Tuesday, March 03, 2009

MEMBEBEL?

Salam hormat kepada pembaca semua. Aku harap korang sihat2 la hendaknya. Kepada viewers baru yang rajin bertandang ke blog aku nih, TRIMAS banyak2!. Pengkritik tetap yang sudi memberi komen2 pedas korang pada setiap topic yang aku utarakan, juga berbanyak TRIMAS. Miss Kedondong beritahu aku yang GENG-UPIN IPIN datang serang UiTM. Huhuhuhu…xdapatla datang!.

Well, topic panas kali nih, aku nak cite pasal MEMBEBEL. Korang penah kena bebel tak?. Tak kira la mak korang ke, awek korang ke, pakwe korang ke, etc. Membebel ni satu perkara buruk yang semua orang nak jauhkan. Samada dari pihak orang yang membebel @ mangsa bebelan. Kita selalu dengar yang kaum perempuan ni antara makhluk Allah yang paling kuat membebel. Silap sikit je mulalah mulut dia macam torpedo berdesum nak bom telinga kita. Kita kaum lelaki yang tak banyak cakap nih, buat muka selamba sardin, malas hendak melayan. Kadang2 kalau dilayan, makin naik syeh nye. Lagi banyak isi bebelan, boleh buat hati kita ni panaaaaas jer. Tapi tulah kaum perempuan. Mulutnya membebel, tapi hatinya lembut. Dia membebel tu tanda caring, sayang dan macam2 lagilah. Dan buat kaum perempuan, lelaki diam tu bukan bermakna dia takut, tapi bersikap tenang dan hanya mengiyakan apa saia yang dibebelkan. Untung korang dapat lelaki buat derk jer, kalau dia pun sama hangin, membebel jugak, alamat perang besar akan berlaku.
Situasi lelaki membebel ni jarang berlaku dalam masyarakat kita. Lain kalau lelaki tu mulut kepoh cam pompuan, tu lain cite la. Based on my experience, lelaki memang jarang membebel dan suka mengambil jalan mendiamkan diri bila dibebel. Tapi kalau korang perasan, lelaki kalau SEKALI membebel, SAMPAI MATI pun korang ingat. Betul tak?. Kalau tak takkan ada makwe yang boleh sampai nangis kena bebel dengan pakwe dia?. Fikir2 kan lah. Lelaki jenis yang suka menyimpan perasaan, lebih2 lagi marah. Kitorang ni tak pandai nak all out, BUT, once dah ALL OUT, habislah!.

So, apa pendapat korang tentang isu ni?. Ada ke lelaki mebebel teruk lagi dari perempuan?. Ke sama saja?. Satu POLL undian dijalankan disebelah kanan korang. Till then, chiow!!!




Faizal Sulaiman:-) Rambut sama hitam, hati lain2.



8 comments:

cik kedondong said...

ko rase ak kaki membebel x?

The Virus said...

x dinafikn kaum Hawa mmg kuat membebel dr kaum Adam, ada sbbnye tuhan jdkn sebegitu, seperti yg kte tau kaum Hawa ade 9 nafsu 1 akal dan kaum Adam 1 nafsu 9 akal, jd kaum Hawa amat mudah beremosi dan ini mnjd penyebab mereka mudah membebel dan kaum Adam seringkali terpaksa berdiam diri...camne pun Kaum Adam ade 9 akal, mereka akn m'gunakn akal tersebut utk memenuhi nafsu mereka yg cume ade 1, 2 yg menyebbkn kaum Hawa asyik membebel je(isteri bebel kt laki), sbb kebyakn org laki skrg 'gatai'

hehehe...jgn mara ha kaum Adam

super said...

mmg org pempuan ni kuat membebel dr org laki, itu mmg x dpt dinafikn...ble citer psl membebel nie aku terigt kt ibu aku...waktu kecik2 kalo ibu aku membebel(berleter) mesti aku x suke, biase lah bdk2 kn...lgpun mane ade ibu yg x syg anak, membebel sbb nk bg nasihat, x nk anaknya nnti x jd org...skrg ni kalo bleh aku nk dgr ibu aku membebel sbb nnti kalo dia da x de, bebelan(leteran) dia la yg akan jd kenangan wat kte...ble lg kte leh dgr suara dia...

-time aku kesunyian aku mesti terigt kt ibu aku esp. dia nye suara- :> ishk x sabar nk lek umah

suffyan razzaq said...

pot pet pot pet nyot nyet nyot nyet pung pang pung pang klentung klentang klentung klentang..hingaqq!

kalu bukan kerana bebelan emak n kakak2, tak tau la skarang ni aku di mana...trima kasih, Mak! trima kasih, Kak! :'D

pijie said...

apa..?membebel?
ntah ler,,biasanya pmpuan jer yg kuat mmbebel tp kdg2 tu ada gak laki terutama skali yg spesel pnyer.yg sparuh tu...hehehe..

benda ni dh jd mcm tradisi org kita.turun dari nenek moyang lg.x abis2 smpai ke anak cucu cicit plak.
ntah ler ble nk berenti..
tp bagus gak kadang2 tu ak suka gak tgk org membebel ni...
last2 dia akan penat n duk diam..
kikiki....

pa'din said...

isu mmbebel...ceh, da nek pns je telinga ni menerime terjahan ayt2 yg kite sndiri tak sngka nk didengar...kdg2 tu bukan mntak tapi wajib (lectur la), tp kdg2 kwn2 pun mnyumbang mnda yg same...jgn mrh pd sape yg trase...tapi tu la realiti...selagi mate tk terpejam mulut tak senyap selagi tu la hidup ni penuh dengan bebelan...tak pecaye? dalam mase 5 minit korang akn dengar mak korang atau kkasih atau sape2 je akn mmbebel kat sebelah telinga psl korg ghalit sngt dok mngomen topik ni...hihihi...
oh kat cik kedondong, anda mmg kuat mmbebel tapi aku bleh kot nk tahan telinga dengar...pd sekutu ku,jgn tiru ayat aku! aku sumpah jadi peti ais kang!!!

chocolatecake said...

super wat ak teringat mak ak...isk2..isk...back on topic..kalo pasai membebel nie...leh dikatakan mak kte la juara..dlu pun ak cam super gak..ble mak ak start membebel..ak mule la kayuh basikal buruk ak t..(konon2 nk cri tempat yg aman ckit la)tp ble da besar nie...ak rindu kat bebelan mak ak...mmm ape yg kte xthu...nape mak kte suke membebel???dr ape y ak penah bace wanita iaitu mak2 kte membebel sbb nak lepas tekanan diorg...almaklum la..org pom nie keje dier xkan abis selgi diorg xtdok...nak2 lak..ank2 diorg nakai2...sape xtension..kaum bapa2 lak..pas keje terus tdo..so xsempat lak nak membebel..so..biar la mak2 kte tue membebel...sbab org pom nie..kalo membebel pun ...membebel bnda yg baik2..beul x???

chocolatecake said...

cik xsuke membebel la..kcik suke gelak...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR