Tuesday, May 05, 2009

BUATAN MALAYSIA YANG CAMBEST

Pernah tak korang rasa best bila tgk music video buatan local kita?. Mesti ada kan?. Tapi tak banyak MV tempatan yg best2 cam conto terdekat Negara jiran Indonesia. N3 kali ni aku nak share 10 MV local yg aku rasa cambest, bukan MV standart jalan2 dan nyanyi2 jerk...



1) Izinku Pergi by Kaer, Directed by Mr Ghaz


MV ni bergerak slow seiring ngan lagunya. So its kinda match. Si awek (Dira Abu Zahar, Merah Putih’s TV3 Lagenda) menyelusuri semula kenangan lalu bersama kekasih (Kaer) ditempat-tempat date mereka. Sedey woo…


2) Ranjau by Atilia Haron, Directed by Henry Ooi


MV Atilia ni very special bagi aku sebab sumer actor n actress dlm MV ni terlalu emotional. Banyak scene sedeh dan menggambarkan keputusasaan dlm hidup. Sesuai ngan tajuk lagunya, Ranjau. Ehh..ada Vanida Imran lorh


3) Mati Hidup Kembali by Butterfingers, Directed by Kerol “Nisfu” Azry


This year winner of AIM, Best Music Video (100 Tahun Mahu Hidup) ni mang banyak koleksi video2 music besh2. Bukan jer music diorang memang sangat bagus, tetapi dilengkapi pakej MV yg ada storyline. MV ni megimbau sekumpulan askar yg ditangkap penjahat(macam askar Nippon). Nice MV n simple song. Kalau korang dengar part chorusnyer, ada bunyi cam lagu raya doe!. Seyesh!!!


4) Bila Aku Sudah Tiada by Hujan, Directed by Rewan Ishak


MV ni cam ada sikit2 pengaruh MV Scientist by Coldplay. Jalan mengundur, kertas terbang2 dan espressi Noh yg sangat feeling abes. Mang tebaek la MV ni, bhaii. Cam tak caya buatan Malaysia tuh!


5) Yang Pernah by Estranged, Directed by Karen Cai


Whoaaaaa..MV ni mang besh gila. Simple tapi upbeat ngan teknik editing MV ni selari ngan lagunya. Estranged mang perform kaw2 utk MV ni. Penghayatan yg cukup bagussss. Terbaeeekkk!!!


6) Dugaannya by Hujan, Directed by (aku tatau.huhuhu.ada sesapa tau?)


MV ni shoot kat Indon Ok. Very nice shot!. MV ni basically mengambil imej2 sekitar yang kebanyakkannya dipenuhi ngan orang2 susah. Kena la ngan tema lagu!. Nice n simple storyline!


7) Stay by Estrella, Directed by Atomsk


Simple je MV nih. Lagu pon layaaannn. Apa yg aku suka pasal MV ni adalah penggunaan color yg sangat florescent utk costume ngan setting. Pastu ada plak scene2 happy suits with the mood of the song!. Cool sangat!. Rasa cam jadik muda balik doe.hahaha. Shoot kat Putrajaya jer kan. Penggunaan kaler terang camtu mengingatkan aku ngan teknik pengarah Spanish terkenal Pedro Almodovar.


8) Asmaradana by Tiara Jacquelina, Directed by Saw Teong Hin


Dua2 filem ngn MV, tuan director yg arahkan. Save budget maa. But Asmaradana mang antara MV soundtrack terbaik yg pernah dihasilkan. Tiara punyala energetic menari lagu ni ngan jayanya. Fuh.. dahsyat Gusti Putri. Set yang simple. But yang attractivenyer adalah tarian lagu disamping disuntik sikit2 tembang Jawa.."gegarane wong akrami dudu bundo..dudu rupo, among ati pawitane”. Unique!!





9) Mungkin by Anuar Zain, Directed by Ghaz MediaHustler

Geng2 MediaHustler mang best!!!. Mungkin menjadi salah 1 tredmark animated MV yg sangat menjadi. Kisah simple je. Sepasang kekasih yg terhalang cintanya. Teknik penceritaan seperti membaca manga ni memang menjadi. Sayang MV ni tak masuk bertanding di AIM dulu. Yang besnyer MV ni sepatotnya siap 2002 tetapi tertangguh dan siap sekitar 2004 dan ianya terpilih mewakili Malaysia ke 2005 Seoul International Cartoon Animated Film Festival!. Cayalah!!!



10) Jangan Lafazkan by KRU, Directed by KRU


Maybe korang rasa MV ni dah berkulapok untuk aku review. Tapi xpe. Korang baca jer teros, k.ehehehe.. KRU mang terkenal ngan penghasilan MV berkualiti dari dulu sampai skunk. Jangan Lafazkan antara MV terbaik dari trio ini dan menariknya ia dihasilkan pada tahun 1999!!!. Dah sepuloh tahun kan???. Kalau korang betol2 alert, ada tulisan jawi pada MV nih. MV ni gak dibarisi pelakon top dulu2 cam Mahmud Ali Basha, Intan Azura ngan Nina Juren (ada babak Nina Juren make a call guna public phone!.ehehe..classic!)



Korang lak cane?. Ke pilihan korang sama jer ngan aku ekk?


Indera:-) Suka tengok MV yg ada storyline especially dari Korea.

13 comments:

mr.syazwan said...

gua suke video clip

ZIANA ZAIN~ MENADAH GERIMIS

hahaha..

walaupun mcm simple tpi vid dia seakan2 mcm kat oversea

and meka sanggup buat awal2 pg shoot tkt berlaku kesesakan lalu lintas..

selain tu vid elyana dan manyak lg.

=)

rizz said...

wahh best la ntry diee ni rizz suke hehe..suke vc tiara tuh melerts sgt..eyh yg anuar zain tu never tgok..cm best jekk..4 me rizz suke vc tanpa - 6th sense.. syhdu sgt hahaha

Indera said...

mr.syazwan--)oh yeah, MV Ziana Zain menadah gerimis tuh mang gebBOMM masa time tu coz xda org lain buat lagi masa tuh. elyana? lagu apa ekk? kalis rindu ker?;-)

rizz--)rizz suke ekk?trimas..
rizz cuba cari kat youtube, mv anuar zain-mungkin. asmaradana mang syok tgk, tiara energetic gila. ouh 6th sense tanpa yer?ok gak tu:-)

shamimi said...

Lama x menjenguk kt blog hang...
Maaf kesibukkan melanda...
Paling suka clip video Estrella...
Unik owh clip video tu...

Indera said...

shamimi--)yep..MV estrella mang sempoi n simple jer.nice!!

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

nak tambah satu lagi calon top10 vc

BISAKAH-TOK TI

muahahaha!

Indera said...

AnuarKamaruddin--)tq for ur comment!. xpernah lagi tgk vid tok ti tuh.besh ker?uhuhuhu

i.am.belle said...

hi indera,
good selections. belle paling suka Hujan 'Bila aku sudah tiada'.

Indera said...

i'ambelle--)good selection belle!thanx for droppin by and left ur opinion!:-)

pinkiss said...

bila baca entry ni.. sedar bahawa MV kita pun hebat.

Iszaham said...

The best is HUJAN! coz' music video remind me of Coldplay! The best slow-british-band to me.

kabussenja said...

rewan ishak kenalanku sejak dr dulu lg mmg kreatif inovatif...

Muzakkir Syah® said...

hey there...
just checking out..;p

faizal tahir's sampai syurga pun best gakk.;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR