Thursday, August 02, 2012

Ramadan: Marah


Actually bulan Ramadan ni mengajar kita menjadi lebih sabar. Disiplin diri juga. Sahur dan stop makan bila waktu imsak. Mulut kena jaga sepanjang berlapar. Nafsu kena tahan. Lebih-lebih lagi soal marah.

Kita tak boleh nak halang diri daripada burst out. Bila dah meledak, memang tak boleh nak control. Itu fakta.

Hakikatnya, tidak kira bulan puasa atau tidak, kalau rasa nak marah; pendapat aku-lebih baik luahkan. Well, sabar selagi boleh sabar. Habis kalau sabar yang ditahan tu sudah makin nipis, kederat mana lagi nak ditampung? Acu ghoyak?

Ini pendapat aku sajalah. Macam aku cakap. Selagi boleh tahan, kau tahanlah. By far, Allah lebih tahu, bukan? Bulan-bulan Ramadan ni (kalau boleh) kena banyakkan bersabar. Allah beri ganjaran.

#1: Sana sini bercerita tentang unsur illuminati opening Sukan Olimpik, perkaitan Zion dan Pokok Gharqad (Pokok Yahudi). Suatu kebetulan atau memang dirancang, hanya Allah yang tahu

#2: Di susur masa, ramai menghentam Nadira, si gadis manis, pameran utama siri famous DejaVu Di Kinabalu. Bazli dah cukup baik dengan awak, Dira. Menangis dan terpekik terlolong. Ok. Kesian kakak Tiz. Kekekeke. Oh harini episode akhir.

#3: Baru puasa ke 7, aku dah dengar lagu raya. Terlalu awal la. Aku tak puas berpuasa lagi.

#4: Cuaca tak menentu ini pengukur Ramadan yang sangat menduga.

10 comments:

epol said...

banyakkan zikir bro. jika amarah datang ambillah wuduk :)

#1 : teori iluminati ni..hmmm entah lah..malas nak amek port..everybody have their own opinions

#2: minggu terakhir baru tengok..susah nak cakap..hahaha

#3 : jgn x percaya, hari pertama puasa dah ada kedai pasang lagu raya

#cuaca? entahlah banyak tidur siang..hahaha

FaizalSulaiman said...

epol---> yeap. itu diambil kira.

pasrt dejavu: aku pun baru je tengok. hahaha. episod pertama tengok kakak tiz dah melalak2

Nazz@Purple said...

oo cite dejavu tu rase kecewa la..dlm tu bnyak cite org yg memudaratkan diri kerana cinta..

fadh leyanie said...

adik aku kata nadira tu mengada2.:)

NY said...

marah tu sbnarnya boleh dikawal tapi bukan senang..susah bg org yg hot tempered mcm akak.. :)

*sempat lg diselitkan isu nadira ye :)

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple---> demi cinta, lautan api dia kata dia sanggup redah, wuwuwu

FaizalSulaiman said...

fadh leyanie ---> ada scene dia matu mati tu. huehuehue..rasa mau terajang je dia


ok puasa

FaizalSulaiman said...

NY---> oo akak hot tempered eh? hehe

mujur dah habis ceritanya

cik kedondong said...

tahun ni bulan ramadhan aku berdiam diri bila naik angin..

FaizalSulaiman said...

cik kedondong ---> banyak bediam diri adalah lebih baik=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR