Ahad lepas turun ke dapur sebabnya bosan duduk di bilik menghadap internet yang sangat lembab. Tolong emak goreng kacang tanah sebab tengok dia terkocoh-kocoh menyiapkan menu nasi lemak.
Paling ke kanan, rak bahan kering, selonggok kentang belum dikupas. Liur ditelan. Gulpp..masa ni pulaklah teringin nak makan bergedil! Ya bergedil makanan jowo tu lah. Gumpalan kentang lecek, digumpal bulat lalu digoreng deep fry sehingga kekuningan.
Holy s#$%@#$ Terliur plak weyh!
So apa lagi. Memang baka kuat makan kentang, definitely aku suruh adik lelaki aku join sama gumpal-gumpal benda Allah ni. Dia paling suka makan kentang.LOL
Bahan-Bahan
8 biji kentang, dikupas, potong dadu, rebus
Setengah biji bawang besar, dicenceng halus
2 biji lada merah, dicencang halus
Garam dan sikit serbuk perasa
Breading Process
2 sudu besar tepung gandum
2 biji telur, dipukul
Cara-Cara
1)Lecek kentang yang dah empuk.
2)Masukkan semua bahan dalam lecekan (ada ke perkataan ni) kentang
3)Ambil sederhana besar. Gumpal bulat. Leperkan sikit di tengahnya.
4)Lakukan breading process. Memula masukkan gumpal kentang ke dalam larutan telur lalu disalutkan ke dalam tepung gandum
5)Panaskan minyak. Bamm..Goreng
6)Makan ngan sos! Sedap wooo
Sebenarnya tak jadi pun exactly bergedil. Lebih kepada HashBrown. Tapi kentang. Bulat, dah goreng. Rupa dah ada. Bantai ajelah.
Trivia:
a) Kentang mengandungi kandungan karbohidrat yang tinggi selain berkanji (starchy). Rasa manis kentang bergantung pada kadar gula yang terdapat di dalamnya. Dipecahkan menjadi glokosa di dalam badan
b) Resipi ini lagi best kalau dicampur cebisan daging ayam.
c) Breading process adalah salah satu teknik kulinari popular dalam mempopularkan masakan berasaskan kentang. Ada banyak teknik masakan kentang selain yang kita tahu seperti wedges, mashed, croquette, baked, fries dan lain-lain lagi
d) Bagi aku pulak, kentang antara sayur yang paling kerap dimakan masa kecik. Lauk kentang pun aku boleh hidup.hehehe
e) Hashbrown adalah resipi barat paling sesuai dihidangkan ketika sarapan pagi, juga berasaskan kentang.
f)Breading process yang asal adalah menggunakan serbuk roti.Kalau takde, tepung boleh jadi pengganti. Sebenarnya nak membentuk forming dan nak coating antara telur dengan gumpalan hashbrown aka bergedil tadi=)
Tweet
Paling ke kanan, rak bahan kering, selonggok kentang belum dikupas. Liur ditelan. Gulpp..masa ni pulaklah teringin nak makan bergedil! Ya bergedil makanan jowo tu lah. Gumpalan kentang lecek, digumpal bulat lalu digoreng deep fry sehingga kekuningan.
Holy s#$%@#$ Terliur plak weyh!
So apa lagi. Memang baka kuat makan kentang, definitely aku suruh adik lelaki aku join sama gumpal-gumpal benda Allah ni. Dia paling suka makan kentang.LOL
Bahan-Bahan
8 biji kentang, dikupas, potong dadu, rebus
Setengah biji bawang besar, dicenceng halus
2 biji lada merah, dicencang halus
Garam dan sikit serbuk perasa
Breading Process
2 sudu besar tepung gandum
2 biji telur, dipukul
Cara-Cara
1)Lecek kentang yang dah empuk.
2)Masukkan semua bahan dalam lecekan (ada ke perkataan ni) kentang
3)Ambil sederhana besar. Gumpal bulat. Leperkan sikit di tengahnya.
4)Lakukan breading process. Memula masukkan gumpal kentang ke dalam larutan telur lalu disalutkan ke dalam tepung gandum
5)Panaskan minyak. Bamm..Goreng
6)Makan ngan sos! Sedap wooo
Sebenarnya tak jadi pun exactly bergedil. Lebih kepada HashBrown. Tapi kentang. Bulat, dah goreng. Rupa dah ada. Bantai ajelah.
Trivia:
a) Kentang mengandungi kandungan karbohidrat yang tinggi selain berkanji (starchy). Rasa manis kentang bergantung pada kadar gula yang terdapat di dalamnya. Dipecahkan menjadi glokosa di dalam badan
b) Resipi ini lagi best kalau dicampur cebisan daging ayam.
c) Breading process adalah salah satu teknik kulinari popular dalam mempopularkan masakan berasaskan kentang. Ada banyak teknik masakan kentang selain yang kita tahu seperti wedges, mashed, croquette, baked, fries dan lain-lain lagi
d) Bagi aku pulak, kentang antara sayur yang paling kerap dimakan masa kecik. Lauk kentang pun aku boleh hidup.hehehe
e) Hashbrown adalah resipi barat paling sesuai dihidangkan ketika sarapan pagi, juga berasaskan kentang.
f)Breading process yang asal adalah menggunakan serbuk roti.Kalau takde, tepung boleh jadi pengganti. Sebenarnya nak membentuk forming dan nak coating antara telur dengan gumpalan hashbrown aka bergedil tadi=)
Happy trying!
18 comments:
mak ai, tak tercapai dek akal kalau aku nak emmbuatnya..
pergh..x sangka ko reti buat..aku suka makan kentang ni. tp x pernah terlintas pon nk buat sendiri..ok, pasni blh cuba..ahahaha
IMANSHAH --->silalah buat.baru tercapai akalmu.hehehehe
shatooman--->ni pun gugle jugak weh.hahahaha
mcm simple je, boleh cuba he selalu masuk kentang dalam kari je :)
tengkorakemas --->baik ko cuba.benda senang, bro:)hehe
masa ko ada lagi kat umah la.gi training kang dah tak dapat makan.hihi
bagus ar faizal ni..
lain caranya dari yg akak buat.. tp ni versi chef faizal...apa pun bila dah makan bersatu di dalam pun kan! hehehe
Nazz@Purple --->biasa2 je nazz.banyak lagi nak kena tahu.warghh
siti azizah Sang Pencinta--->yang penting leh makan kak.aummmm
haha
pandai boh buat semua ni..hehe..
kalo apik..jadi lempeng kentang dah..haha
apik pehe --->ish google je boh.kawe tak pandai pong:D
Fai,ko leh buka kedai makan lah paling koman pon,nanti dah ok baru buka lebih besar macam restoran ker cafe ker...lagi pon mungkin ko ade kreatif sikit dalam memberi 'anjakan paradigma' pada makanan..hihi
rajin ko baca pasal resepi makanan ek..
ghost writer--->keinginan tu ada. InsyaAllah. Anjakan paradigma, ye?hehe
dah aku belajar dulu.terpaksa baca la weh:)
haha..jadik jugak begedil yer...nampak sedap...macam cekodok. hehe
Adlan --->tau takpe.mcm jejemput pisang jek:P
harshbrown... benda yang OE suka bila kerja belah pagi dulu waktu kat mcd....
sedap dan mengenyangkan...
kalau tak habis tu, curi2 makan sebab manager bagi dan join sekali...
sedap...
begedil tu... ayah OE suka buat dulu...
OE pun suka jugak dan tahu jugak buat...
kalau time puasa tu... mesti ada buat benda tu...
sedap... dah lama tak makan... (n_n)
er mnarik ! er terliuq juge! wahhh
kntang mg sdap!
Post a Comment