Wednesday, December 28, 2011

Lelaki Seperti Aku: Tabu-nya


Ok tak de kaitan dengan ulasan Tabu novel keluaran Fixi. Masih tunggu panggilan pos untuk pikap buku itu di pejabat pos (order 6 buah; tajuk berlainan;beg free lagi)

Lelaki. Shape, size pelbagai kau akan temui di mana-mana.

Lelaki. Selama hampir dua puluh nam tahun hidup sebagai lelaki, ada beberapa perkara yang boleh jatuh sebagai diskriminasi.

Men’s Health jatuh dalam majalah lelaki. Tapi kenapa bila lelaki baca, segelintir akan pandang pelik? Hint: Lead to gay-you-know-what-I-mean. Habis tu perempuan yang baca majalah wanita tu semua lesbo ka?(panggung dagu, senyum)

Payung. Penting kalau hujan. Tapi ada segelintir akan pandang pelik kalau lelaki pakai payung. Tengok occasion. Kalau hujan, kan tak basah. Takya la nak kerek sangat tak pakai payung ended up with basah lencun. Dalam kereta kena standby satu.

Lelaki, tak tahu pasal kereta bukan lelaki namanya. Salah ni bai. Ayat yang betul adalah tak semua lelaki expert pasal kereta sebelum memilikinya. (tekankan perkataan tak semua tu). Ia sama macam kes, tak semua perempuan pandai masak. Tapi bila dah kahwin, handal kalah masterchef.

Warna merah jambu dikaitkan dengan perempuan. Ini mitos je. Don’t afraid of pink (ok nasihat pada diri sendiri sebab aku agak fobia ngan kaler ni, just because of my skin tone tak match ngan pinkish shirt. But it would be nice if I try one soon.haha)

Pesan pada diri sendiri, juga lelaki yang lain, biar 2012 mendatang ni menjadikan kita lelaki yang boleh di harap pada emak, adik perempuan, bakal isteri, rakan sekerja perempuan because wanita secara harfiahnya memang memerlukan lelaki sebagai sokongan dan perlindungan.

Ingat wahai lelaki, letakkan wanita di tempat paling istimewa dalam diri anda, (aku juga). By rights, mereka kan dari tulang rusuk lelaki juga. Siapa nak jaga mereka kalau bukan kita?

8 comments:

shandye. said...

ahaks. tergelak kecil usai membaca entri kali ini.

pertama, teringat kisah aku dan teman balik berkereta merentasi jambatan pulau pinang mahu menonton wayang di gurney. jangan ditanya kenapa begitu gigih (macamlah kat sunway carnivall tu tak ada gsc!).

sepertiga di tengah jambatan, kereta yang temanku pandu meragam dan dibawa ke sisi jalan. keluar tengok rupa-rupanya tayar belakang sudah kempis. kami saling berpandangan dan angkat bahu tanda menyerah. masing-masing tidak tahu tukar takar.

itu basic, beb! basic!

mahu tak mahu temanku terpaksa tebalkan muka telefon bekas kekasihnya datang membantu kami.

bayangkan seorang perempuan datang dan tukarkan tayar kereta kami!

well, kami yang buat semua kerja-kerja berat, dia hanya mengarah.

makanya stereotaip seorang lelaki itu mesti/harus/wajib tahu tentang kereta itu adalah tidak akuret sama sekali.

=)

oh. aku punya banyak kemeja rona merah jambu. hiks.

Nazz@Purple said...

"lelaki yang boleh di harap pada emak, adik perempuan, bakal isteri, rakan sekerja perempuan "

tak ramai skrang..:(

Lelaki Ini said...

hahahaha
tue lew..
if laki baca majalah laki msti owg cakap gay!

FaizalSulaiman said...

shandye.---> i kalau teori tau, tapi sejak dah pakai kete ni memang nak kena tahu.haha

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple ---> antara yang tak ramai tu, masih ada lagi yang baik begitu, nazz

FaizalSulaiman said...

Lelaki Ini---> padahal untuk ilmu tu

NY said...

kalo la semua lelaki berfikiran seperti faizal...=)
suka entry ni...oh pasal pinky shirt..kalo faizal kata warna kulit x sesuai ngn kaler pink tu mybe faizal boleh try light pink..mesti ok..=)

FaizalSulaiman said...

NY --->HEHE..

yup.cubala nak pakai light pink

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR