Sunday, March 01, 2009

PLASTIK KAH KITA?

Simpe je quote kat atas tuh. By the way, thanks a lot for those yang sudi meninggalkan komen2 bernas, berbisa maut untuk post CINTA SPARE yang lalu. Thanks for viewers yang sudi view blog aku ni, walaupun semata-mata nak download lagu. Topik kali ni adalah tentang sikap tak natural kita yang aku rasa semua orang ada, towards to other peoples. Lebih2 lagi dengan kawan baik kita sendiri.

Kita selalu mengeji orang bersikap plastik atau lebih tepat lagi hipokrit. Sedangkan adakala kita tak sedar yang kita pun ada sifat pura2 itu. Bohonglah kalau aku kata, aku tak ada. Kita semua ni human, dan sikap terpaksa memelastikkan’ diri dihadapan kawan itu, tak boleh nak elak. Dah macam satu budaya. Berlainan dengan omputeh, diorang lebih bersikap terbuka dalam hal2 sound direct ni. Bagi diorang, buat apa nak jaga hati orang, sedangkan hati diri sendiri tak terjaga?!.

Bagi aku lah, adakala kita perlu bersikap hipokrit demi MENJAGA HATI seseorang. Samada orang yang kita sayang macam kawan, kekasih ataupun parents. Kalau tak masakan ada kes aku dengar budak baik, dari kampong, pakai tudung. Masuk U, terkena KEJUTAN MELAMPAU, bukak tudung, dedah sana sini, last2 balik kampung, kembali bertudung, sopannye mengalahkan Perempuan Melayu Terakhir!. Mang tak boley blah kan!


Ni antara contoh yang boleh aku beri la. Tapi contoh atas ni, korang tak payah la nak ikut. Hipokrit tu terkenal dengan reputasi buruknya sebab kita selalu salah gunakan. Macam aku cakap tadi la, setakat hipokrit & plastic suam2 kuku tu, dimaafkan lah.

So apa komen korang?. Rajin ke korang jadi plastic demi orang2 tersayang?. Apa kata rajin2 tinggalkan komen korang. Sorry lah ye, post kali ni x berapa nak elaborate sangat. Sangat letih kerana banyak kerja yang perlu disettelkan. Satu POLL undian di jalankan disebelah korang. So apa tunggu lagi, undilah!. Hehehehe…
Cherio!



Faizal Sulaiman:- Kadang2 manusia sukar menerima kenyataan…

22 comments:

pijie said...

sifat ni mmg byk ak tgk di sekeliling ak...
xtau la,apa motif diorang...hanya tuhan yg tahu.
tp biasanyer akan terbongkar jgk akhirnya sifat kepura-puraan tu..hahaha..x lari kemana pn perangai asal tu.klu da arang tu xkan jd putih jgk walaupn da ditaruk kapur.lpas tu xtau nk letak muka kat mana da..nk tahan malu.
ak paling x suka dgn org hipokrit ni..kat depan kita tgk baik jer tp kat belakang mcm hantu.
smpai kita sndiri ckp x sangka bdk tu mcm tu...igtkan baik.huhuhu..
knape x jd diri sendiri jer?
kan itu lebih baik drp menyamar smata-mata utk tunjuk kat org len yg kita tu baik n alim..
so,tnya la diri masing2....

chocolatecake said...

betui2 tue...kenape xjd dri sendiri jer...tp kdg2 kte kna berpura-pura gak..tuk jage ati org2 tersyg kte..tp ada batsnye gak la...kalu da bnyak kx sgt berpura2 tue namer nye kaki kelentong...

cik kedondong said...
This comment has been removed by the author.
cik kedondong said...

ko rase ak ske berpura2 x?

sbb ak rase ak paling hipokrit skali
i can be a backstabber i think

ntah la
mungkin orang tak rasa pon ak cam plastik
tp ntah la

p/s:ak ni ske bagi komen ntah pape kan?hahahha

super said...

sikap plastik nie mmg ade dlm diri aku...da x bleh nk diubah, camne pun 'plastik' aku nie utk tujuan yg baik, nk jage ati org len...x slh wat cam 2, cume sesetengah org menyalahgunekn sikap keplastikn; sbg contoh wat baik depan org...lg x bleh blah dia siap leh sound member len yg wat mende bkn2, padahal member da mmg tau prangai sebenar dia lg teruk...itu bkn stakat plastik biase...tp plastik yg x leh lupus, lmbt laun akan mencemarkn alam sekitar di sekeliling

camne pun x adil lah kalo aku sendri yg menilai diri aku...mgkn ade org rase aku nie 'plstik' yg tahap pendusta giler

-pandangan kte terhadap setiap org berbeza, cam2 lah jgk pandangan org len terhadap kte-

The Virus said...

hahahaha plastik? setiap kali aku pegi kdai atau pasaraya utk bli brg, konfem akn bwk balik skali ngan plastik, yela wat isi brg,ble la agaknye diorg nk tukar ngan paper bag?

aku x tau nk kategorikn diri aku sndri kat mane-mgkn korang leh tolong, satu poll dijlnkn di bwh, harap korg leh participate

aku sorng yg.....
a)x plastik
b)plastik sampah
c)plastik curi
d)plastik bgkus mayat
e)sarung tgn plastik

korang lak kategori mane?

bdk klate said...

hipokrit!?xde makna pn tuk tjuan bek or sbaliknya..kalo da hipokrit 2,hipokrit la jgak..da xleh tkar statment 2..

ah,aku mmg benci sesiape yg hipokrit..ape salahnya bertrus-trang!!dlam phbungan&persahabatan hnya perlu ada kjujuran n keikhlasan.xperlu ada skap hipokrit..

jd la dri sndri,xksah la dpan or blakang member korang..
kalo diorg xnk kwan,diaorg pnya psal la..

~bdk klate~

abufudservice said...

ala..ape nk heran sgt ngan skap hpokrit zman skrang..kalo x hpokrit, sape yg nk kwan ngan kta..usahkan kwan,kple pn org lg la xnk..

hpokrit ni ptg utk hdup..++ d klangan geng2 yg hpokrit..kalo jd dri sndri,tnjuk blang,sah2 kna pulau..nk wt keja pn susah..ye la,da xdak member nk nolong....

hipokrit la slagi boleh..
huahua...........

~abu~

pijie said...

oooo...br ak tau.skang ni abu bkawan ngn ak sebab dia hipokrit ler....
x sangka ye.
klu xnak kawan pun xper...ak x paksa.
lgpn ak hnya nk bkawan dgn org yg ikhlas n jujur nk kwn dgn ak jer..
yg len tu ak cmpak tepi jer.
wat aper kwn dgn plastik ni..

cam ckp virus,,agk2 bdk ni plastik yg jenis mana?
plastik beg ker..?
atau plastik sampah?

The Virus said...

x pe pijie...manusia mmg camni, ade yg baik ade yg jht, asam garam kehidupan, terpulang lah kt sesiape pun nk brkwn ngan kte atas sbb ape skalipun...yg penting kta btul2 ikhlas...jadikan as-sunnah dan al-quran sbgai pedoman, contohilah para shbt nabi yg sggup brkorban ape shj demi cinta terhadap teman yg bertunjangkn agama sbgai ikutan yg mutlak...diorng x hipokrit pun...

aku rase abu 2 brkwn sbb ade udang disebalik mee..so, kpd abu kembalilah ke pngkal jln selagi pintu taubat blum tertutup...selagi nyawa x terpisah dari jasad

p/s: igtlah 5 perkara sblum dtg 5 perkara...

Ira CS said...

Aku xpham la ape pijie cuba ckapkan ttg abu..
Ye la,dia bleh plak ckap org laen hpokrit..
Sdangkan sdah termaktub yg abu ckap”dia hpokrit sbab brada d kalangan geng2 yg hpokrit”..
So,sape yg hpokrit sbnarnya???
Tpuk dada tnya slera..aku xnk la menhntam membuta tuli mcm virus..
Xbek tau judge org mcm 2..brckap sal kbaikan,smua org pn bleh wt..
Tp buat 2 xthu la….

Ape pndapat pijie???

abufudservice said...

Kpda vrus:

Jgn pndai ckap aje tp buatnya tdak..
Andai dr sndri xbtul,usahla mngajar org cra yg btul..
Ibarat ktam mngajar anknya brjlan btul.........

Sejujur mane pn dr kmu,hipokrit tetap hpokrit..
Kta xleh lari dr skap hpokrit ni..
Mcmane nk lari,da d dpan laen,blakang plak laen..

Mcm super ckap, hpokrit utk kbaikan..
Tp hpokrit jgak..

~abu~

bdk klate said...

Ha, aku mmg skong la abufudservice ckap “kta xleh lari dr skap hpokrit ni”,tp cuba2 la elakkan..
Kpd virus, jgn judge org andai kta xknal seseorg..
Bak kta bobfudservice “jgn krana mulut,bdan bnasa”..
Ada baiknya kta muhasabah dr kta dhulu..
Kta hdup ni ada slah slap jga..btulkan dr sndri dlu..
Apa yg kta ckap,kta kna mulakan dlu..
Kalo ckap shj,tp xbuat,HIPOKRIT jgak la nmanya..


~bdk klate~

The Virus said...

of course sume org leh wat mende baik, tp salah ke...sekadar menasihat? x kn nk tggu kte berubah bru leh nasihat org len, jenuh menggu, da tabiat org kte x leh trima nasihat org len, ble org len bg nasihat diorng kn ckp "eleh nasihat org tp dia pun same", kire ok la org 2 nk bg nasihat cume kte x tau dia bg secara ikhlas atau x ataupun dia bersikap hipokrit dlm memberi nasihat, camne pun nasihat dia ttp bergune kn, sejaht2 org 2 kalo dia bg nasihat ttp mende 2 jd perkara yg baik, ttg dia plak mgkn satu hari akan ada insan yg menasihat dia dn mgkn dia akn berubah...sekian

p/s:keihklasan dlm setiap perbuatan kta akn ditentukan oleh Allah s.w.t, bkn lah diri kta sendiri

kawan BOB said...

sy pun x phm ape yg Ira nk jelaskn...dh tntu pijie ckp abu hipokrit sbb ape yg abu sendri ckp, mcm Ira ckp abu hipokrit sbb dia berada di kalangn geng2 hipokrit, kn ke da jelas menunjukkan abu 2 hipokrit jgk...lgpun pijie 2 hipokrit ke? adakh pijie tergolong dlm geng2 hipokrit yg abu maksudkn? tp dr ayat Ira "so,sape yg hipokrit sbnarnye" cam cube menunding jari kpd pijie dlm soal hipokrit, seolah-olah pijie 2 hipokrit...abu pn x bleh la nk ckp kwn2 dia hipokrit...lgpun bg sy ayat abu 2 leh mengguriskn ati org len yakni seolah-olah abu 2 x jujur dlm persahabatan...sbb 2 la pijie terase

syazrAiN_jB said...

sifat cmni dh biasa sgt dlm kehidupan..ada baik ngan buruk gak..talk in general la ek..x sume org kne kejutan budaya tuh..tgk kaum gakla..ada gak yg nmpk alim2 kucing tp bila smpi KL..terKEJUT gila babeng lah kan..haha..tue sndri mau igtla..ada gak yg maintain lifestyle dia bila smpi KL..moralnyer..berpijakla di bumi yg nyata..

Bdk SP said...

aku pon skong kawan bob tu,abu x patut menunding jari kpd org len.mmg mudah bg kita nk menunding jari,kita xkan ngaku slah sendiri,sapa nak ngaku berak tgh jln?aku pon mmg dah perasan lama dah yg si abufudservis tu mmg x ikhlas kwn dgn org.aku xpaham la mcm mn la si ira Cs tu bole sokong abufudservis.tah2 abufudservis dah rasuah ira Cs tu.insaf la wahai kawan-kawan ku semua.muhasabah diri sendiri,jgn cari salah org,cari salah diri sendiri.

abufudservice said...

Kpda virus:

Mmg xslah mnasihat org wlau sndri xbtul..
Mmg bgus tndakan kmu e2..
Aku hanya ingin mngingatkan kmu aje,agar kmu jga brubah..
Bkn kta aku x mik pduli nshat yg kmu bg..nshat yg baik,kta trima..
Yg x elok,tolak tepi..
Btul x vrus?????????

Ttp,perlukah aku brubah dr skap hipokrit aku smata2 tuk jga hati kwan aku??tuk jga persahabatan??
Perlukah aku brubah???super pn hpokrit jgak..slah sorang geng aku..
Super pn buat bnda yg sma??hpokrit tuk kbaikan..hpokrit jgak kan…
Apa komen vrus???????

~abufudservice~

ira CS said...

Kpda kwan bob:

Andai kata kita tdk tergolong dlm geng2 yg hpokrit,
Xperlu la trase..biasanya org yg mkan cabai yg trase pdasnya..
Kn2??
tul x kwan bob??

Mengenai ayat “so, sape yg hipokrit sbnarnya?” bkan lah utk mnuding jari kpada sesiapa..Dri ini hanya ingin mngajak anda brfikir sjenak..
sy hrap kwn bob pham c2ac sbnar..

sy pn xknal pijie sbnarnya..jd xnk la menhentam scara membabi buta mcn c virus..
adakah kmu sndri mngenali abu??layakkah kmu mghkum org tnpa mngenali siapa dia yg sbnarnya??
Pk la sndri whai kwn bob..

Dr ayt abufudservice,jlas mnunjukkan yg dia hpokrit ngan member2 skadar utk mnjaga hti kwan..mcam super ckap,hpokrit tuk kbaikan..
slahke kalo dia wt mcm 2 utk mnjga hti shabat2 yg dia hargai??

Ctoh:andai kta kwan bob ni ialah super(lelaki gemuk).
xkan la c abu nk kta c super gemuk..mst la dia kta hnsem w’pun hkikatnya mmg x.. ni cntoh je,jgn trase..ha,hipokrit jgak kn,tp tuk jga hti kwan..slah ke whai kwan bob??
Hrap kwan bob x brprasangka bruk trhdap org yg kta xknal…

ira CS said...

Kpda bdak SP:

Astaghfirllahalazim..
Rsuah2 xmen la..jgn men tduh2..
Jgan men serkap jarang…berdosa…
Ingat tuhan..
Mcam ni ke skap bdk sg ptani???
Owh,sungguh memalukan...

Komen la kearah kebaikan..
Bkn mngutuk org...bkan tnjuk aib org...
Islam da ckap,“jgan mghebohkan aib org,slap hb Allah tnjuk aib kita plak’’.

Aku doakan ko cpat2 brubah..moga sejahtera hdup kmu dnia akhirat..

bdk klate said...

Kpda bdak SP:

Tlg la jgan malukan org sg ptani kdah..
Buang la skap bruk kmu yg ska mngata org yg kmu sndri tdk knal..
Ape btul tndakan kmu mnyokong??
Buka mata,buka minda…ingat la pd yg Maha Pencipta.
Insafi diri..
Jgn nmpak yg –ve aje…

adakah kmu knal abufudservice??
ikut sdap mlut kmu aje mngutuk org..
trlajak perahu bleh undur,trlajak kta bnasa..

btul ckap bdak SP,“cr slah dri sndri,jgn cr slah org“..
jd,d ksempatan ini aku hrap ko cr la kslapan dri sndri..
muhasabah la dri..
jgn la pndai brkata2 shaja..buat tu yg pnting..

ira CS tu mgkin lbih mngenali dri abu yg sbnarnya..
mgkin jgak dia thu yg abu hipokrit tuk jga hti kenkwan dia..
siapa yg thu..
wallahualam...

~bdk klate~

sg.ptani boy said...

kpd bdk sp;
woi!!
wt malu bdk sp je ko ni..
len kali ckap biar brtapis..
pk dlu sblum brkata!!
aku mlu nk mngaku yg aku dk sp..
ye la krn nila stitik,hbis susu sebelanga...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR