Friday, June 19, 2009

KISAH SI RABUN


Masa aku dilingkungan enam hingga dua belas tahun, kanak2 sebaya ngan aku menganggap rakan mereka yg memakai cermin mata adalah satu kelebihan yang wajar dikagumi. Korang faham salajalah, lewat tahun 90-an ditambah plak aku bersekolah di luar bandar, jadi melihat fenomena memakai cermin mata dilihat sebagai sesuatu yg patut dijadikan contoh, tanpa mengambil kira kesan buruk baiknya. Tau2 sajalah. Budak2!. Bila kawan ada, kita pon sibuk mengendeng ngan mak-abah mintak nak jugak!

Jujurnya, waktu itu pengetahuan aku tentang penggunaan cermin mata sangat kurang dan selalu berfikir mereka yg memakainya sebagai simbol hendak menunjuk@sekadar mahu bergaya. As my friend will said.."Orang yg pakai cermin mata ni nampak pandai" ataupun bila tengok je budak specky duduk kelas belakang2, diorang jadi pelik dan ada la yg bersuara kata "Dia pakai spek, camne leh tercampak kelas last2?"

Serius!. Lawak owh bila ingat balik all the silly things tu. Betapa tipikalnya mentaliti bebudak zaman dulu kan?. Beruntung budak2 zaman sekarang yg lebih berfikiran terbuka compared to last 10 years back!

Aku mula memakai cermin mata sewaktu berusia 13 tahun, kendian serius sikit menjelang 15 tahun and memakai sepenuhnya (was like 24-7) semasa umur 17 tahun. And hell ya! My friend always thought that "mereka yg memakai cermin mata ni nampak sangatlaa pandai", walaupun aku sebenarnya sama ting tong cam diorang jugak!. Hohoho

Semakin usia bertambah, aku berfikir yg betapa beruntungnya mereka yg tidak rabun ni. Sekurang-kurangnya pancaindera diorang taklah kurang 1 cam aku kan?.hehehehe. Ye lah..Kdang2 tu lawak gak bila tengok orang lain leh melaram ngan cermin mata hitam. Yang kita ni?. Ado!. Hahahaha

Bukan tu jer. Bila terlalu lama memakai cermin mata nih, akan menyebabkan kepala pening or worst leh jadik migrain!. Possibility nak tukar plak mang obvious la(bila power level dah naik sikit). Tu belum kira kalau sesapa teringin nak buat extreme sports. Tak payah jejauh la. Mandi air terjun cukup. Aku sanggup tak tanggal spek kalu nak mandi air terjun woo!. Nak menikmati keindahan alam, katanya!. Kalau terlupa pakai plak, lagila haru. Silap2 member yg tersenyum depan kita pon, kita wat derkk jer...

Moralnya,kalau nak mudah, pakaila contact lens. Senang dan bebas bergerak. Warna pon macam2 ada!. Tapi aku pilih plain color cukup la. Gila hapa muka jawa cam aku ni nak bermata kaler2!. Ohhh Tidakkkk!!!!

Indera:-) Teringin nak tengok orang invent cermin mata untuk orang buta warna plak. Sian kat diorang doe!

3 comments:

rizz said...

rizz pkai spek mse study..rabun silau je..x suke kai spek..skang ni mata dh ok sket..never pkai spek again ehhe

Ryehanna said...

hehehe...

marilah pakai kontek lens beramai2...

:P

bEEdLE d' bARd said...

aku dulu pkai spec mase sem 1..tp sekarang dah tak payah pakai dah..dah ok..ntah mcm mana ntah blh ok..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR