Monday, June 15, 2009

ENGLISH OH ENGLISH


Baru-baru ni, aku ada chatting dengan seorang member sekolah aku. Kami sekampung dan lebih tepat, bersekolah di sekolah yang sama. Sedang aku browse internet membaca paper, dia buzz aku melalui YM dan bertanyakan pendapat aku tentang saranan Kementerian Pendidikan untuk mewajibkan pelajar SPM lulus matapelajaran Bahasa Inggeris selain seperti yang kita tahu Bahasa Malaysia. Banyak juga yang kami discuss termasuklah soal infrastruktur, fasiliti, kemahiran guru, tahap kecekapan pelajar dan lain2.

Apa yang boleh aku katakan, saranan itu sangat baik dan aku sangat mengalu-alukannya. (Sama seperti UiTM menetapkan bahan rujukan, kertas soalan, nota2 dan segala hal dalam Bahasa Inggeris. Bayangkan di awal permulaan semester diploma, aku mengusung Kamus Dwi Bahasa BM-BI kesana sini~~~ngeee..its a learning process actually. Aku masih pakai kamus tu sampai skunk!).

Jujurnya, jikalau rancangan ini benar2 direalitikan, aku sangat bimbang jikalau soal kemudahan pembelajaran, fasiliti dan kemahiran guru2 terlatih diambil mudah di kawasan luar bandar dan pedalaman menyebabkan pelajar2 tercicir dan mengalami masalah pembelajaran.

Walaupun begitu, aku agak yakin dengan permulaan pengajaran Sains dan Math in English yg diperkenalkan seawal darjah 1 (ada yg start dari tabika lagi) mampu membantu pelajar luar bandar sedikit demi sedikit sebelum menempuh peperiksaan besar seperti PMR atau SPM.

Sebenarnya, banyak inisiatif yang boleh dilakukan oleh pihak skola dalam menggalakkan pelajar luar bandar mempelajari English dan menjadikannya sesuatu yang fun. Masa dolu2, cikgu BI aku bagi lirik lagu English dan kami nyanyi ramai2, masuk contest spelling bee, buat role play, baca paper English, seperti news presenter, pinjam buku English and sometimes speaks in English, walaupun member2 buat mimic muka hendak muntah ijau!. (aku bukan nak kata ekkk, tapi ini satu attitude buruk budak luar bandar. Member cakap BI, dia bleh selamba gelak @ kata “ngengada la ko ni!”)

Kadang2 kesedaran pelajar itu sendiri sebenarnya mampu mengubah keadaan. Kalu student tu mang jenis “balok liat”, sampai kucing bertanduk lapan pon, gerenti tak berubah punya!.


Lu pikir la sendri!.

Indera--)Dari darjah 1 sampai darjah 6, Tingkatan 1 sampai 5. Sebelas taon belajar English, aku masih belum fluent sepenuhnya.huhuhuhu….

10 comments:

epol said...

aku pon tak brape nak sokong ada golongan2 yang nak mansuhkan ppsmi..bukan kerana kita meminggirkan bahasa melayu tu tapi nie salah satu inisiatif kita nak blaja english..

mende nie suma kena praktis..practice make perfect rite?

SwEeTFoResT said...

huhu..tumpang lalu je..

cik kedondong said...

aku suke bler ko present

the way u open or introduce ur presentation is different
it attract listener to listen

cik kedondong said...

aku rse cm uitm je fully english xde dwi bhse
uni laen ak tgk ade je

ayh ak buat master kt ukm in malay
die supprise dgr kite buat is in english

-- [r][4][p][t][o][R] -- said...

ankel tak dapat kata apa sebab ankel dah kerja..kerja ankle banyak berkaitan foreigner [betul ke ejaan & maksud] so faham2 la bahasa apa kena guna..

rizz said...

english tu penting..

Indera said...

epol --)sangat bersetuju epol!. tak salah nak menaik taraf bangsa melayu to another level. jangan terlalu selesa dengan apa yg kita ada skunk, kan?

SwEeTFoResT --)lalu la SwEeTFoResT . tak kena tol pon.ahaks:-)

cik kedondong --)ye ke cik!. thanx a lot.i take it as a complimentary.wah ye ke U kita je dlm fully BI?. bagi aku itu satu advantages utk kita. betol tak?

-- [r][4][p][t][o][R] -- )wah uncle!. mst fluent BI nih. congrats!

rizz--)couldn't agree more rizz!

sHaH said...

bro, fluent tak fluent bukan masalahnya..
yang penting u tau guna BI dgn betul.
it takes time to get ur fluency.
aku pun budak luar bandar gak but i'm very fortunate to have a good English teacher who never stopped believing in me.
Alhamdulillah, akhirnya my BI pun ok gak...

btw, i did have an entry pasal mewajibkan BI lulus utk SPM.
U baca komen2 kat ctu.
ada yang leh pakai, ada yang tak leh pakai.
but, i stick to 1 thing, wajibkan lulus lagi baik.
dan..
for sains n math in BI, polisi tu bagus but pelaksanaan dia yang aku kurang setuju. membebankan pelajar sebenarnya. pelaksanaan tu patut dikaji balik.
dan untuk mereka-mereka yg menentang, aku paham nape diaorg menentang tapi dunia dah berubah. BI dah makin penting. jarang jumpa bahan rujukan dlm BM skrg. kalo tak stat dpd skrg, bile la diaorg nak blaja BI.
tol tak?
(panjang la plak aku komen...)

Mohd Noh Basri, said...

salam semua...
aku tertarik dgn komen dari 'SHAH' tu..
sebenarnya pendapat aku berbeza sikit dgn si SHAH nih..
lebih baik MATH dan SAINS dlm BI tapi janganlah BI jadi syarat wajib lulus SPM pula.
Sebabnya bagi aku, kalau objektifnya nak melahirkan pelajar yang mahir BI, berpatutanlah jika kerajaan paksa diorang belajar MATH n SAINS in English.
Aku rasa kalau dlm keadaan student luar bandar seperti sekarang ni diwajibkan lulus BI utk lulus SPM, aku yakin ramai student luar bandar akan FAIL SPM. Kalau tak caye cuba tengok result kat sekolah2 luar bandar sekarang. Kalau luluspun mungkin segelintir yang bertuah jer, tupon sebab basic family diorang dan mungkin kesedaran sendiri tuk improve englis masing2.
So yang lain2 tu canner plak..kesian beb..klu SPM gagal, mana lu mau pigi???
SKOLAH PONDOK LER JAWABNYERR...

shamimi said...

yela tu x fluent english.
gua tgk lorh tulis english okay jew.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR