Tuesday, June 28, 2011

Kerek Seyy!!-Bukan Di Blog Tapi Facebook dan Twitter


Jangan kerek-kerek.Nanti aku banje sos tobasco sebotol:))



Sebut Kerek tu macam Gerek (Gay-Rek) Demyuh kenapa mesti ada perkataan Gay kat situ.Nanti ada yang sesat masuk sini. Itu contoh saja.

Kerek tu maknanya berlagak. Sombong maha bungkak.

Kita mungkin pernah mengalami situasi di mana ‘kita tegur si polan itu di laman social, maybe say Hi, Hello, Morning to You, Apa Khabar and suddenly si polan tu tak membalas balik’

Tak kiralah situasi mana, Facebook atau Twitter. Paling obvious di Twitter bila kita tegur dia, langsung tak dibalasnya. Orang lain boleh pulak di balas.

Apa kau rasa? Kalau blogger Hidney baca ni, mesti dia jawab ‘oren’.hehehe

Teori aku mungkinlah begini:
1) Kita bukan popular dimana semua orang nak add, orang nak like post, orang nak hegeh-hegeh tinggal komen.
2) Kita bukan pesen muka handsome, cantik, body ketul ketul tambah kiut sikit sampai kita post ‘Harini jerawat tumbuh kat muka’ maka berduyun duyunlah komentator simpati berderet-deret.

Aku boleh senaraikan dua saja. Ini firasat aku lah. Kalau ada lebih, kalian boleh jot down di ruang komen.

Macam aku sendiri, aku akan like atau komen jika perasan satu status FB atau Twitter itu perlu dibalas semula.Mostly benda mengarut. Ni aku cakap betul. Aku dah seharian menghadap benda serius dalam hidup dua belas jam, aku dah tak mampu nak menanggung baki lagi dua belas jam menjadi serius-serius-pak-menteri-bila-menjawab-soalan-masalah-negara-lepas-tu-cakap-lepas-tu-tepuk-lepas-tu-kejung-macam-robocop.

Bagi aku tak salah kalau balas twitter tu. Komen di FB tu. Tak luak nya. Facebook contohnya tujuannya apa? Komunikasi dengan KAWAN dan mengembangkan networking untuk bersosial di alam maya dengan KAWAN. Tak perlulah rasa cuak bila ada orang asing tegur di twitter atau FB atau mungkin yang tak biasa chat dengan kita. Tak perlulah sombong. Tak kemana sombong tu. Dunia ni kecil saja. Ada kata hidup di dunia ni macam kotak. Ada yang kata macam roda. Bagi aku hidup dunia ada timbal balas. Kau buat harini, esok lusa tulat, kau dapatlah bahagian kau tu.

Tapi kalau ada kawan FB atau Twitter yang mula flirt, menggatal tak tentu pasal..mula mula kenal dah tunjukkan tanda-tanda sangap tak dapat seks sebulan, baik kau humban dalam Indah Water suruh kitar semula jadi BERSIH.

Opp Bersih ka? ha ha ha

Pendapat aku lagi: Kalau kawan twitter macam tak layan teguran aku. Sekali aku tegur.Tak layan. Dua kali buat tak mahu layan, Tiga kali langsung tak nak ambil peduli, aku remove lah. Cek punya cek, memang teman tu banyak follower twitter. Jadi kehilangan aku sorang tak bawa apa-apa kesan kan? Kalau dah kata ‘Assalamualaikum’ pun tak jawab, letakkan titik noktah disitu:)

26 comments:

'AQILAH said...

faizal, aku pun kdang2 tak reply twitter..heee sebab kadang2 macam tak perlu nak jawab..:D

yang menggatal tu memang wajib kena remove..haha

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

kan orang berbudi kita berbahasa...
bila orang dah tegur, takkanlah kita tak nak jawab pulak...
kalau yelah tak nak balas orang punya komen, buat apa diaddnya orang tu?
tak salah rasanya kalau mesra sikit dengan orang kan...

ceh OE pandai je nak cakap...
kalau dia, orang tak tegur, tak adanya dia nak tegur, tahu add je...

alahai... tapi OE tak sombong sampai macam di atas tu...
(n_n)

tengkorakemas said...

alamak bro, sowila kalau aku tak reply hehe..nampak je keluar tweet tapi kadang auto tu, tuannya tak online pun haha

mr.syazwan said...

wah!

ada ek bdk fb yg sanggap???

bg2 kak cek ler

tau cek ajaq dia

hahahaha

eqbalzack said...

abg eq cukuplah dengan FB & blog...suka dan enjoy ada blog. boleh hilang stress...hehe

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

geram gak org yg de rasa DIVA dalm diri..sekali tegur x layan, 2 x tegur x mai..so BABAI jeee laaa..

hanaahmad said...

wuuu..marah betul ni. hehe. aku tak active twitter sgt. so, mmg xberbls ler jwpnye..ekekekek.. aku sombong tak faizal? :)

Seri said...

assalamualaikum en faizal....
bertegur sapa di hari selasa

Jey Yusuff said...

xperlu kerek2... kita semua sama

FaizalSulaiman said...

'AQILAH --->yup.mcm aku cakap ar, qilah.kalau yg aku rasa nak komen je baru aku balas.tp kalau dah kita tegur pun dia tak jawab, camno tu:)

FaizalSulaiman said...

Orkid Edyliyne @ OrkEd--->kan orkid?
senang kalau rasa mcm tak nak sangat, tak payah approv.buang masa je

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas-->hahaha..ketuk ketampi.hehehehe

takpe bro.kita masih berhubung thru komen blog kan.aku appreciate ko komen setiap entry aku.
terima kasih bro!

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan---> amboi wan.fuyoooo nyer,hahahaha

ce habaq mai wan nak wat camne?tehehehe


btw, mang ada wan.terjadi kat kawan faizal sendiri

FaizalSulaiman said...

eqbalzack--->tidak lebih dari bersetuju. dapat kawan2 pun ramai:)

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) --->pojie mesti pernah kena neh.mang feeling2 diva pun.malas ar nak layan, betul tak?

FaizalSulaiman said...

hanaahmad--->beb, aku tak rasa ko sombong la. ko okay je.aku kadang2 jarang ke blog ko weh, tapi must list read:)

FaizalSulaiman said...

Seri --->walaikumsalam cikgu seri.bertegur sama-sama:)

FaizalSulaiman said...

Jey Yusuff --->sama saja taranya.

Cik Nera said...

Faizal, tak balas pun daku punya tweet.. huhuhu

Muhamad Zaki Zafir said...

aku rajin reply fb.bg aku perlu reply,sbb kesian ble org lain tgk komen si pengomen yg xbrjwb tu,mcm kene buat dek je dgn owner profile tu. :)

FaizalSulaiman said...

Cik Nera --->see?dah kena batang hidung sendiri.kah kah kah.sorry nera.tak perasan nera online bila.kalau nera tegur, sure faizal balas punya:)

jangan nangis2.hehehe

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir --->taaaaaauuuuuu
takpe:)

tengkorakemas said...

@FaizalSulaiman

keh3 aku dah siap jalan itik bro :D
he welcome bro, bila berlian mahu keluar?

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas--->InsyaAllah bro.dalam masa terdekat.aku nak bagi gap sikit:) hehehe

btw maritim ko camne?DM aku kat twitter weh:)

Cik Nera said...

ekeke... x ada apalah... jrang on twitter sebab tak reti guna.. hahaha

FaizalSulaiman said...

Cik Nera--->guna la nera.syok tau twitter neh:)ehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR