Friday, June 12, 2009

HIKAYAT JADI NYATA


Sebenarnya dah lama kehendak aku nak menyaksikan Hikayat Merong Mahawangsa dijadikan kenyataan. Kalau ikut sejarah, Merong Mahawangsa adalah sebahagian dari keturunan Iskandar Zulkarnain dari Macedonia dan beliau adalah org yg bertanggungjawab ke atas pembukaan Melaka (menukar nama menjadi Sultan Mudzafar Shah).

Inisiatif untuk menjadikan Merong Mahawangsa sebuah filem epik bakal dilaksanakan oleh KRU Production tidak lama lagi. Aku betol2 tak sabar nak menantikan proses pembuatan citer ni (dengar kabar 3 buah kapal sedang dibina di Terengganu!) sampai ke titik penyudahnya. Malahan pengarah citer ni, Yusry Abd Halim mengumumkan barisan pelakon dari United Kingdom, Sweden malahan China untuk berkhidmat dlm filem ni. Selain dari pelakon Malaysia sendiri.

Ia bertujuan untuk menggambarkan Empayar Rom dan China dalam filem itu kelak. And guess what..Hang Tuah PGLTM--) Stephen Rahman Hughes dijangka akan berlakon dalam filem epik ni bagi memainkan watak Merong Mahawangsa.

Aku eksaited gila nak citer sebenarnya, tapi kalau nak merasai keseronokannya sendiri, korang click kat bawah ni. Banyak Info tentang filem tu.

KRU Studios
Chronicles of Merong Mahawangsa

Indera:--)Malaysia juga ada epik yang best apa?.huhuhu:-)

4 comments:

cik kedondong said...

ak rase ko patot bace buku
'benarkah iskandar bukan zulkarnain'
sebab hujah2 die pasal iskandar bukan zulkarnain
lebih kepada raja kurush yang hidup lebih awl dari iskandar

aku da abes bace buku tu
sonok

Indera said...

cik kedondong --)i'm just takin' it from what KRU Production's said about this story eventhough i'm in doubt actually about Merong Mahawangsa's ancestors. Aku rasa Iskandar Zulkarnain yg dimaksudkan KRU adalah Zulkarnain dari Macedonia.

See this quote--)taken from Chronicles of Merong Mahawangsa

Merong Mahawangsa was a descendant of Alexander the Great, a renowned naval captain and traveller who came to Asia several hundred years ago.

p/s--)aku nak baca jugak buku tuh!

epol said...

yo..aku pon teruja gak ngan citer nie..

dlu tym kuar pgl sume org pakat kutuk kata cite tu cam cite kungfu..bagi aku cite pgl pon still not bad kan..at least ada gak yang brani nak kuar cite epik sendiri..

tapi tatau la camne cite merong mahawangsa nie..pakat tgu dan lihat..ngee

Iszaham said...

creti ni dgr nk buat cam gempak, tapi mng k0t, coz' KRU Pro. mng pandai buat creti ala barat skit...
tg0k cam 2 instalment cicak-man and bio-nik. Respect gak ar kt depa walaup0n cicak-man 2 buat sakit ati klu "watch".

Ape2 Am tetap s0k0ng film malaysia, t'utama pengarah-screenplay-actor Piere Andre (walaupn xder kena-mengena ttg crite Hikayat Merong Mahawangsa)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR