Monday, July 13, 2009

ANTARA KAKI PANCING DENGAN KAKI EMOSI

Harini kelas aku dimulakan dengan subjek Foodservice Law kemudian Management of Foodservice Organization and then Tourism Quality Management.

Hari yang sangat bosan sebab kena pakai baju koprat (rimas dan panas--)walaupun aku mengakui aku nampak hencem dalam pakaian formal tuh! aiceh!!!). Furthermore, aku penat nak mampos harini sebab berulang ke kampus Shah Alam

Kelas pagi. Tunggu punya tunggu, lecturer tak datang.

Lecturer tu mungkin tahu agaknya yang UiTM Puncak Alam ni kampus baru, jauh plak tuh and suprisingly ada banyak statue2 yang di adapt dari luar negara.

Tinggalkan dulu isu statue coz aku ada benda cambest yang ingin dikongsikan.




Ianya bermula bila sorang kawan aku bercerita tentang kahwin cerai sehingga melorot kepada masalah perhubungan bf-gf.

Kiah:- Aku tak paham la boyfriend aku tuh. Dia pegi mancing ngan kawan dia boleh. Aku nak kuar ngan kawan2 aku tak bleh plak (dengan penuh emosinya). Dahla tak bitau nak gi mancing. Bila aku mesej, dia memarah plak kata "tak faham ke orang gi mancing?". Aku ni bukan nak menyibuk sangat, tapi aku curious la.

Meon, yang duduk berhadapan Kiah senyum jer. Nampak cool jer Meon bila isu battle of the sexes diutarakan oleh Kiah yang nampak ala2 feminisme nih.

Meon:- Orang lelaki memang camtu. Ramai yang tak suka kalau hari2 mesej, hari2 kol. Kita pon ada komitmen lain. Ni yang aku tak faham pompuan. Watpe nak curiga?. Kalau dah sayang, kita tak pandangla orang lain.

Kiah:- Alah. Kita cuma nak tahu okay ke tidak. Itu jer. Lelaki biasalah...belom dapat tepon la, mesej la.. Boleh2 nak dapat. Tapi bila dapat?. Tinggalkan.
Entah2 bukan pancing ikan. Gi pancing pompuan!

Meon senyap kejap. Rogayah, kawan mereka pon menyampuk.

Rogayah:- Pompuan ni cepat emosi. Cepat curiga. Sebab tu selalu tanya kuar ngan sapa, pergi mana, buat apa. Pompuan memang camtu. (nadanya separuh back-up Meon, separuh back-up Kiah)

Banyak gakla isu guys vs girls yang diorang borakkan. Aku adala menyampuk sikit.

Aku:- Lelaki dan Perempuan banyak bezanya. Dan perbezaan itulah yang membuatkan we need each other more.

Sampai sini, aku dah tak ikut conversation diorang walaupun masa Kiah pergi toilet, ada la kaum hawa menyambung isu yang sama kepada Meon.

Ada kata

"tak guna menegakkan benang yang basah"

"Lelaki tak leh dipercayai"

tak kurang juga "semua lelaki ni...sama jer"

Walaupun conversation semakin panjang meleret, aku tetap takmo follow sebab benda ni tak kan habis sampai ke sudah pon.

Lelaki kata--)Kita susah nak faham pompuan
Pompuan kata--)Kitowang susa nak faham lelaki.


So..sampai bila?

The solution hanya satu.

Kenali hati budi dengan jujur dan ikhlas.

Kalau ditakdirkan ada jodoh, ada lah.
Kalau takde, anggap ianya satu dugaan..
sebab PERCAYALAH ADA ORANG YANG LEBIH BAIK YANG KORANG LEH JUMPA NANTI...

Maybe solution aku nampak sangat tipikal dan terlalu liberal. Kat sini, takde sapa betol sapa salah. Kita sebagai manusia yg cukup sifat tentu leh berfikir dengan baik, jalan mana yang kita pilih untuk menentukan hidup kita nanti.

Indera:---) Hidup ni ada pasang surutnya...

p/s---)Meon, Kiah dan Rogayah adalah nama rekaan. Dialog diorang juga aku dah adapt sikit2.

15 comments:

Anonymous said...

Salam..
pd aku, slagi aku x kawin bf aku tu x berhak nk tahu lbh2 or detail schedule abt what am i doing. n kwn2 aku lg penting dr bf. sbb..skg je time aku nk enjoy life wt frens. dh keje nti, cbuk bnda lain plak.
Hah, ad aku kesah ko nk g mancing ikan ke mancing pompuan, kalo ko mancing pompuan, ko igt aku x leh mancing jantan?? (kerek seh!) haha.
ad yg x puas hati ke? ok lah, mmg aku pnh nangis sbb 'dia', tp x lah smpai berhari2. just utk lepaskan prasaan sekejap..n thats it!
aku pantang la kalo 24 jam nk kna report mana pergi, buat ape, jumpa sape...hish! mak bapak aku pon x wat keje mcm tu!
p/s : no heart feeling k..hehe

..........................Miz Dor

Indera said...

Anonymous --)emo sih cik anonymous nih.hehehehe..takpe.orait a tuh. kira ko tak bekepit ngan bf ko. bagus2!!

cik M said...

lelaki mmg ssh nk fhm..
ape yg llki nk sbnrnye!!!!!

FERDAUSferdy Buthaks said...

tajuk tuh mcm utk aku je..... =(

Mr.Homosapiensz said...

lelaki & pompuan saling melengkapi~

perbezaan pendapat ada kala meneguhkn+menceriakn kehidupan...

peace.

CikYana(",) said...

diz time

cikYana agree with u

lalalala

p/s-->xsudi singgah blog cikYana da ke?hmm

Indera said...

cik M--)lelaki juga sukar utk memahami wanita. Cam I cakap tadi lah. Kita ada banyak perbezaan and perbezaan itu membuatkan kita memerlukan 1 dengan yg lain.

thanks for ur comment cik M

Indera said...

FERDAUSferdy Buthaks--)Ish manader bro. Ni topik yg clasmate aku bualkan pagi smalam. Takde kenemengene dengan kamu.

:-)

Indera said...

Mr.Homosapiensz--)Couldn't agreed more Ikmal!

Indera said...

CikYana(",) --)Thanks cik yana.nak singgah tapi tatau nak comment apa.hehehehe

Zura said...

mmg agak leceh bile sentiasa nk repot ke mana pegi...dn mmg leceh bile sentiasa d tanye g ngan sape...ke mana...bile balik...rase terkongkong...
itu pentingnye sifat kepercayaan antara pasangan...

shamimi said...

Bro dh tgk ke blm He's Just Not That Into You. Maybe ada jawapan dalam kes nie. But again is up to everyone how to describe it. Tp mmg btol klu cerita psl guys n gurls nie mmg ssh.

Indera said...

Zura --)setuju sgt zura!!

Indera said...

shamimi --)blom.ko ada ke citer tu. nakkkk!!!

The Moon Hapiz said...

dengan hormatnya ak katakan bahawa aku juga adalah kaki pancing.. heheheh...
hmm.. gitu a laki. memang. belum dapt ayat power dowh, then da dapt habuk pun xdak. bak kata pepatah "kalau sayang, tinggal-tingglkan"..:) tapi, bagi aku, pompuan utk di jaga, bukan utk di tinggalkan.. kan ke bes??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR