Friday, June 10, 2011

Chatbox. Ya Aku Dah Buangkannya Dan Entry Cepat Famous

I love artifact. Entah bila lagi masanya akan menjejakkan kaki di kawasan artifak dan bersejarah..


Aku tau peranan chatbox agak penting dalam berblogging.

Orang kunjung blog kita, kita bila ada masa balas kunjungan semula. Timbal balas, derr!

Tapi semenjak dua ni, aku boleh perhatikan chatbox selalu diserang promosi perniagaan wang atau lebih buruk, spam. Serius..aku kurang gemar.

Hits Alexa aku pun dah menurun. Dulu mungkin aku kisahlah. Tapi sekarang tak lagi. Kalau nak naikkan traffic zaman berblogging sekarang ni mudah je. Ini antara yang terfikir dalam kepala aku:

1) Tulis something nasty dengan pemikiran dangkal. 'Kunci Keghairahan Seks Wanita'. 'Mengawal Keghairahan Seks Isteri'. 'Skandal Seks Di Pejabat' 'Aku Benci Lelaki Lembut' 'Aku Benci Perempuan Kasar'
2) Kau perang dengan blogger sana sini. Kau tulislah kau tak suka entry dia. Tulisan macam sampah. Banner buruk. Selagi ada blogger, kau pukul cananglah
3) Tulis something controversy. Tulis gosip-gosip murah.
4) Explore rahsia diri sendiri. 'Aku pernah mengandung doe!' 'Aku pernah main doe!'
5) Tulis statement yang kononnya berbentuk rebel, tetapi bangangnya menjerat diri sendiri. 'Apa jadahlah negeri X ni. Pasaraya pun takde! Dasyat pebendenye!'

Dahla lima. Aku rasa few bloggers pun mungkin dah foreseen beberapa 'scene' ini.

Nak femes dengan jalan mudah memang banyak. Kalau nak buat boleh sangat dan tak payah nak bergantung dengan chatbox.

Tak perlulah ambil jalan singkat semata-mata nak terkenal. Kita tulis something out of the line kadang kala MENYERLAHKAN lagi nilai stupidity dalam diri tu.

Percaya dengan integriti penulisan. Once bila orang suka bacaan kau, kau jangalah risau. Pasti akan ada pembaca setianya.

PS: Dengan tajuk mock-up di atas, aku nak check hits dalam dua hari ni.

12 comments:

Muhamad Zaki Zafir said...

no 1 mmg aku mrh lah.nak2 lg kalau yg tulis tu dgn pe entry dia mmg lain.pe je la motif kau main tajuk panas ni.

mohdikram said...

dua dalam satu.

haha! tekanan juga! pilihan tetap ada. abaikan atau ambil tindakan!haha

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

betoi laaa...la ni rs semak sgt dgn dok promo2 segala...

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir--->lepas baca entry terus tertipu

FaizalSulaiman said...

mohdikram--->selalu faizal abaikan. thanks singgah am.kembali berblogging!

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)--->itulah pojie.pening kepala kadang2

Hans said...

yups
sokong entry nih
tulis jer entry yang okay2
nak femes cepat rajin2 la blogwalking dengan letak link macam aku buat nih(tapi aku tak juga femes2)
hahahaha

Review Filem KL Gangster

FaizalSulaiman said...

Hans --->bro! kekalkan penulisan ko k.jangan buat isi yang kosong. followers ko ramai.ko leh influence them tru your writing!

ko femes la dari aku:)hehehehe

ghost writer said...

rupanya dengan berblogging jugak merupakan salah satu cara mau mempopularkan diri ek...

tak boleh ker cuma menulis jer tanpa perlu fikirkan soal macam nih..rasa dah muak lah.

FaizalSulaiman said...

ghost writer -->golongan manusia desperate agaknya.jangalah kita jadi macam mereka juga

Mutiara Bernilai said...

penat |a ka|u sumenya asek pk nak p0pu|ar,,

penat menghadap 0rg2 yg mcm ni,,kita ada integriti n 0rigina|iti kita sendri kan,

menu|is sbb kita nak mnu|is dan berk0ngsi,,

hanaahmad said...

fuh...ramai dah kwn2 blogger aku buang chatbox ni...nyampah tul aku dgn org yang berblogging sbb nak popular. aku tak pernah kisah pasal traffic atau follower yg penting aku happy dgn penulisan aku. eh, kau juga suka artifak. aku pun!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR