Sunday, May 03, 2009

SEMUA PEREMPUAN SAMA JER?


Oh m.G!!! Panas..panas..panas..(cam lirik lagu Gigi-Nakal.ehehehe). Dah lama aku x wat tajuk ala2 kain rentang rusuhan nih!.agaga.. Pada korang yg baca tajuk jer, pastu x mau baca isi & menganggap n3 kali ni berbaur provokasi, sila hentikan bacaan ok.
N3 ni berkait rapat ngn post aku sebelumnya (click here), so nak nampak adil, aku komen on both gender.
Bila melibatkan benda2 sensitip camni, aku lebih suka gunakan contoh. So korang yg baca lebey paham & aku pon xla mengarut ntah hape2 ntah.

Jamenah sorang gadis sopan bertudung. Cakap pon slow, gelak pon kaber2. Budak lelaki kelas dia, Tingkatan 6 Huru-Hara lebeh2 lagi Jamal Pak Tongkol, Dollah Juling Air ngan Semail Rambut Jarang sangat suka menyakat si Jamenah. Gurauan kasar trio ala2 KRU ni adakala membuatkan Jamenah naik angin.
Tetiba.. pada 1 hari, (sila saspenkan diri korang) Semail Rambut Jarang secara tak sengaja menyebutkan kata2 biru (blue) “&*$#@%&*%$# dihadapan Jamenah.


Muka budak pompuan tu berubah kemerah-merahan coz menahan malu. Dengan muka innocent Jamenah ala2 sesuci embun pagi tu dia pon berkata…

Eiuwwww Mail, kau cakap apa tu!. Tak senonoh la kau ni. Geli..geli”, Jamenah menekup mukanya sambil lari meninggalkan Semail Rambut Jarang yg terpinga-pinga.

Esoknya cuti skola. Trio xda kerja ni pon merayap ke pekan B bersuka-sukaan. Sampai je di hadapan kedai Ayam Bakar Halimah Janda, Jamal Pak Tongkol berdiri terpukau seperti patung sehingga menghairankan dua lagi rakannya.

“Kenapa ngan ko Mal”, tanya Dollah Juling Air.

“ Itu si Menah kan?”, Jamal menuding ke arah satu sudut yg agak tersembunyi dan kelihatan Jamenah, tidak memakai tudung sambil bertepok tampar & gelak besar melampau ngan sorang budak lelaki sekolah mereka, Leman Kerinting ketika menikmati ABC. Tangan mereka berpegangan erat antara 1 ngan yg lain.

“Whoa..rambut ustazah kaler-kaler wa cakap sama lu. Seksi plak tu!”, kata Dollah Juling Air sambil tesengih. Semail Rambut Jarang yg masih terkejut ngan transformasi Jamenah tu berfikir sejenak benar ke Jamenah ni sebaik yg disangkanya?.

Pendapat korang lak cane?. Bagi aku penampilan @ perwatakan bukan jaminan segala-galanya. Pakai sopan camne pon, tapi perangai teruk, x guna jugak. Depan kita, sangatlah baik. Best actress pon kalah doe.
Persoalannya, sampai bila nak jadi hipokrit?. We are what we are. Kaber2 camne pon, orang akan tahu juga. Bak kata kawan aku yg ala2 patah nih

Ish, mak tak kuasa la nak layan pompuan camni nok!. Depan kita, pijak semut tak mati. Tapi bila ngan cik Jans dia (pakwe dia), amboi!!!. Cam #*&^%$! (sensor coz mulut kawan aku tuh cam puaka sikit)


Indera:-) Sekadar renungan. Yang baik disempadankan. Yg buruk diteladankan

40 comments:

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.comment saye
.no comment :D

.hmm ntah ek, cmne ek nk kumen
.mungkin tuh bkn Jamenah
.mebi tuh kembar die ke
.pelanduk dua serupa ke
.rmbut kaler3 cantek hape :P

I n n z said...
This comment has been removed by the author.
Wana said...

kiter jaat tak kamu rasa?

I n n z said...

bOleh x sy nk rase mcm kene btg idung sendrik
haha !

kat uia pakai tdg
balik uma jd setan
muahaha !
juz x de la rambOt kaler2
;D

Indera said...

cikintanurfateha--)sy xkesah rambut kaler2. cam sy ckp ar.we are what we are.

wana--)jaat x la.nakal mungkin:-)

inzz--)ye ker?ehehehe.kawan sy ramai camtuh:-)kdg2 maybe sometimes kita kena jadik "seseorg" yg bukan diri kita. btol x?ehehehe

rizz said...

huahah hajarnya kan pompoan cmni ayoo.. very de kabe2 hak2!

saadah saadun said...
This comment has been removed by the author.
saadah saadun said...

btol2..
aku setuju sgt..
mmg ada golongan sebegini..
hehe

Indera said...

rizz--)hahaha..hajarnya:-)

saadahsaadun--)ak pon setuju bangat tuh.

cik kedondong said...

adaka ko rase ak gitu?
sile komen

Indera said...

cikkedondong--)aku lagi suka yg xkaber2 nyer. btw, i like u a lot. x hipokrit.

Iszaham said...

Yup..
behind Ron Weasley is
indeed Fenrir Greyback,
play by actor Dave Legeno. :DD

SuFy said...

nape ek, mesti pompuan bertudung yg akan dipersalahkn..act memang ade yg mcm tuh..but kiter kene tgk secara keseluruhan...gadis btudung tu btudung bkn lahir dr ati tu la perangai pon x ok..huhu

Indera said...

sufy--)hye sufy.tulah nak cakapnyer. bertudung bukan kerana ikhlas. ada pompuan bertudung yg ok.x hipokrit. but banyak yang disebaliknya.

just givin my opinion:-)

NUke_Rude said...

hmm hmm..

menarik ni!

kdg2 mmg ad org mcmtu disebbkan keperluan kerjaya or smthg else. tapi, aku hrp satu hr nti keinsafan tu dtg dengan sdri.. dan masa tu harapnya msh xterlambat lg la.


(kot!)

Indera said...

i'm totally agree wif u nuke. kdg2 terpaksa buka semata2 kerja. i'm involving in hotel industry as well n the example..banyak dah.

p/s--)kdg2 ada yg melebih-lebih.

AkuAyie said...

kekadang ada girl yg kne berlakon pakei tudung, sbb institusi yg mewajibkn pelajar2 utk bertutup. Tu yg kekadang ada yg kita tengok kt mall free hair lak. Hehe..

tp sal hipokrit yg sengaja ditimbulkan individu2 ni, tak patut la. Just be yourself. Kalau kita hipokrit, lagi org tanak kawan ngn kita. Tui x?

Indera said...

akuayie--)setuju sesangat la kat kome ni!. ada tu, time nak g annual dinner, melaramnyer mengalahkan artis. sooo dem sexy woo. mase kuliah nampak ayu sangat. adoyaii:-)

pauhputik said...

tu namanya krisis identiti..... dia sendiri tak tahu apa yg dia nak......

Indera said...

pauhputik--)ehehehe..krisis identiti stok kaber baek punya tuh:-)hehehehe

Mya Zulkifli said...

xsemua pompuan sama.. sbb tu, jgn ckp pompuan yg xpakai tudung ni semua jahat... yg pakai tudung tu cam jamenah lgi hina sbb diri sendirik pon cam sial. yg pompuan xpakai tudung isap rokok laaa jahat, tgok2 yg pakai tudung tu hisap *tuuutt* dlm kereta! hahahaha! hhaa? camner? mana lgi teruk? mmg la kubur lain2 deyy..

conclusionnyeeeee, xsemua pompuan sama. yg hipokrit tu lgi truk dr yg jdi diri sendiri. sbb die bukan je da tipu diri sendiri, die tipu org sekeliling die jugak.. and menipu tu dah kira dosaaaa lah deyy.. cube kira bape org si jamenah tu da tipu. mak bapak die lagi?? lgi dosa besar! hahahahahaha!!! astagaffirullahalazimm~

Indera said...

mya--)love ur comment.kaw2 la mya bagi.besh2.bia jadik pengajaran to all out there.betol tu kekadang kan sorry to say la, yg pakai tudung, sopan2 ni..tup2 ada video x rated baek punya.sapo nak jawap tuh?

Mya Zulkifli said...

hahaha! tau pon.. sorry bahasa i agak kasar kt komen di atas, just tht still nk tgaskan... XSEMUA POMPUAN SAMA. yg pakai tudung tu klo baik betul mmg baik... and begitulah jugakk sebaliknye! ok?

p/s- sape minum LEMONADE, die la terasa MASAMM nye. HARAP MAKLUM.

Indera said...

to mya--)sapa makan paprika, terasa pedasnya.ehehehe

momoshiro said...

banyak cam tue.... huhuhuhu.....

super said...

x sumer lelaki sama, begitulah juga wanita...tuhan da jadikan setiap manusia berbeda, itu yg uniknya, sikap yg berbeda jd kn kehidupan kita lebih menarik...cuma yg x besh bila adanya spesis talam dua muka, depan lain blakang lain...da byk jumpa spesis cmni, bila kita citer mende2 yg x elok pandai je dia nasihat kita, walhal disebalik itu sikapnya lebih teruk malahan boleh dikatakn melampau smpai ke tahap melanggar hukum agama...nauzubillahiminzalik

di akhir zaman nie...kita bleh tgok mcm2 sikap buruk manusia yg semakin buruk dr masa kesemasa, mmg da x bleh nk wat apa da...skrg pun leh nmpk da sikap manusia yg x makan nasihat, bila kita ckp cmni dia balas camtu, mmg btul kubur masing2...tp x smpai ati nk tgok kubur sedara lain nnti x seindah disangka

diharap benih2 keinsafan dpt berputik dihati setiap muslim di dunia ini...yg paling penting kaum Hawa, jagalah tingkah laku dan adab sbgai seorng wanita...cukup indah maksud wanita itu sepertimana indah nya wanita ciptaan tuhan yg bertujuan mengindahkn lg kehidupan kaum Adam...jd jgn lah mencemarkn keindahan yg sedia ada pd diri anda...hargai dan peliharalah keindahan tersebut

Intan Dynia said...

sy pakai tudung g clas..
sbb rmbut sy kaler2. n p0lis kt cmpus sy saman student if rambut kaler2..

tp jauh di sudut hati mmg nk btudung 1 hari nnti.

mybe agk hip0krit. tp dh cmpus sy nk saman, nk wat cmane..

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.kite sokong ckp mya! :)
.sbb kite rse, x sume pmpuan preehair neh jahat tau
.ade pmpuan yg pkai tudung tuh lagik dhsyat
.buat projek dlm kete
.lalalala~
.pkai tudung nk tutup pewot yg besar
.tutup luvbyte kt leher
.err luvbyte tu ape ek? *pura2 innocent*
.haha~
.dats y kite pk, klu kite btul3 nk brubah, x mao kejap pkai tudung, kjap x pakai
.kite mmg berniat nk pkai tudung 1day nti
.sbb itu mmg wajib dlm islam *ye kite tahu kite byk buat dose*
.tp kdg2 pmpuan brtudung neh memalukan org3 islam sndiri
.cmne la org yg bukan islam nk respect org islam klu prangai doang cmtuu
.ni pndapat kite je
.jgn mara ek
.nti kite nanges (T.T)

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.eh over plak kumen
.ampunn
.lariiiii :P

Indera said...

intandyna--)biasa la tu.kdg2 kite terpaksa hipokrit sebabkan rules n regulation yg ntah hape2 tu.but kita tau diri kita sebenarnya. thanx for comment:-)

cikintannurfateha--)sy sokong mya jugak!. mang betol pon. dah banyak conto dah kat luar tuh.bukan kata yg pakai tudung ni jahat2 belaka. in other way her apperance da menutup aurat tu kira lepas dah la. tapi yg x besnyer perangai tu. adoyai...kaber kat2 nak kdg2. thanx for dropping comment ya:-)

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.correction ye incik indera
.name kite intaNURULfateha *intan nurulfateha ektuali*
.bukan intaNURfateha :P

Indera said...

cikintanurulfateha--)ouch sori ya tuan puteri,hamba pacal yg hina.adoh...ehehehehe

Live as Homosapiens said...

isu panas nmpk...

paper pn...luaran tu 1st impression jer....

dalaman dia tu kena kenal melalui masa~~

makin lama kenal, makin tau ler prangai dier...

Indera said...

mrhomosapienz--)ye..ye btol tuh. sokong ko la bro:-)

Alexandria said...

Emmm,benda2 camni mmg selalu je ade..kadang2 org yang kita tak sangka pon leh jadi cam tue..depan punyelah baik..jap lagi blakang kite macam2 dibuatnya..tapi walau apa2 pun mintak2 dijauhkan bende cam tue dari kite..amin..

Indera said...

Alexandria--)betol..betol..betol(upin ipin syle:-)

bitterchoc said...

da bnyk komen mmbina di sini, jd bitter hanya mngiakan ape yg entry ni tulis...
jd yg baik jd ikutan, yg buruk tinggalkan...
peace sume

I n n z said...

kalo bab tudung jew
sume nk berckp
haha !
lwk ouh

pijie said...

skunk ni amat susah nk bezakan antara manusia yg baik ngn yg jahat..
smuanye da pndai blakon..mgkn smua layak tuk msuk ujibakat ank wayang ni..
rmai pmpuan yg sbegini.nmpak baik je tp rupa2nye sgt teruk.
mcmana la nk cari calon tuk wat bini nati...hahaha..

Indera said...

Innz--)a'a.jadik ramai lak yg komen.huhuhu.thanx coz droppin by:-)

pijie--)tulah adakalanya kita kena cermin diri sebelum nak dapatkan yg terbaik. rupa paras ngan appearance yg proper x cukup bhai:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR