Wednesday, December 21, 2011

Peram: Katak Dalam Gelas vs Katak Bawah Tempurung

Katak dalam gelas ni?Gulp??


Katak?

Slimy, amfibia dengan kaki belakang yang pantas melompat.

Asalnya dari berudu, (well masa kecil selalu bermain di lopak air selepas hujan dan terasa sangat jakun apabila melihat berudu berenang-renang seperti ikan)

Sekarang, apabila mengimbas berudu, lalu aku membayangkan sperma dalam rahim ibu sebelum sperma itu menjadi kita sekarang.

Stop cerita berudu dan sperma.

Kembali pada cerita katak.

Kita sering dengar peribahasa jangan jadi macam ‘katak bawah tempurung’ literary means, jadik orang tu jangan tak ambil tahu dunia luar.

Ada baiknya kan? Nak-nak manusia zaman sekarang. Semua maklumat kat hujung jari je. Gosip-gosip boleh dapat kat internet je Kak Bedah hoi! So bila sembang isu semasa, tak adalah kita jadi ‘kera sumbang’.

Tapi pernah dengar peribasa ‘katak dalam gelas’? Nehhh tak pernah dengar kan? Kan?

Ini sebab peribahasa ni cikgu kimia aku yang create. Nama dia Cikgu Habsah. Mana la dia sekarang. Habis puas aku jejak kasih kat FB. Tak jumpa pun weh! Thanks to you Cikgu Habsah. Credit to you sebab saya dah guna peribahasa tu untuk membahan pelajar saya yang TAK MAHU AMBIL TAHU LANGSUNG pasal dunia atau isu luar. Kata lain menge-dog (baca menganjing)

Katak dalam gelas? Senang.

Tangkap sekor katak. Bubuh dalam balang yang macam gelas tu.Pastu tutup lubang baling tu dengan pemberat. Kau akan melihat mata katak tu seolah-olah blinking-blinking chioomel . Terkebil kebil tengok action kau kat luar tanpa mampu buat apa-apa.

Orang yang hidup macam ‘Katak dalam Gelas’ ni seperti zaman sekarang. Ada teknologi. Ada sumber tapi langsung tanak tahu perkara sekeliling. Takda inisiatif untuk ambil tahu.

Kalau dah tahu tapi tanak ambik port, tak apalah.

Kita ada hak nak buat keputusan sendiri kan?

Actually, jadi ‘katak dalam tempurung’ lagi okey dari ‘katak dalam gelas’.

*
Ada penonton dah review filem Songlap. The thing in Malaysian viewers, mostly semua suka citer lawak-lawak lengai, rempit, hantu pesen satu hala! Well nasihat aku, Songlap banyak pengertian yang subtle. Jangan nak harap ceritanya rata je. Ye. Tonton filem sebab nak reduce stress jadi buat apa nak serius kinda stuff, but kemon la, sampai bila nak melengaikan diri dengan menonton sesuatu yang ‘sengal’ di layar lebar lepas tu ketawa terbahak-bahak macam tin kosong, disepak kelentang kelentung tak ada isi??

Sudah menonton filem ini. Heart wrenching piece. Another Indonesian film that making into 84th Academy Awards (before being shortlisted). Our Malaysian film that making into Academy Award entry was Puteri Gunung Ledang

10 comments:

Muhamad Zaki Zafir said...

kdg2 bnda tu sbb trlalu busuk sgt smpi kita dh xnk ambk tau dh.silap tu,kena ambk tau jgk.sdgkn kalau dua negara jiran brgaduh pn kita terasa tmpias dia,lg kn ape yg brlaku dlm negara sndiri. :)

mr.syazwan said...

kdg3 meka ingat benda tu x kena mengena ngan depa tu depa x ambil pot tpi hakikatnya ada slaing berkait kot

ermmm

nak "Katak Dalam Mangkuk" la boleh


=_=

hanaahmad said...

Songlap best ada mesej dalam cerita, cuma endingnya tergantung. Di Bawah Lindungan Kaabah dan download, nanti nak tengok! ;)

:: Cik Nur :: said...

: Dapat bayangkan cam mane katak tu terkebil2 dalam gelas tu..

dan, kalau kita bercakap..ade pulak orang yg buat terkebil2 macam katak tu...memang ringan je tangan nih..!

skang dah faham maksud "katak dalam gelas"

eh..betul ke ni En.Faizal?

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir ---> kenyataan ko, aku suka!

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan---> yg penting kesan kat dorang juga!

FaizalSulaiman said...

hanaahmad---> selamat menonton dibawah lindungan ka'bah:) best tau hana

FaizalSulaiman said...

:: Cik Nur :: ---> yg buat donno tu sound je sekali.hahaha

shandye. said...

tak jumpa kat torrent.

kecewa.

=(

FaizalSulaiman said...

shandye.---> i selalu tengok kat web jieazz.direct download.kat situ ada, syai:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR