Saturday, July 18, 2009

PUTERA BERDARAH KACUKAN

Harry Potter and Half Blood Prince adalah installment ke 6 selepas 5 filem terdahulu. Jujur aku katakan filem David Yates yg terbaru ni sangat melangkaui batasan pembaca setia novel asalnya. Lakon layar hasil Steve Klose ini membuatkan ramai pembaca tegar Harry Potter berada dalam keadaan tertanya-tanya especially ketika babak pertama filem ini berputar. Siapa yang baca bukunya, tentu dapat meneka apakah babak itu.


Aku malas nak taip panjang2. So sila baca list kat bawah ni tentang rumusan aku tentang filem HBP ni okay:-
1) Efek CGI mang sumpah best. Especially serangan dammn para Death Eaters ke atas kota London dan kemusnahan Jambatan Brockdale(seperti dalam buku) walaupun ianya bukanlah Jambatan Brockdale.
2) Love triangle between Hermaione Granger-Ron Weasley-Lavender Brown memang mencuit hati. Lebih2 lagi babak di Hospital Hogwarts dimana Lavender tergamam ketika Ron menyebut nama Hermione dlm tidurnya.
3)Emotion setiap pelakon berjaya ditonjolkan. Aku suka babak Ron ketika dia termakan coklat yg dihadiakan oleh Romilda Vane(yg sebenarnya untuk Harry). Rupert Grint is hillarious.
4)Banyak babak2 tambahan yg berjaya memancing minat audiens selain babak 1st filem ni. Babak dimana rumah keluarga Weasley diserang oleh Death Eaters sangat terbaekk!!!(di dalam buku, keluarga Weasley menyambut Hari Krismas, tanpa kehadiran Hermione yg jelak dengan panggilan WonWon dari Lavender. Majlis itu diadakan tenang dengan kehadiran bakal menantu Keluarga Weasly-Fluer Delacour yang mana mengajuk cara nyanyian Celestina Werback, penyanyi kegemaran Molly Weasley)
5)Babak dalam gua!. Sumpah terbaek!. Inferi yang muncul dalam air sangat menakutkan dan initial R.A.B(Regulus Acturus Black) pada loket diterangkan jelas dalam filem ni.

Okay, dah citer tentang keseronokan filem ni, meh jenguk apa yang tak best.
1) Babak Helen McCrory sbg Narcissa Malfoy hanya dijadikan patung cendana jew. She's got 1 line anyway. But she's really into that character.
2)Babak di Burgin and Burkes. Harry and his friends supposed to sneak into Invisible Cloak, not merayap-rayap di atap genting seperti dlm filem tu.
3)Openning recycle filem no 5. Logo WB plus dark sky, cuma tambah kilat2 siket.hahahaha
4)Babak flashback keluarga Voldemort (Gaunt-datuk dia, Morfin-Pak sedara dia and Merope- mak dia). Selain tu, babak Hepzibah Smith, tuan punya cawan Rowena Ravenclaw(yg mana dijadikan Horcrux juga takde)
5)Babak last dimana hanya Harry sorang jew yg bertarung ngan Death Eaters. Dlm buku kemain ramai lagi.

Aku faham...tak semua babak dalam buku perlu di adaptasi ke layar lebar. Sebabnya terikat dgn limited screen times. Tapi, honestly keseronokan menonton installment kali ni agak kureng siket berbanding yang lepas. It just my thought anyway.

Hope for the last 2 installments (Deathly Hollow Part 1 and Part 2) will be most memorable and the sweetest goodbye for the entire saga.

Indera:--)Love the character development in this movie:-)

8 comments:

cik kedondong said...

aku pling klaka reaksi teacher diorg mase lav lwt kat hspital..memang sengal je muke slughorn

Indera said...

cik kedondong --)a'a kan.seyesh muka slug tu mang sengal ketika babak tu. ko perasan tak citer ni ada unsur humor siket?

Ahmad Firdaus Haikal Arham said...

best cite nie...
tapi banyak sgt persoalan yan timul...cite nie jadik pelik...

saadah saadun said...

wah..
aku tak tgk g cita nih..
xsmpat asyik bz je..
ni aku jeles kat ko nih..
sob3

Indera said...

Ahmad Firdaus Haikal Arham --)setuju sangat fird.memula citer je dah ada a big question mark in my head.hahaha

Indera said...

saadah saadun--)ya..ya sila jeles dengan aku skunk.hahaha

CikYana(",) said...

waa da tgk ek cite nie?
mne aci cmni
kte nk tgk ngan sy
hmm xpela :(

Azam said...

kecewa sebab tak banyak cerita pasal half blood prince...dari awal lagi dok tertanye mane nye half blood prince...last last, just ngaku dia half blood prince...huh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR