown up. Bukan grown up sebab nak kahwen!

Please ye sayang-sayang sekalian, Adik-adik SPM.

Kahwin muda, dalam usia yang sangat-sangatlah mentah akan menjadikan cita-cita kamu terbatas. Come on. Berdiri atas kaki sendiri dulu.Makan duit hasil kerja sendiri dulu.

Dalam dunia ni, mana boleh hidup dengan ‘makan cinta’ je dik! Duit kena ada. Education kena ada (if u wanna be respect by others. Ya ini kenyataan perit. Dengan ilmu kita dihormati!)

Jangan nak mengada kata 'alah aku memang macam ni.Usaha macam ne pun, aku macam ni!'

CRAP! Itu bukan benar-benar berusaha!

Pernah dengar pepatah ‘bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian?’

Then, amalkan!

7 comments:

MAZLAN said...

betul tu En. Faizal :D hehe

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

SPM tu tiket utn segalanya...so gudluck yee adk2...

Lelaki Ini said...

terus tringt zaman spm..
takut plus cuak nk masuk exam!

khairunnisa ♥ said...

waktu SPM dulu lupa bawa kalkulator =_="

Nazz@Purple said...

betul tu..tp dulu naz main2 je spm..skrang kan dh nyesal(T_T)..

ghost writer said...

adik-adik jangan meniru tau.nanti tak berkat lulusnya.

Alieza Dayasari said...

yaaaa.. kehidupan selepas ini lbh mencabar....
singgah usha entry usha iklan. sama2 tmbh tabung blog.
salam singgah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR