Monday, June 01, 2009

CINTA MUZIKAL

Aiceh!!!. N3 xble bla doe!. Kali ni aku nak kongsi siket pasal kegemaran aku menonton filem muzikal. Sapa antara korang yang layan citer muzikal?. Leh a geng ngan aku. Bahahaha…

Ada sesetengah dari kita tak layan citer muzikal coz mungkin tak faham ngan konsep muzikal tu sendiri. Yerla.. kejap2 cakap, kejap2 kang menyanyi plak. Sapa yang tahan beb?. Citer Hindustan tu lain la. Kat Mesia kita, cuma seni teater yang dah bereksperimen ngan konsep muzikal. Buktinya korang tengok sendiri ke-sukses-sesan(ehehehe..kamus aku sendiri kot) PGL The Musical ngan P Ramlee the Musical. MALATOP woo!!!. Impak Maksima the Musical pon ok what!. Benda2 musical ni bagi aku, seriously mang tak boleh paksa untuk ditonton kalau dah lahiriah, orang tu memang tak minat. Haruslah ada yang kuar panggung awal2 kan?! Filem musical ni kebanyakan lagu2 nya berkait rapat ngan jalan cerita dan liriknya xla puitis gebaboom pon. Biasanya straight forward dan mudah difahami. Dan besnyer, pelakon tu sendiri akan menyanyikan part2 diorang dan bukan pinjam suara org lain okeis!. Beza kan ngan citer Hindustan?. K, bagi peminat citer musical, aku senaraikan beberapa citer musical luar yang berbaloi untuk ditonton.


1) Chicago
# Puh!!!citer ni dasat!. 1st musical filem yg aku tonton & aku tros ketagih nak tonton citer yg sama konsepnyer. Seyesh besh!. Lagu2 dlm citer ni berkonsepkan moderate jazz sesuai ngan tema citer ala2 tahun 50 an gitu!.
#Velma Kelly adalah penyayi top disebuah kelab mlm dituduh membunuh suami & adiknya pada 1 malam & mlm yang sama juga Roxy Hart – isteri orang biasa yang berlaku curang lantas membunuh bf nyer sebab kena spedo!. Kedua2 pompuan ni bertemu dipenjara dan bermulala detik2 perkenalan mereka sebagai banduan & tak bleh blahnye diorang cuba memancing populariti wartawan kerana kisah mereka yang meletop katanya!
#TRIVIA--)Catherine Zeta-Jones menang Oscar in Supporting Actress melalui wataknya sbg Velma Kelly


2) Dreamgirls
#Filem ni superb coz persembahan mantap dari Jen Hud(Jennifer Hudson) sbg Effie White. Penyanyi gemok yg mempunyai suara cambest tapi di overshadow oleh Beyonce (Deena Jones) yang cun, tapi tak bape pandai nyanyi (coz cikgu Shafi tak ajar dia teknik vocal ngan betol!hohohoho). Akhirnya dengan tragis disingkirkan dari grup The Dreams yg disertainya. Sedey kan?.
#Persembahan Jen Hud dlm lagu And I’m Telling You, I’m Not Goin’ sangatlaaa touching & sedeh gilababas(korang leh search kat youtube). Lagu One Night Only-slow version pon syahdu!. But Beyonce’s powerful performance in Listen was unforgettable!!!
#TRIVIA--)Jen Hud was former American Idol contestant and surprisingly grab her 1st Oscar as Actress in Supporting Role for her brilliant performance!Mantap!

3)Hairspray
#Hahahaha. Filem ni lawak gila bila John Travolta mengambil risiko ngan turned himself menjadi mak kepada Nikki Blonski?!. Haruslah mekap segala kan?!. Ehehehe. Banyak film stars participate dalam filem ni cam Zac Efron, Queen Latifah, Michele Pfiffer, Amanda Bynes, James Marsden ngan Christopher Walken. BTW aku suka lagu You Can't Stop The Beat!
#TRIVIA--)John Travolta nyaris2 dicalonkan utk Anugerah Razzee. (Razzee Award adalah penghargaan bagi pelakon yg memberi persembahan terburuk di dalam sesebuah filem. Antara bekas pemenang adalah Paris Hilton-House of Wax, Lindsay Lohan-I Know Who Killed Me ngan Helle Berry-Catwoman..kucing huduh!)


4)Mamma Mia
#Basically citer ni diambil dari lagu2 top ABBA satu ketika dulu. Sapa kipas-susah-mati ABBA for sure akan menonton citer ni and sing along sepanjang filem ni berputar. Seyesh besh!. Paling besh bila Meryl Streep menyanyikan lagu Mamma Mia ngan Dancing Queen ngan begitu baik skali.huhuhuhu.. Pitching you tak lari la Meryl! Hahahaha.. I Lap U!

5) 8 Femmes
#Sebuah karya French yang boleh kata must-see jugak la. Filem ni bercerita tentang 8 wanita yg berjumpa pada 1 rumah besar apabila seorang lelaki tetiba meninggal dunia kerana membunuh diri. Lelaki itu berkait ngan 8 wanita tadi iaitu antaranya Ibu, Isteri, Kakak, 2 orang anak perempuan, Pembantu Rumah dan perempuan simpanannya. Kejutan betol2 berlaku di akhir cerita!
#TRIVIA--)Aku ngan classmate menonton filem ni semasa kelas Perancis kitorang di Penang. Hampir ke babak last citer ni, budak2 pompuan sumer tutop muka (pepura suci la kononnyer) dan lecturer kitorang pon cakap “eh you bawak citer pe nih?”

KORANG GAK MUNGKIN MENYUKAI:-

High School Musical Part 1,2,3
(aku minat siket2 jer citer ni)

Mrs Henderson Presents...
opss..citer ni ada babak yang tut tut..aku pon tak tau motipnya hapa)

Repo The Genetic Opera
(Paris Hilton ada berlakon dlm filem muzikal seram ni. Boleh laa minah tu nyanyi)

Walk The Line
( Kisah keluarga Cash yg struggling ngan najes dadah. Resee Witherspoon sangat chumel!)

Sell Out
(Buatan Malaysia yang sangat best!.)

Enchanted
(aduhaiiii 5 kali doe aku tgk citer ni coz ada Amy Adams.hahahaha.. takla citernye seyesh besh!. Suka lagu Jon McLaughlin-So Close tuh)

La Vie En Rose
(Powerful performance by Marion Cotillard)

Sweeney Tood: Demon Barber of Fleet Street
(Muzikal karya Stephen Sondheim yang diarahkan oleh Tim Burton ini menyatukan kembali Johnny Deep sbg villain yang cambest dlm filem tersebut)

The Producers
(Citer ni betol lawak doe!. Siap ada lagu “That’s Gay”?!. Hahahaha…Klako)

Across The Universe
(Walaupon ilustrasi ntah hape2, tapi latar citer ni yang dihiasi kebanyakan lagu The Beatles mang terasa besh gilos! . Suka betol aku ngan suara Jim Sturgess melalui lagu All My Loving.)

Moulin Rouge
Teringat lagu Lady Marmalade. Muka Christina Aguilera dlm MV tuh can hantu kena tampar!

Indera--)Bila yek Malaysia nak buat cite Muzikal??

8 comments:

epol said...

aku suka lagu One Night Only..mmg best!!! (versi J.Hudson & Beyonce 2-2 besh)

hairspray pon layan gak..suka lagu New Girl In Town..

rizz said...

heh rizz nk tgok la ahirspray tuhh:p

Indera said...

epol--)aku pon suka lagu tuh.besla epol!.ada geng!

rizz--)rugi rizz tak tgk hairspray.hehehe

shamimi said...

Paling Suka Sweeney Todd:-Demon Barber of Fleet Street and Mamma Mia.

Suara J.Hudson N Beyonce mmg mantop.

Indera said...

shamimi--)wah citer tuh mang bes la bro.hehehe.yep j hud ngan beyonce mang mantop:-)

cik kedondong said...

pe kate ko tlg donlod kan cite the phantom of the opera
die musical gak
ak ske gler cite tu
tp tu dvd kwn ak n ak tgk mse dip
skang cr da xjmpe

Indera said...

cik kedondong--)a'a la.aku xpena lagi tgk citer tuh.ko la download.leh aku tgk.ehehehe

farahlikescookies said...

camp rock tu musical gak kan?

i love camp rock.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR