Saturday, March 07, 2009

BESARNYA CAKAP KAU?

Salam hormat pada semua pembaca2 blog Seindah Dunia Kita nih. Trimas bebanyak pada pengkritik2 tetap blog yang tak jemu2 meluah idea dan pendapat. Thanx a lot guys!. Topic panas kali ni aku nak citer sikit pasal manusia yang suka cakap besar. Pernah korang jumpa Makhluk Tuhan Paling Ke** ni? Apa korang nak buat memula? Rasa nak sepak tak mulut dia?. Jenis manusia yang tak beretika bila bercakap. Semua nak menang dia dan ada la beberapa additional information yang membuatkan dia nampak BESAR di pandangan mata orang lain. Contoh la, bila kita citer pasal kereta, dia pon sibuk nak citer pasal kereta. Mula la citer yang bapak dia ada kereta besar. ‘Oh BMW tuh mainan aku jer’ (camtula lebih kurang). Berlagak nak mampos. Lansung takdak attitude down to earth bila bercakap. Nak2 depan awek!. Fuh, sekali dia kuarkan statement cakap besar dia, bajet yang awek2 tuh akan kagum and nak jatuh hati kat dia. Poyo!

Ni antara manusia yang paling aku menyampah dan mintak jauhkan. Dah terbukti, cakap kosong, dah tentu2 isi takdak. Pastu masih nak UP bila bercakap.Nak2 bila bercakap soal taste and preference. Tak nak makan kat warung, dibimbangi jatuh standard. Warung kotor (Nak2 kat Seksyen 2, Shah Alam). ‘Ei!, jijikla nak makan kat situ’ (Aku rasa macam nak pelempang orang yang cakap macam ni sambil buat muka pura2 mual).
Kalau pilih baju, tak nak yang murah2 nih. Kalau ko tu banyak duit takpelah. Ni kais pagi makan pagi, kais petang makan asap la jawabnya.
Katanya nak jaga standart sambil buat muka angkuh. Tak main la barang2 murah ni.

Tapi kalau korang perasan orang yang cakap besar ni selalunya takdak kawan?. HAHAHAHAHAHAHAHAHA. PADAN NGAN MUKA KORANG!

Sapa la nak kawan ngan orang mulut camni. Kita cakap ABC je dia tambah2 jadi sampai Z daaa…. So buat korang, moralnya disini hati2 ngan orang yang suka cakap besar ni. Selalunya dia ni kaki kelentong!. Jangan korang terkena sudeh!!!. Macam sorang Hamba Allah ni, berkicau laa mulut dia bercerita yang dia penah gi World Cup, masa tu kat Japan & pergi Disneyland. Kita yang duduk kampong ni mana tau kan (buat2 naif). Mintakla gambar ngan si polan nih. Dia pon kata ‘Ada..ada nanti lepas cuti semester aku bawak’. Tunggu punya tunggu, pas jumpa balik, dengan muka tak bersalah dan mata melilau2 macam nak juling, dia pon kata ‘Alamak, aku lupa lah!’. Cek2 memang si polan isketambola ni tak pergi pon. Propa jer lebey!!!
Apa pandangan korang?. Penah tak kena ‘kencing’ yang Makhluk Tuhan Bercakap Besar ni?. Cam biasa, POLL tetap jalan k!.

Salam—

Faizal Sulaiman-:) Jahit mulut yang suka cakap besar ni!

9 comments:

cik kedondong said...

ABC kat sek 2 sedap
yum2

syazRaiN jB said...

dlu time dip..ada gk mber aku poyo cmni..sume ttg kitchen dia tau la kononnya..tp sbb aku nih jenis yg "lantak ko la" aku x amik port sgtla..then klu yg jenis pilih bulu nih..ssh gak tuh..konon nk jaga class,x mau mkn kt mamak etc..ckp nk gempak je kan..tp habuk pun tarak..xleh blah aku mamat cmtuh

pijie said...

ni pun merupakan salah satu penyakit yg smakin kritikal dlm masyarakat kita..terutama skali org melayu kita..suka sgt berlagak..
biler blagak mula la ckp besar..saje jer nk tnjuk dia lebih hebat drp org laen..x ker bodoh tu.membodohkan diri sendiri.padahal org da tau dia tu mcm mana..x yah nk ckp besar ler..
ada stengah org tu,ayat mmg power,ckp cam Dr M dah tp hasil xder..habuk jer.lakonan jer lebih.hebat sgt..kalah brad pitt.
nasihat ak ler,xder guna bcakap besar klu stakat nk mnunjuk2...nk tunjuk kat saper pn..

super said...

aku ade ramai kwn yg suke ckp besar...x kre la ade yg tahap besar ciput smpai la ke tahap ckp besar yg boombastic giler...ade yg jenis nk ckp besar tp x de point, jenis nie org senang detect yg die menipu, ade yg jenis ckp mmg power giler...da hmpir 99.9 pratus leh percaye...tp sepandai-pandai tupai mlompat, akhkirnye jatuh jgk...ble da kantoi bru la tau dia mmg kaki menipu tahap cipan, watpe nk menipu...trus terang kn senang, kalo da x bleh ckp la x bleh, kalo x tau ckp je x tau, watpe nk besar- besarkn sesuatu yg kte sendiri x pasti, lgpun watpe nk berlagak...ble kte rase kta da power kte kna igt yg ade lg org yg lbih power dr kte...

-ade sorg kwn suke ckp besar...tp mende yg dia ckp kn 2 mmg btul, aku respect kt sgala kebolehan dia...tp x respect ngan sikap cakap besar dia tu-

putera_kodok said...

klau aku..aku kasi berus jamban sumbat kt mulut die..elok sgt la tu..mulut die ngan berus jamban tu da sme..mcm adk beradik..due2 busuk..pastu duk plak kt tempat yg "erm korng tau la kt mn kn"...

Anonymous said...

mohdizuddinsebagai kwn2, kene la ade yg mnapis dan tertapis setiap buah kata dan isi hati...aku sndiri pun kdg trase buat prkara camni...harap terampun la dose2 tu..walau pe pun, kwn camni kite leh buat utk skadar bual kosong, prcaya?! trpulang la pae sape yg die brkawan kan...manusia, dah terlumrah yg stiap kate mereka mahu dipandang tinggi..mahu dilihat hebat tapi kdg hakikat tu mnyakitkan jiwa...so, berpada pada la dalam berbahasa...salam semua...

scorpio said...

ASLAM..
ananymous ngan mohdizudin 2 org yg sama ke? wahai izudin, ape yg ko cuba smpaikan??
aku xpham lansung..
mgkin ayat ko ni plik sbab ko pn plik..ayt ko ni macam ko xpuas hati ngan member2 ko je..
mgkin ko ni jnis yg suka ckap bsar kot..apa yg diaorg da buat kt ko?
kalo bleh, cuba luahkan kt sni..
sbab aku rase kta ni sma..
aku dapat rase ape yg ko rase..

makan dlam said...

ananymous,
ayat ko mmg kna at btang hdung izudin.
dia mmg cakap bsar..
da xleh nk tapis2 da..
bg aku kwan bkan skadar tuk bual kosong..
tp tmpat utk kta hburkan dri..
time susah2,member ada..
kta hdup ni xperlu ckap bsar.dan jga xperlu nk tggikan diri..
biarla bersederhana dlam ape jua..
hebat sgtke ckap bsar ni??
stahu aku org mcam 2 mmg celaka!!

berbahasa mmg bleh mhdizudin,tp jgn la smpai org nek mluat..
mhon maaf jka trkasar bhasa..

pa'din said...

pd mkn dlm: jgn camtu..die org yg same la

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR