Monday, December 19, 2011

Kadar Iritasi aka Benci Doxey


Jadahnya tajuk.

Ok cop. Selamat berhari Isnin sayang. (*terasa merenyam pulak)

Jangan ada isnin biru sudah. Orang Kedah, Kelantan dan Terengganu dah mula semalam lagi Ahad biru dorang.haha

Dulu kita semua mengalukan kedatangan orang asing ke Negara kita. Technically kita panggil sebagai pelancong. By rights siapa tak bangga bila Malaysia yang kita cintai ni dikenali seantero Asia mostly sebab masyarakat yang berbilang kaum, hidup aman harmoni dan tempat-tempat maha menarik untuk dikunjungi.

Itu dulu. Masa tahun 1992. Tahun dimana mungkin yang membaca ni belum lahir atau mungkin masih tak pandai nak kesat hingus sendiri lalu slurp masuk dalam mulut.Yum yum. Masin, kan?

Apa lah aku. Sembang disgusting. (This is one of our beloved culture. Cover up the truth?)

Sekarang apa jadi? Berapa ramai sukakan kedatangan warga asing yang boleh kita panggil sebagai pelancong? Jika pertanyaan ini diperhalusi, bolehkah kita beza mana satu pelancong mana satu yang tidak? Well, itu bergantung kepada pandangan masing-masing. Yalah kan. Kata pandangan boleh menipu?

Jujurnya kita tak menghalang orang luar nak datang ke Malaysia. Tapi apabila segelintir (baca ya SEGELINTIR) membuat onar, habis semua kita pandang buruk. Satu pengajian yang aku telah ajarkan kepada pelajar adalah tentang aplikasi ‘Doxey Irridex’ atau nama panjang ‘Doxey Irritation Index’ (chiooomel je nama abbreviation dia)

Bermula dengan Euphoria-->Apathy-->Annoyance--->Antagonism

Terang punya terang, sampailah kepada Antagonism, dimana host (tuan rumah, technically komuniti dalam satu Negara) langsung tak ambil peduli malah open expression of irritation kepada pelancong atau pelancong-orang-asing

Seperti yang berlaku sekarang. Jenayah dan sosial yang paling kita nampak.

Berapa ramai dari kita yang…
a) …rasa selesa bila berada di gerombolan masyarakat asing/pelancong?
b) …rasa selamat apabila melalui satu kawasan yang didiami ramai masyarakat asing/pelancong?
c) …masih merasa kita mempunyai adat TIMUR yang tinggi?

Sekarang ni susah nak jumpa kawasan tarikan pelancong yang masih mengamalkan budaya timur. Ya technically sebab zaman dah berubah. Kalau debat perkara inipun, silap-silap dibahan kata ketinggalan jaman.

Well, apa yang tinggal inilah perlu kita selamatkan. Jangan untung kerana over dependency kepada pelancong saja. Luckily, Malaysia not one of the most country yang bergantung kepada hasil pelancong semata-mata.

Bila lagi nak merasa hidup aman damai, tenteram? Ini negara kita. Kita ada hak, kan?

Tersepit..

PS: Masih terkenang filem melayu lewat 80 an dimana watak anak dara yang duduk di pantai masih keluar berkelubung dengan kain batik, dibuat seperti tudung. Ayu pun ayu. Mat Saleh pun terpikat. Tapi apa yang dah jadi di Tioman baru-baru ni…agak la memalukan. As a people in this industry, economically speaking memang boleh jana untung berlipat ganda. Morality? Agama?

Ok aku tersepit.. (lagi)

10 comments:

Lelaki Ini said...

hahaha
memg isnin biru skrg...

mr.syazwan said...

seiyes topik ni sebijik sejibon mcm tajuk thesis wan dulu

hahaha

=_=

FaizalSulaiman said...

Lelaki Ini ---> isnin masih mood bercuti sakan:P

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan---> siyesh??hahahaha

topic ni yg faizal ajarkan pada student diploma pelancongan sekarang:)

Hafizzuan Ab Wahid said...

Hey there..

identiti timur tapi pemikiran barat would be a good combination !

FaizalSulaiman said...

Hafizzuan Ab Wahid --> hi hafiz. yup truly.


itu yg i suka.masih kekalkan ciri2 ketimuran

hanaahmad said...

beza dulu dan sekarang. pemikiran barat dalam rumpun timur yang harus dikekalkan.

asyraf ahmad said...

at first, i tot this entry kind of heavy stuff with big terms..LOL.
Then it is statements from a tourismist. eh, ade ke tourismist?lol

to my blog - Acapsuur (>,<)

FaizalSulaiman said...

hanaahmad ---> dalam hal ini, aku suka ketegasan Brunei Darussalam dalam memelihara rumpun timur dan Islam sebagai agama rasmi:)

lihat bagaimana mereka menghalang minuman beralkohol dijual di negara itu

FaizalSulaiman said...

asyraf ahmad ---> nak buat seriuos sangat nanti takda yg bace pula.hahhaha

thanks singgah acap!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR