Sunday, June 14, 2009

INGATI TARIKH ITU


Salam peeps. Followers and silent readers (ada ker?keh..keh..keh). Harap2 nya korang sihat ya. N3 kali ni lebih bertujuan mahu berkongsi pendapat2 korang. Sebagai permulaan, aku boleh katakan yang kaum wanita lebih particular about everything. Especially apabila mengingati tarikh2 penting (cth birthday bf diorang, anniversary, etc) dalam kehidupan mereka berbanding lelaki. No offense ya. Maybe, itu dah memang nature dan boleh kata expertise diorang lah. Sebagai contoh:-

Drama swasta Datok Jon dan Datin Jin.
Lokasi--)
Banglo Umah D. Yusof Haslam(yg slalu shuting Sembilu Kasih tuh!)
Babak--)
Pagi. Diorang tengah breakfast. (Biasala citer melayu…bread n butter, orange juice bagai. Makan berdua, lauknya berjenis2 macam makan 10 orang!)

Datin Jin:- Ling, you jangan lupa esok tau! (sambil buat muka manja sweet 17 dan menyapu butter pada bread utk suaminya).
Datok Jon:- (Muka terpinga-pinga sadin sambil memandang isterinya dengan terkebil-kebil) Esok?. Ada apa ye?
Datin Jin:- Lupa lah tuh!. Bencik tau! (mula merajuk sambil start buat muncung burung belatuk) Kan esok anniversary kita. Jangan lah ling!. I dah plan tau!.
Datok Jon:- Ouh..sorry la daling. I bizi laa.. U tau la projek juta2! (tender tanak beso2 pulak kan?). Okay2. Sorry ye ling!. I lap U! (sambil tersenyum memujuk isterinya)


K korang paham kan?. Situasi ni pernah terjadi kat aku ngan ex gf aku dulu. Korang tak payah tanya la betapa seksa aku nak pujuk dia.huhuhuhu (padan muka aku!).. Ok la I admit, that was totally my fault. Biasala..time muda rumaja lagi.agagagaga…(nta apa yang aku ingat tatau laa!)

Mungkin ada sesetengah lelaki menganggap perkara ingat mengingati tarikh2 penting ni sebagai satu benda remeh @ childish, tetapi bagi aku lepas dari situasi tu, benda2 tu actually sangat sweet kalu diingati. Paling besh, kalau korang buat surprise!. Partner korang sure terharu owh!

Bagi korang kan, macam mana korang nak ingat satu2 tarikh penting tu? I mean tarikh2 birthday gf@bf atau anniversary relationship korang la. Back than, I usually used cellphone to set the important date and so on.

Ada yg bulat2kan kat kalender guna kaler magic. Ada yg tulis kat diari. Ada yag jadikan password (bahayanya). Yang jadikan no ATM pinkod pon ada(dua kali bahaya woo), ada yang tulis kat blog (siapa sengih..dia buat aaa) dan tak kurang jugak ada yang jadikan nombor bertuah. Kira siapa2 bawak nombor ni pegi tikam kat SPORT TOTO 3D bagai leh menang besar tuh! Hahahaha..just kidding!LOL.


Tapi, ada sesetengah dari kita tidak menganggap tarikh2 istimewa itu sebagai sesuatu yang wajib diingati. Ianya hanya sekadar tarikh dan tidak membawa apa2 makna. Cukup sekadar sayang menyayang dan ikhlas dari hati, itu yang pentingnya.Tak gitu?.hehehe:-)

Indera:-)Rambut sama hitam. Hati?


11 comments:

cik kedondong said...

ak tak ingat pown
malas nak ingat
nanti ak bler da clash mejeruk ati teringat tarikh2 keramat

baek orang remind kat ak last minit

'aqila said...

er..kalau aku terbalik kot...die ingat, tapi aku sentiasa terlupe..ho ho...aku xtulis kat mane2,cube didematkan lam otak jek..kalau terlupe, nasibler..:P

-- [r][4][p][t][o][R] -- said...

actually pakcik ni pun sama..bila dah kerja semua tarikh lupa..include daily punya tarikh..ada diary tak pernah tulis sebab diary tu goverment kasik..sayang lak nak tulis =)) ada hp mahal2 malas nak set date..ada laptop stok wat kerja..tu la tak ingat lansung tarikh2 penting..sib baik tarikh tunang sendiri ingat...

sepatumerah said...

org pom mmg aler ckit bab3 nie...
sebb aper tau...
pom mmg mghargai tarikh2 tue..
org kater...mengulit knngan..
huhu...
bg ak la..
org laki nie maleh ckit
betul ka???

Indera said...

cik kedondong--)huhuhu...sedey nampak cik?ehehehe

'aqila --)bagus la ko weh...
tak paya susa2 nak ingat kan?
agagaga..

-- [r][4][p][t][o][R] -- )haaa..bgaus tu.at least ko ingat bro!hahaha

sepatumerah--)kadang2 ada sesetengah yang rajin.tapi kebnyakan terlupa kot.hahaha

Mohd Noh Basri, said...

salam bro...
bila aku baca n3 ko kalini
ada satu benda yg aku nak tanya sgt kat ko...
soklan cepumas nih...
sape exgf ko tue?hehe
jawab jgn tak jawab :D

Indera said...

Mohd Noh Basri--)hahahaha..soklan cepumas?agagagaga..adalah..biar aku saja yg simpan.hahahahaha:-). thanx for dropping by yer!

epol said...

tu le insan hawa nie mmg pentingkan tarikh2 nie..kekadang kita yang laki pon still ada gak terlupa tarikh2 bday adik bradik@parent kita sendrik (bukan semua)...so bese lah,antara lelaki dan perempuan kan saling melengkapi..kalo terlupe pepandai la sorg lagi igtkan

bEEdLE d' bARd said...

alamak pesal aku rasa malu nie..
mestilah sebb aku ada latak pasal anniversary kat blog aku..hehe..

erm, tak sume laki ni tak ingat tarikh2 penting nie..
kdg2 aku terlupa gak, dan cik abg yg ingatkan..
tu yang membuatkan aku bertmbh syg..hehe..
oppsss, terlebey sudah..

Indera said...

epol--)haha..aku sokong ko bro. lelaki dan wanita saling melengkapi. bagus2!

bEEdLE d' bARd --)musti ko tersengih-sengih masa baca n3 nih!.agagaga...
a..tulah pasal.ada gak lelaki yg concern pasal tarikh2 ni kan?

the virus said...

aku kekadang igt kekadang lupe...tp bab2 tarikh nie kte ikut kalendar georgian (x slh aku ler)...kalo kte ikut kalendar hijrah mesti lg afdal kn...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR