Friday, April 15, 2011

Mix and Match dan Si Cantik Katerina

Salam Jumaat.

Moga hari kalian berada dalam kemakmuran. Baraka Jumaat!

Sesuatu yang sukar bagi aku, seorang lelaki adalah memilih konsep padanan. Lebih-lebih terlibat dalam kerja berkolar putih, sebab hari-hari nak kena nampak smart. Ok smart. Smart dan kacak adalah dua perkara berbeza.

Smart; kemas.Sedap mata memandang. Pleasant.
Kacak; muka tampan. Handsome

Tak semestinya kau tak kacak, tak boleh berpakaian smart. Tapi bila muka tampan, absolute pakai apa pun nampak smart. Faham dua frasa ni?

Jadi, setiap hari perlu berpakaian smart. Nak-nak pula terlibat dalam industri pelancongan dan hospitality---apa lagi yang perlu aku jelaskan, kan? he he he

Berbalik pada konsep padanan. Serius aku gagal dalam bab memadan. Let say beginilah, setiap kali membeli kemeja baru, of course aku akan membeli tali leher yang baru.


Antara satu koleksi yang aku suka.What's wrong a guy wears pink?


Konsep asasnya mudah, menurut seorang kawan.

Bila membeli kemeja plain, satu warna, eloklah memadankan dengan tali leher sedikit bercorak. Begitulah sebaliknya.

Pening jugalah bila dia bercakap pasal warna tanah la, warna mana yang dominasi la. Ok aku bukan tak mahu ambil tahu. Perlu ambil tahu. Ye lah, manalah tahu kan, kot-kot satu hari kelak, future wife mintak advise, “eh you warna tudung ni mana yang sesuai ngan baju I?”

Tak ke haru aku time tu? Takkan nak main angguk geleng aje?? Bagilah pendapat siket derr..

Sesuatu yang dihargai bila si lelaki memberi pendapat kepada future wife dia.ececehhh

In addition, jenis material juga perlu diambilkira. Setahu aku, kalau kemeja jenis cotton, bila sekali berpeluh, baju tu nampak basah gila-gila. By the way, kalau nak elak peluh menyerap di baju, pakailah singlet. (Bila tersarung di badan, aku rasa singlet tu seksi.har har har)

Dan bila kita smart, secara tak langsung, aura kacak dan tampan tu akan datang secara automatic.
(ye ye je aku nih.hehehehe)

Sweet je Katerina ni.
ps: Maya Karin portray as Katerina in latest Lagenda Budak Setan 2: Katerina.

Sumber:Oh Bulan

9 comments:

mr.syazwan said...

mmg x dpt di nafikan bila org tu kacak pakai selekeh pun nampak kacak n smart mcm wan

HAHAHA!

gile

^_^

tengkorakemas said...

er..aku pun tak tau apa2, selalu selesa guna tie yg warna hitam je

Seri said...

seri selalu perhati cikgu lelaki masa perhimpunan rasmi. bukan tengok orangnya tapi kemaja & tie yg dipakai. masa tu la dok menilai

'eh, x sesuailah warna kemeja dan tie tu, kalau pakai tie yg cikgu sana punyai baru sesuai'

hehe. tapi dlm hati je la

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan--->wah statement.

haha

bolehla wan. kacak luar kacak dalam la neh:)

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->kan?

aku pun suka.senang nak suai padan.hehehehehehe

FaizalSulaiman said...

Seri--->nakal tol seri ye:)hehehe

belikanla cikgu tu tie.mesti lepas tu leh sangkut.hehehehe

hanaahmad said...

untuk sentiasa nampak kacak sng je, perlu sentiasa berpakaian kemas. nice pe laki pakai pink!

tak sbr nk tgk LBS 2. :)

FaizalSulaiman said...

hanaahmad --->betul tu.kekemasan itu sangatlah penting.tu datang aura hensem.hehehe

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

oh itulah sebabnya OE selalu guna tudung hitam je sebab OE rasa OE nie buta warna agaknya...
kalau nak memadankan baju dengan tudung mesti fail...
tapi agak tabiklah bila ada lelaki yang pandai nak memadankan warna baju dan tienya...

maya karin dalam lagenda budak setan 2???
wah wah wah... tak sabar nak tengok...
(n_n)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR