Thursday, April 21, 2011

Api Et Elektrik: Kebencian Waktu Dahulu

Di puncak Gunung Lambak, Kluang Johor. Sesuatu menggamit disini. Nantilah update.
ps:pesen gambar malas edit



Fuh! Gila bersawang blog ni!
Ada yang tolong bersihkan? Meh nak upah susu cap teko, meh!

Et, diambil dari perkataan Perancis bermaksud ‘dan’.

Dulu, waktu kecil, aku sangat tak suka bila takde elektrik. Bahasa mudahnya ‘karen’.

Asyik nak maki aje bila terputus. Almaklumlah budak-budak. Hidupnya bukan takat bermain, tapi dengan rancangan kartun segala. Bila malam, nak tengok tv!

You see, ‘karen’ memang totally sudah mendominasi kanak-kanak macam aku di waktu itu:)

Hendak pula duduk kampung. Bila sekali bekalan elektrik terputus, nak pulih semula makan dua tiga hari! Bila malam, ayah selalunya akan nyalakan lampu gasolin jenis-pam-bila-nyala-benderang-satu-rumah. Lepas itu aku mulalah main-main bayang-bayang dengan Along. Konon-kononla wayang kulit.hahahaha

It is a bit different compare bila takde air. Masa kecil, memang seronok. Sebab apa? Aku boleh berkubang di sungai, ajak arwah emak basuh baju di sana. Sambil emak basuh baju, aku main pura-pura jadi ikan jaws!

Bila besar ni, aku dapati, ketiadaan air itu lebih menakutkan berbanding ketiadaan elektrik. Manusia lebih memerlukan air.Nak makan guna air, Masak basuh nak perlu air, mandi lagi!

Lots of water, kan?

Jadi demi nak mengelakkan kurangnya air bila bekalan terputus, selalulah merajinkan diri untuk menadah air dalam tong, especially untuk simpanan. Air bersih, jaminan kesihatan! Untuk kegunaan kita jugak, kan?

Berjumatlah, sebab bila dah tak ada, selalunya kita akan menyesal pada sesuatu yang telah dibazirkan..

14 comments:

tengkorakemas said...

jimat air dan letrik juga bro, bila bil datang pun hati tenang je :)

bro, siap pakai sirip jaws ke?hehe

tengku_fir21 said...

ouwhh..kita berbeze .aahha love it

Zimah Zaiwani said...

hidup agar sukar bila xdenya air dan elektrik.

p/s: wah! lm x tny khabor sifoo. teman2 aksara lain mcm mn entah. lmnya x keep in touch, sifoo!!!!! novel pon lm sgt x update. bile zmah visit website aksara, sume mcm menyepikan diri je. jomlah jumpa ramai2!

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas--->hahaha..wat mcm ultraman punya fire laseer tu pastu berenang.hahahaha

FaizalSulaiman said...

tengku_fir21 --->yela aku kan budakampung.hehehehehe

FaizalSulaiman said...

Zimah Zaiwani--->lagi sukar kalau takde air.hehe

memang lama tak singgah dan update di aksara.miss momen lama tu:)

mr.syazwan said...

betul biar elektrik xde jgn air xde zaman ni

seksa..

huhu

♕ Mr.IX ♂ said...

bahasa mudah bg letrik = api/karen...haha...

p/s: api et electrik? leh selit bhs prancis lak...
api and elektrik..-english
api wa elektrik...-arabic.

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --->itulah.air hujan skunk ni belum tentu selamat dari segi hygiene nya..

FaizalSulaiman said...

♕ Mr.IX ♂--->ini namanya bisexual ehhh bilingual.tehehehehehe

NUke_Rude said...

takde air paling scary wehh,...

cba imagine, tgh2 berak, xde air.



taik kering.

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude---> hahahaha..istinjak le jawabnye.pakai batu:P

ghost writer said...

ingatan yang sangat bagus Fai...tanpa letrik kita masih boleh guna alternatif yang lain,tapi kalau takde air kita tak mungkin guna air embun untuk memasak dan mandi...

FaizalSulaiman said...

ghost writer --->air sangat penting weh.even kemana2 pun kita mesti bawa atau ada air.

alhamdulilah, aku sihat ja.sengal2 skit lepas daki gunung.mau seminggu baru baik.hehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR