Thursday, June 09, 2011

PERAM: Manusia? Ada Ego Dowh! Siapa Nak Terima Kekalahan? Kekurangan Diri?

Mencari perkara yang tak pasti itu sukar..


Kita masih boleh jadikan surat khabar sebagai alatan untuk mengembang minda, walaupun sekarang bahan internet merata meluas merayap-rayap macam kutu.

Semalam terbaca sebuah headline tentang ‘asmara terlarang’ terpapar di muka depan.

Adik aku yang berusia 11 tahun kelihatan berkerut-kerut membaca tatapan ‘asmara’ yang mengikut pengeritian aku, dia tak faham. Nak tanya mungkinlah segan. Plus..macam mana pula aku nak terangkan.

Kita pupukkan minat membaca sedari usia kecil. Bahan dah ada depan mata. Dari dia bazir masa depan tv tengok Ultraman Gaia, Hamtaro, Stuart Little…baik dia peruntukkan sedikit waktu untuk sedikit asahan minda. Sekurang-kurangnya dia boleh asah bahasa ibundanya sendiri.

Itu belum lagi beliau membaca akhbar yang memaparkan perkataan ‘Liwat’, ‘Seks’ and a few words yang kita sebagai orang dewasa merasakan budak sekecil itu tak patut dengar.

Adakah aku yang terlalu over-protective?

Hey budak 14 tahun dah buat ekspolrasi tentang dia yang dah tak ada dara. It could be worst nowadays! Yang kena tegur pun boleh balas dengan maki hamun balik. Tegur demi kebaikan, dibalas dengan ‘sampah’?
Manusia? Ada ego dowh! Siapa nak terima kekalahan? Kekurangan diri?

Sepuluh patah perkataan di atas bukanlah isu yang ingin diperkatakan. Isu aku tetap pada headline yang membuatkan aku berfikir berkali-kali untuk dibaca budak-budak. Sometimes, isu terlalu violent.

Adakah headline sekadar sebahagian strategi jualan?
Atau itu kenyataan sekarang hatta menampakkan kerakusan, kebodohan, ketamakkan, kegilaan manusia?

Ya..aku bingung mencari jawaban yang serasakan sesuai…

(mengeluh)

PS: Meh singgah ke website Yoyooh dan baca my 2nd entry.Leh komen pakai FB button okay!Gerek gila!!!

22 comments:

Shahrul Tanaka Safeai said...

membaca paper patut di kurangkan..kita baca blog patut di utamakan..kakaka

s a r said...

kalau kurang membaca, terkebelakang lah pulak. blog? gudgudgud. ~eheh

hm, tapi betul gak la. word tu semua merungsingkan. saya pun pernah jugak dapat soalan2 cepuberlian tu dari mulut budak 10 tahun. haru.. ~uhuh..

♕ Mr.IX ♂ said...

maybe editor akhbar patut tapis ayat yg sesuai utk semua lapisan masyarakat...jgn nk publish terus..

tengkorakemas said...

headline selalunya mau tarik minat pembaca, jangan berlaku reverse psychology sudahla..kadang2 ayat2 dalam sesetengah akhbar boleh tahan..

Adlan said...

hehe..headline kene "catchy" sikit baru bole tarik minat pembaca. sebab tuh sesetgh paper tajuk macam over pulak. hahaha..

selamat membaca laa yer semua! (tetibe) ;p

FaizalSulaiman said...

Shahrul Tanaka Safeai --->betol! sebab selalunya akbar banyak seputar putar alam.haha

FaizalSulaiman said...

s a r --->kan. budak2 kalau tanya sangat telus.

FaizalSulaiman said...

♕ Mr.IX ♂ --->sebab nak marketkan bahan bacaan.nak untung weh:D

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->asal tujuannya masih mendidik.ayat dalam bacaan hiburan.warghhhhh

FaizalSulaiman said...

Adlan --->tula lan.sometimes idea atau headline kena catchy, tp risau dengan peranan akhbar sebagai bacaan umum

apik pehe said...

tok tahu la boh...macam2 dah sekarang ni kt dunia..huhu

FaizalSulaiman said...

apik pehe ---> itulah pasal.makin menakutkan pulak

Hans said...

bila tabloid menguasai minda masyarakat
macam tu lah jadinya
hehehehe

Review Filem KL Gangster

NUke_Rude said...

mesti adik ko baca harian metro kan?

harian metro mmg suka guna words bombastic-yet-nasty ni. nak tarik perhatian org utk beli :)

thats their own marketing strategy.


and we all know. and aware. about it.

Muhamad Zaki Zafir said...

tu lah, aku pun xtau nk bg adik aku tgk brita pukul 8 ke x.nk biar diorg tercongok tgk brita nk buat bhn mnmbh pngtahuan am, x sesuai dh.xkn adik2 aku nk tmbh ilmu psl video seks kan? balik2 cerita psl tu je.tajuk utama lak tu.

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

betoi faizal...kadangkala kita cb menegak kan benang yg basah yg kite sebenar nye dh tau ianya x kan tegak...so menjawab pon dh bukan dri akal tp NAFSU SAITONIROJIM...

Rtp Farra Arisha said...

ha ahh kadang2 byk keburukan dan kebaikan yg dipapar dlm news or newspaper tu kann. hmm. we just have to think positively all the time :)) that's the important!

FaizalSulaiman said...

Hans --> That's so true! Itu yang menakutkan.peranan akhbar macam dah kurang dari segi penyampaian maklumat tetapi lebih kepada cerita sensasi.well, sebahagian dari marketig strategy gak tu..

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude ---> tau takpa. tajuk itu mungkin menarik lebih ramai pembaca. tp agak2 la jugak sebab marketing targat dia untuk family.

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir---> worst thing had happen to me, bro.adik aku tanya 'skandal sex' tu apa.

seriusly aku seriau gila waktu dia tanya tu.supposed kot berita2 ni kena siarkan waktu selepas prime time gaknya

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)---> media akan tempat medan peperangan. masyarakat melihat sebagai saksi.

FaizalSulaiman said...

Rtp Farra Arisha --->tak semua leh fikir positif sebab kadang2 berita tu pon mengarut.hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR