Tuesday, June 07, 2011

Kaset


Sebelum wujudnya CD, aku terlebih dahulu diperkenalkan dengan kaset. Pita plastic dengan tape hitam di dalamnya yang paling koman boleh memuatkan sebanyak sepuluh track. Kegilaan ini dipengaruhi oleh ayahanda tercinta disebabkan minat beliau mendengar band kegemaran Iklim. Aku pernah tanya ayah, kenapa minat benar dia dengan band tu. Dia jawab suara Saleem serak. Rock!

Itu belum dengar lagu ‘Duhai dara kau manis jelita’.hahaha

Ayah have quite collectors. Aku dan along selalunya akan menjadi tukang penjahanam barang ayah and once we get caught ayah akan baiki without bising-bising. Dia tahu hero-heronya ganas. Hahahaha

Selalunya, aku dan along akan tarik a black tape dari dalam kaset tu laju-laju sebelum kami pusingnya semula masuk ke dalam. The problem is, bila pita hitam dah terlalu panjang, for sure akan terbelit dan menyukarkan keadaan untuk memasukkan semula ke dalamnya. Bila dah takut, bad things happen dan as a result, pita hitam putus!

Bising ayah mungkin akan kedengaran seperti ‘jangan usik barang ayah, kalau tak kau orang berdua duduk di luar maghrib nanti sebagai hukuman’. Selepas itu ayah akan baiki pita terputus tu dengan melekatkan dengan pita pelekat.

Hasilnya lagu kegemaran ayah akan kedengaran ‘Duhai dara sretttt jelita sretttt

Takut-takut aku dan along pun, the next time pasti kami akan buat lagi.

PS1: Selepas SPM kegilaan mengumpul kaset menggila seperti kaset Blue, O Town, Siti Nurhaliza, Aku dan Kenangan Vol 1, Hits Terbaik Indonesia, Soundtrack Ada Apa Dengan Cinta dan kerana meminati Maya Karin, aku berjaya mendapatkan album keduanya ‘Bukan Qalamanya’ di Summit Bukit Mertajam. hehehehe

PS2: Kaset dah tak dengar dah sekarang memandangkan semua lagu boleh diperolehi mudah di internet. Korang ada kumpul kaset tak?

16 comments:

http://bukankosong.blogspot.com/ said...

kaset dlm kenangan...

Hu..hu..

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

suke gak tarik panjang2 then gulng smule...hehehe...

tak tahan kaset 60's ok patik pon ade..tp syok gak lgu cm tu...oh fatimah , ditepi pantai yg indahhhh..heheh

*suke lgu amalina ah ah!!!

'AQILAH said...

hehe same..aku pun suka tarik pita itam tu panjang2...seronok :D

dalam simpanan ada beberapa je, haha mane ntah yg lain..

miss cloudy said...

menggamit memori betul... salam singgah..

W. Hidney said...

sekarang main donlod jer kat tenet

FaizalSulaiman said...

Bukan Kosong--->kaset dengar masa sekolah siap leh rekod rekod lagu baru,aahahahaha

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) --->ooo mesti puas bergelek dekat umah ni kan??hahaha

tunjuk sket, pojie!

FaizalSulaiman said...

'AQILAH --->mesti dah kene bako.hahaha

FaizalSulaiman said...

miss cloudy --->yup.dulu sekali beli, mahal tuuu


terima kasih singgah

FaizalSulaiman said...

W. Hidney --->tau takpe.simpan dlm pendrive je senang

tengkorakemas said...

eh ada lagi bro koleksi kaset aku he, ha lagu o-town tu mesti bro suka liquid dream kan? :D

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas---> yeahh..ada lirik beyonce dalam tu.ahahahaha

Ali ridha said...

kaset boleh pindah dalam bentuk mp3.senang nak dengar dalam laptop.

Muhamad Zaki Zafir said...

ayah aku beli kaset penyanyi lelaki, habis kerepot dlm kereta sbb panas.tp beli kaset pnyanyi perempuan, x kerepot pulak.pelik bin ajaib.hmm.

FaizalSulaiman said...

Ali ridha --->oo bleh eh?tatau aku weh.selalunya aku donlod je dr tenet

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir --->kesimpulannya kereta ko lelaki kot.hehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR