Thursday, June 04, 2009

MENJADI DIRIKU

Harap maaf jika entry kali ni berunsur emo2 kucing.ehehe. Jiwa aku dalam kecelaruan dan aku cuba menenangkannya serta mengambil keputusan dengan tidak terlalu memikirkannya. Sepanjang cuti ni, beberapa perkara negetif dan tak best dah berlaku pada aku. Standart la, mana ada hidup sentiasa bestttt jer. It will turn upside down kan?

1) Jumpa member2 lama. Kenalan skolah. Aku jadik malu sendiri bila masing2 dah pakai kereta!. Sumer sebaya ngan aku. 24 y/o yet flashes me with their car! Sedangkan aku tak ada apa2 nak dikongsi, melainkan cerita2 aku di Universiti @ one step forward yang aku dah ada blog sendiri yang for sure, diorang takkan layan punyalah.

2) Topik perbualan tentunya lebih tertumpu kepada kerjaya masing2. Kebanyakannya technician, supervisor, etc. Aku?. Student degree jurusan pemakanan yang tak mungkin masuk dalam forum perbualan. Sepanjang sesi ngobrolan, aku hanya angguk2, geleng2. Buat2 gelak n looks very stupid sgt!. Hopeless and weak!

3) Tak ramai member aku yang encourage aku habiskan degree. Siap peril ada a. Dang!!. “Ko nak keje apa ngan degree nih?!”. “Sedangkan ramai lagi budak diploma yang menganggur”. Really annoying & ringan kaki jer nak bagi sebarang dua penyepak maut. My action was… still and remaining silent for the moment. Tak kuasa laa nak berbalah. Salah ke aku ambik degree?. (Kalau aku cakap yang aku akan keje di bahagian fast food, airlines, hospital, food manufacturing, catering pon diorang bukannyer faham. Habeskan Boreh yo!.)

4) Masing2 plan nak konvoi ramai2 ngan kenderaan masing2 Raya nanti. Aku tak tau la samada nak menebalkan muka, join sekali @ tak. Choyy! Haruslah aku malu kan?.

5) Last ni tak boleh blah. My dad, agaknya dah berkompromi ngan my siblings were asking the same questions.


“Bila ko nak abes”…
“Ko ni asyik belajar je, bila nak abes”…
“Si polan..si polan tu dah pakai kete. Ko bila lagi?”

Honestly, aku muak nak jawab soklan2 tuh. Logic ke aku nak pakai kete time aku belajar ni?. Lain la my dad is tokey balak! @ aku jadik part time gigolo ker (hohoho).

Soal belajar plak, just give me another 6 month . 6 bulan jer lagi aku nak abes, jadik sabo2 la. Rezeki tak kemana. Jangan disebabkan orang dah tayang macam2, kita tergedik-gedik nak jugak…

Kita adalah kita. Mungkin rezeki blom sampai. Allah kan Maha Adil.

Berikan aku 6 bulan jer lagi…

Nasib la aku ada blog!. At least, aku leh reduce marah dan emo aku nih!

Tulah antara sebab mengapa aku tak suka balik kampong…

Indera:--)Everybody deserve a chance kan..kan? Akhirnya post aku sudah jejak yang ke 100. Keep on reading guys!!!

14 comments:

pauhputik said...

ala bro cool je..... apa nak heran sangat dieorang pakai kete..... ko pon nanti abis blaja, keje leh gak pakai kete...... kan ke ujung tahun nie dah final sem... so wat yang terbaek, pas2 cr la keje yang gempak2....... x mustahil ko pon leh pakai kete cam dieorang......

bEEdLE d' bARd said...

hidup ni memang penuh dgn dugaan..
truskan perjuangan kita sbg seorng pelajar, ok?..
kita tgah menuntut ilmu, satu ibadah jgak tu kan? jadi jgn tensen2 yer..
lagi 6 bln je? teruskan usaha.. =)

Indera said...

pauhputik --) thanx bro. aku dah habes cool dah weh.ehehehe. 2la pasal. sentiasa fikir positif kan:-)

bEEdLE d' bARd --) thanx beedle!. yep tinggal 6 bulan nak mengabiskan sem ni.

cik kedondong said...

rileks
abeskan la mase kat uitm ni
pastu cr la keje

rezki sume org xsme
otak orang pon laen2

Indera said...

cik kedondong--)betol tuh cik.aku sokong ngko lah!. meh sama2 doa kita cepat2 abes!..dengan jayanya!!!

Luth Textile said...

tadak la bro.. rilex..
kita dgn hidup kita.. depa biaq kt depa la.. amboi, pasrah sgt aih..
cuba hang pk masa depan hang.. depa dah ada idop depa.. tak kesahla..

Indera said...

Luth Textile --)Trimas bro. such a good advice!.ehehehe. thanx coz singgah!

Shafia said...

hmm....I experienced the same thing like u,just diorg xtayang keta tp diorg tayang husband n baby diorg yg nak masuk 2nd n 3rd. takat keta kan,aku xheran sgt la klu nak tyg. tp masuk bab anak diumur aku ni. pergh....emo sei! macam ni ar....u gonna be somebody someday and make sure u do,cause when that time comes. hahaha....just enjoy it beb! victory need a lot of sacrifice to deserve it. So sacrifice it the best way with dignity! (pergh...ayat gua xthn beb!)

Indera said...

shafia--)pergh ayat ko, baby dalm umur2 macam aku nih?pasrah siot bunyi. masib kita sama la.hahahaha.
trimas with the beautiful phrase. suka2!. yes..to be sucess we need 2 be sacrifice a lot of things kan?. thanx again shafia!!

AkuAyie said...

yahooOO 100!!

ala... diorang saje je nk flash..
ko dah berkerjaya lebih dr diorang nnti, baru diorang taw..

just ikut flow sendiri. tak perlu terikut2 org. =)

Lepas ni, kalau ada rezqi, aku pun nk sambung degree gk. Skrg ni ramai yang pandang gk education. Ingat satu je, the higher the level we go, the more orang akan caya kat kita.

Indera said...

aku ayie--)ye sudah 100!!!
trimas ayie wif ur advice. ntahla. dalam dilema jugak ni. dengan keadaan ekonomi skunk ni walalupun kita berkelulusan tinggi, agak payah jugakla nak dapat apa yang kita nak. btw, if u wanna pursue ur study in degree, teruskan jer. follow ur instinct! i sokong jer:-)

shamimi said...

Bro biasa ar tu...
Member2 mo ada yg mcm tu jgk...
Slh sbb bt blog sbb nk lps geram kdg2...
Sbb mo th peluang mo lbh luas dgn adanya deg...
Drp dorg takat tu jew nanti dorgnya pangkat.
Klu nk naik mesti kn ada deg or sijil2 lain...
By da time lorh dh jd manager dan pki kereta idaman.
About ur dad maybe cemburu kot.Hehe
6 bln lg bro kjp jew tu, mo lg lm 2thn lg nk abs deg, lg tsesak tp selalu bfikir positive.
Doakn lorh berjaya...

Indera said...

momo--)thanx mo for ur comment!. yep ak selalu rasa yg peluang ngan degree selalu lebih luas berbanding ngan sijil@ diploma. thanx because be my shield!.huhuhu..
nasib aku tak duduk kampung lelama weh. bleh down jadiknya:-).
mo lagi 2 tahun?huhuhu..lamanya..

insyaAllah leh berjaya tuh!

ikankekek said...

ape y jd kat mr indera ada gak y jd kat ak
ko byang kan la..
membr2 ak
y most of them nurse....da angkut kete...fuh mendidih..ak jer naik kete panjang a.k.a bus angkut...
sabar2 6 bulan jer...kan???pastu no more bus...huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR