Sunday, May 31, 2009

NEW BLOG

Just a quick post!. Oleh kerana aku ni terlalu minat sangat menulis, especially panjang2 cam novel, aku sudahpun organize 1 blog baru, especially buat korang yang suka baca novel. Novel ni dah terperap ngan aku selama hampir 4 tahun. Bukan sebab tak siap, tapi aku tak ada keberanian nak publish, besides I really don’t know how to do it (the procedure). Lama2 aku peram pon, tak guna jugak kan?. So, kalau korang yang nak baca, jangan malu @ segan, leh log in to http://oktober7.blogspot.com/



Novel Oktober 7 ni dibahagi pada 25 bab dimana akan disiarkan sekali seminggu. Tiada paksaan kalau korang tak mau baca ok. Sebarang komen mengenai novel tu, boleh ditinggalkan di blog tersebut orait!.
Opss sorry yer coz novel Oktober 7 ni bukan novel cintan cintun. Novel ini bergenre thriller. Kisah pembunuhan kerana dendam yang berlaku ke atas lima orang sahabat, seorang pembantu rumah dan seorang anggota polis. Jeng..jeng..jeng..

Bab 1 (PILOT) akan menemui korang Jun 1, 2009 jam 10 pagi.

Indera--)Aku tak berapa minat menghasilkan cerita cinta.(buat masa ni!ehehehe.) BTW, novel ini dihasilkan dalam bentuk trilogy. Jika ada permintaan untuk disambung, aku akan sambung. No hal punya lah!. Ehehehe (sekarang masih menyiapkan bab terakhir Oktober 7-bahagian 3)

CAMWHORING!

Cuti yang panjang, diisi dengan aktiviti men$#ndal dengan kamera!. Hahahaha..gilos kuangajo ayat aku. K la peeps, pada 27 hb 5 lepas, aku ngan member aku telah pergi ke Tanjung Balau (TB-bukan penyakit TB okey!), salah satu pantai yang agak terkenal disekitar Kota Tinggi. TB ni kira tempat faymes penduduk sekitar untuk berkelah, dengan majoriti penduduknya adalah nelayan. Dah hampir tiga tahun aku tak pegi pantai ni, sejak kali terakhir pada tahun 2006. Tak banyak perubahan yang obvious berlaku di pantai ni. Dulu masa aku kecik2, ayah aku selalu bawak gi pantai ni during Hari Merdeka @ Cuti skola. Kadang2 ikut jiran2 berkemah sambil carik ketam!. Seronoknyerrr!!! Dulu airnya jernih. Tapi skunk, aku tengok, Keruh!. Aku sendiri geli nak mandi doe!. Especially kat gigi air tuh!. Huhuhu. Harusla pencemaran sana sini kan?. Aiyohh. Pantang tol aku bila natural environment tak dijaga ngan betol. Marah ni..marah ni..:-)

Hajat nak datang bukan nak mandi pon. Just nak mengambil gambar jer. BTW, Jetty TB nilah yang menyelamatkan keadaan, so bleh la aku ngan member aku, Fadli mengharuskan diri mengambil beberapa gambar kenang2-an. Dapat jugalah rasa angin laut!.

Sebenarnya banyak potensi positif untuk membangunkan lagi pantai TB ni. Chalet dah ada. Cuma mungkin kena tingkatkan lagi kebersihan pantai & menambah aktiviti menarik untuk pelancong, cam aku contohnyer laa..ehehehehe…

Ni tak!. Masa aku datang, pegawai bertugas dah balik rumah doe!. Padahal jam baru pukul 3.30 pm!. Helooo… gi mana tuh?. Haruslah ponteng keje kan?. Ofis hour blom abes lagi maa?!!. Kedai cenderamata pon tutup gak. Adohaiii…buat malu industri pelancongan jerk!. Huhuhuhu..

Indera---)Trimas Fad coz ajak aku jalan2 tempohari. Nice ride bro!. Kete baru katanya. Free ride plak tuh.agagaga.. Nice experience!. Thanx coz bring me such a joy!. Nanti raya kita jumpa lagi bro!. God, I’ll really miss u so much la nanti. hahahahaha..

Hope u’ll read my blog dengan rasa kembang hati. bahahahahaha….

Friday, May 29, 2009

SIX MONTH LATER…

Ehehehehehe..cam intermission utk citer dalam tv plak. Okay korang, kali ni aku nak citer beberapa perubahan yang sangat obvious berlaku di rumah aku setelah 6 bulan aku merantau tak pulang2 (ehehehe..tak ble bla ayat). Banyak benda jugak yang dah berubah, contoh macam 6 bulan lepas, pokok mata kucing kat rumah aku rendang jer, walaupon tak pena berbuah. Skunk ni dah gondol + togel sebab mak aku cakap, ayam selalu tidur atas pokok tuh. So haruslah ada hama-hama kan?.

Selain tuh, beranda depan rumah pon baru nak buat. Honestly, aku bleh tulun siket2 jer. Hopefully raya nanti siap kot. Selain tu, 1 kawasan kampong aku skunk ni digalakkan menanam ulam2 dan sayuran sendiri. Bukan tak ada dulu2, tapi sekarang ni program tanam menanam ni semakin rancak dijalankan dan ianya boleh memupuk kesedaran gaya hidup sihat dan kadar perbelanjaan menjadi lebih ekonomikal. Aichehh!. Bagus gak saranan tuh. Jimat kos, fresh from the garden gitew!. Hahahaha..

Dan yang paling obvious adalah perubahan budak kecik kat bawah ni. 6 bulan lepas, gigi di cun jer, walaupun jarang2 tapi comel la.

Skunk ni..dah roboh!!! Hahahaha


Haruslah aku nyanyi kat dia “Jambatan sudah robob..sudah roboh!” agagagaga… (aku terer dalam bab sakat menyakat ni)

Gambar diambil semasa menonton Harry Potter & The Order of The Phoenix.

Saturday, May 23, 2009

FOLLOW THE RHYTHM


Sebenarnya fius dalam kepala otak aku sekarang ni tak berapa nak betul dowh!. Dua tiga kali aku delete beberapa perkataan yang tak sesuai utk di jadikan entry. Sepanjang aku balik cuti ni, tak banyak perkara cambest yang aku leh buat (mcm surfing internet) selain mengambil kira partime mengajar subjek Science setiap petang Isnin hingga Khamis. Bagi aku itu tak banyak membantu. Aku ni jenis tak reti duduk diam so bila balik kampong, aku akan jadi lipas kudung la sampai tak tau nak buat apa lagi. Ehehehehe… Tapi bila balik cuti, sememangnya aku kena folo rentak family aku. Contohnyer…


1) 2 orang adik bongsu aku “kaki” Astro Ceria, so definitely depa akan bukak saluran tu lepas balik skola sampaila ke petang. Seyesh, aku boring!. Tapi aku wat derk jer ar. Aku siap hafal rancangan yang diorang tonton cam B-Daman, Tom-Tom Bak, Tok Nenek Ultraman, Geng Bas Skola dan mcm2 lagi. mcm2 ado katanya!

2) Parents aku lak “kaki” Sinar FM!. Seyesh aku tak ble bla (sejujurnya). Kalau mood aku nak layan, aku layan. Tapi most of the time, radio tu terpasang dah seawal pukul 7pg so nak tak nak, muntah tak muntah, gua layan kan jer!.

3) Kat rumah aku ni dapat Channel Singapore (Channel 5) so aku akan tonton kebanyakan rancangan di channel tu. Ok la..at least aku tak berkulat sangat pasal English pronounciation ngan new vocabulary.

4) Aku akan jadi alert dengan berita2 dan isu2 semasa coz my father will buy newspaper everyday walaupun dia dah tengok berita malam sebelumnya. Biasanya aku akan read through dalam 10 minutes sebelum membaca dengan serius jam 1-2 ptg.

5) Ni part paling best. Aku akan merempit sesuka hati ngn E.X buruk, pusing2 kampung sambil menikmati keindahan kampong.ehehehehe…

6) Time cuti ni jugak adalah masa yang sesuai untuk membaca sume buku yang aku tak habis baca. Skunk ni ondaway buku Ketika Cinta Bertasbih (Habiburahman El Shirazy), Secrets of Code (Dan Brustien) ngan Memoirs of a Geisha (Arthur Golden)


Indera--)Berdebar tunggu result exam!

Friday, May 22, 2009

MATI KUTU


Seyesh beb!. Skarang ni aku rasa mati kutu gilerrr bila internet connection kat rumah aku dengan bangganya menunjukkan kedajalan dan kefiraunan-nyerrr!. Kefalahotak punya internet!. Sekarang ni aku kat kampong halaman di Kota Tinggi, Johor. Cam aku tules kat post lepas, dah 6 bulan aku tak balik kampong. Seronok jugak la coz leh makan puas2!. Bahahaha.. Let’s put on some weight!...
Buat masa ni, aku tak plan nak jalan2 mana2 lagi. I mean, go outside, merayap-rayap mengisi cuti semester yang berbaki +-22 hari lagi. Nak jalan2 pon tak tau nak g mane. Member2 sebaya aku kebanyakannya dah keje & ada yang dah kawen pon. Siap tanya “ko bila nak kawen?”. Aku ngan muka sebal becampur lucu pon menjawab selamba..”Calon pon takda. Relek la. Enjoy pon tak puas lagi nih. Langit pon tak sampai lagi nak cucuk”, sambil tersenyum2 simpul. Aku bukan pe doe. Bab2 kawen ni aku serender dulu beb. Aku tak fikir lagi nak kawen coz aku rasa..aku muda remaja lagi laaa.hahahhahaha

Indera---)Nak siapkan outline Science utk Standart 5 and 6!. Buka buku teks wa cakap lu…huhuhuhu…

Saturday, May 16, 2009

OYE..MI AMOR, TE EXTRANO MUCHO!



Listen..my love, i'm miss u so much!. Just a quick post. I really admit that i kinda miss someone in my life & probably we will never meet again. Just wait and see what will happened in future. huhuhu...:-(

Again que sera..sera.. Avada Kedavra!.

Sorry yer jika n3 aku berbaur jejiwang karat siket. BTW pagi Ahad, i'll going back to JB!. Balik kampung
!!!.sila jeleskan diri korang.ehehehe:-)

Indera:-)Tak bole bla la iklan Kopi Janda kat TV. Jaki betol aku mendengarnya. Seyesh doe!Wat kopi duda plak!!!(at the same time aku gelak beso2 dengar pompuan tu nyanyi "kopi janda..kopi janda")

Friday, May 15, 2009

I’M BACK!


Finally I’ back!!! Miss blogging sooo much. Rindu aku tak?. Muhahahaha. Ok to be honest, sebenarnya aku ada masalah di tempat kerja tu. Tak perlulah aku nak cerita keaiban orang tetapi sekadar mengatakan bahawa, kalau aku kerja kat tempat tu, mungkin bayaran yang aku terima nanti tak setimpal dengan apa yang aku buat @ mungkin aku tak dibayar langsung @ mungkin apa yang dijanjikan hanya mimpi di siang hari (hohoho…ayat x bleh laa). So, sebelum terjadi apa2 yang buruk, aku memutuskan untuk tak mengambil job tersebut. Maybe, ada sesetengah yang berpendapat aku terlalu demanding. Ini bukan soal demand tak demand ok. Aku pernah ditipu sekali (waktu lepas SPM) dan aku tak mahu perkara yang sama berulang. Keadaan dimana aku terpaksa meminta baki gaji (sebab tak bayar penuh) dan aku rasa waktu tu aku tak ubah macam pemintak sedekah!. By the right, gaji tu hak aku, so aku patut
menuntutnya, betul tak?. Aku sangat tak selesa dengan keadaan macam tu, jika berlaku lagi.

So, I’ve decided to go back to my kampong as well to spend the whole holiday there!.. Dah lama tak balik. Adalah dalam 6 bulan macam tu…(aku bukan saja x mau balik, tapi terlalu banyak assignments, projects dan nak menjimatkan kos~~~maybe some of u thought that its sounds cliché, aku x kesah). So my father gives me an idea to work as a partime tutor at my kampong. Bayaran tak seberapa, katanya. Tapi aku tak ambik pusing sangat. Janji aku tak bosan duduk rumah, sudahlah. Janji aku hepi!.ehehehehe..

So, nak tanya korang. Pernah tak kena tipu waktu memula kerja dulu? Aku dah kena sekali, aku jadi serik sampai mati wooo, coz I easily learned from the past.

BTW, don’t worry about blog updates guys, since now I’m be able to updates new things!.Just keep viewing yaa!!! Oh ya..congrats to Adam Lambert & Kris Allen for made to the final of American Idol. Ada x AI-UNDI MASUK coz aku nak undi Danny Gokey masuk semula!. LOL!!!

Seriously, Danny Gokey’s voice more demmmm powerful compared to Kris Allen.:-)

Indera:---) Did I made a right decision?...

Wednesday, May 13, 2009

A SHORT INTERMISSION


Hai peeps!. Harap korang sumer sihat2 hendaknya!. 1st of all aku nak mintak maaf bebanyak kalau aku tak berapa nak balas komen2 yang korang tinggalkan kat blog aku. Thank you sooo much coz putting some effort and interest on reading my entries!. Cuti semester aku dah pun bermula. So bagi mengisi cuti selama 1 bulan lebih ni, aku plan siap2 ngan member2 aku nak buat kerja partime. Nak cari duit poket siket!. Alhamdulilah, ada rezeki kitorang agaknya, job tu pun dapat. So, maybe aku takkan update n3 baru dalam masa2 tedekat ni. Mintak maaf bebanyak yer. Walaupun pihak management tempat aku kerja tu sediakan hostel, tapi aku tak berani nak bawak lappy. Paham2 la hostel org2 kerja ni camne. So prevent is better than cure kan?.ehehe. Kalau ada masa aku akan skodeng blog korang & definitely will drop some comment.

Oh ye, sepanajang blog ni tak beroperasi korang leh skodeng blog follower2 aku yang cambest macam WanaSweet, Mr Shari, Nuke Rude, Rizz, Ikmal Homosapienz, Miss Lolly, AkuAyie, MyaZulkifli, MissKedondong, PauhPutik, FikriFauzi, AliphJ, CikIntanurulFateha, Sara,SaadahSaadun, Iszaham, LoveEzza, MissYasmin, Miss Zahirah, Amin Saari (yang tak sebut tu jangan marah naa. I lap u jugak!!!bahaha)


Tempoh kuarantin tak lama, so keep viewing ye guys!. Love yo’all!.
I’m out!. Tata….

Indera:--) Gosh!!! I’ll miss blogging so dem much.huhuhu.. Kalau korang nampak sesawang lelabah kat blog nih, tolong buangkan ekk!. Bahahahaha…

Monday, May 11, 2009

THE BEST THING THAT COULD’VE HAPPEN

Banyak benda dah berlaku sepanjang semester 5 aku di UiTM nih. So before I start with a new chapter, meh selongkar benda2 best & tak best semester 5 aku…

1) FOOLING AROUND
Sepanjang sem 5 ni, aku banyak berjalan dari belajar. Seyesh doe. Ada yang jalan saja2 (nak reduce stress, katanya) & ada yang pergi semata2 nak buat assignment. Ongkosnya??? Aduh..banyak sih!. Agaga..



Masa Kejadian

Januari

Sungai Gabai
Motip--)Reduce stress sanbil bakar2 ayam dan menikmati panorama ciptaan Tuhan (haha, xbley bla reason aku)

Bombay Spice,MidValley
Motip--)Temankan member buat assignment diorang sambil cuci2 mata.


Februari

Bukit Cahaya, Shah Alam
Motip--)Jalan2 sambil buat assignment about Bukit Cahaya’s Organization matters. Masa tuh musim sejuk tak abes lagi. Besh..

March

Paya Indah Wetlands & Putrajaya
Motip--)Buat assignment kat PIW. Cuma ada kat PIW dlm 1 jam setengah and the rest of time, kitorang gi meronggeng di Putrajaya. Muhahaha..

Bukit Tinggi, Pahang
Motip--)One day trip for my Park & Recreation Management subject. Dapatla rasa camne idop di perkampungan Perancis & Jepun. (click here for more)



2) SNATCHER
Ni pengalaman paling tak best berlaku kat aku. Lappy kesayangan aku hampir2 dirogol, eh..eh.. diragut!. Bahaha.. Thank God it didn’t happened!. Sialan punyer peragut. Nak ragut, lu gi ragut rumput la ngok!. Nasib lutut aku je luka dan nasib juga aku tak mengalami kesan trauma yg serius spt kebanyakan mangsa2 ragut yg lain.(tapi 2,3 hari pas kejadian, cuak gak nak kuar naik moto sorg2). Akibatnyer, lappy aku kena tuka hard disc n skrin baru. Naseb ada warranty lagi. Huhuhu..


Masa Kejadian yg Tak Best
Februari


3) BLOGGING
Ni part paling best bila bercakap tentang kecanggihan Internet. Tak lain tak bukan, berBlogging!!!. Sebenarnya aku start berBlogging dalam Ogos tahun lepas dan start aktif hujung Februari tahun ni bila rumah aku ngan jayanya memasang wiMAX P1!. Huhuhu..Dari follower yang seco-et, skunk dah jadi ramai. Alhamdulilah!. Keep viewing yer guys!!!. Sesaper nak follow, sudi2 kanlah yer. Tiada government tax@service charge dikenakan.bahahaha…





4) BIRTHDAY SURPRISE
Sem ni gak ada 2 birthday surprise yang betol2 mengujakan aku. Yang 1st tu tentula birthday aku & I don’t wanna talk about it coz aku dah citer dalam post April lepas. (click here for more). Ni nak citer pasal birthday housemate aku, BOB!. Walaupon dia cam dah tau kitorang nak pedajal dia, dia wat muka cool n siap pesan ngan aku."weh ni baju baru aku la, jangan ko lempar telur sudah” (xble bla siap pesan lagi). Tapi malangnya, ngan master planning kitorang, x dapat telur, tepong pon jadilah!!!. Ni surprise birthday yg paling besh dlm hidup aku sebab kitorang sumer bermandi tepung mlm tuh!

*yang korang tengok paling teraniaya tu adalah mangsa.kuikuikui


Masa Kejadian
May


5) TRANSFER
Sekali lagi aku nak citer pasal proses perpindahan!. Hijrah katanya. Kitorang akan berkongsi bangunan ngn budak OM?!. Apa ke hell…Terima jelah Labu…
Mula sem 6 adalah pd June 1, 2009.




6) RUSSIA

This is the latest news I’ve got from my father 2 weeks before my exam begin. Aku dapat offer further my master in Food Nutrition and Services somewhere in Russia. Dan, jawapan aku…maybe tak pergi kot coz aku dah muak tengok buku & vice versa!.hahaha. I know its sounds insane but I rather only have a degree coz I’m not ready for stepping into another level yet. Its time for me to work like crazy, earn some money, kumpul harta bebanyak, gi traveling selagi ada and plan for my future. Sambung belajar, nanti2 pon bole.

Indera--) Wrap of cycle 5!

Sunday, May 10, 2009

THE LITTLE THINGS WE DO TOGETHER



Finally!!!aku bleh buat lompat bintang!! Agaga.. Just wondering when this semester will be end and 2 hours before this entry posted, it happened. The intro may be a bit melodic but beside this unpleasantness; I found many juicy details inside. I may describe it as “so-called disaster year” kind of!. Huhuhu..


Eventhough my 5th sem was always jumped up and down, with all kinds of projects and assignments, I’ve tried my best to fulfill it successfully. I didn’t care bout the marks that I’ll get later but I believed that with qualities of work, I 'll deserve a good marks as a return. Ehehehe.. I’m easy person, sometimes. U gives me low marks, eventhough I’ve tried like a dem hell, I’ll accept it and always be optimistic.


This sem also taught me with who my frens really are. Some will show u kindness, others will present u with a nasty shock. Yes, people change!. Talking bout people, I always wondered why some people can’t except “the professional works & how it be operate?”. I’m very choosy when it comes to work quality especially in group. But, I’m not that kind of Miranda Priestly-Devil Wears Prada type Ok!. It just nice if u completed what I’ve given without me correcting so many stupid mistakes here and there. Not only wasting my time, but also it looks very ridiculous doe!. Yes, you’ve done wrong I’ll yell at you. But try to understand it deeply becoz I’m just correcting u sincerely and thus, it’s very useful when u‘re going to face perfectionist predators in the real world out there later!.. It just a learning process and the knowledge i have should be share to one another. Betol x?


Overall, I do hope that I’ll get a successful result, definitely with flying colors one lah. Hahaha..
Yes, I always look forward in getting Dean List in my examination. Hopefully it’ll be true:-


Indera--) Next sem, I ‘ll try to be an angel and reduce my devilish attitude towards people who can’t except me and my so called perfectionist work. Is it hipokrita? (My Spanish version of hypocrite. Bahaha)

Friday, May 08, 2009

IT’S OFFICIAL!!


For what’s worth for today, I’ve just received some text message said Plis inform all ur classmate that we will have a meeting at 2.30 pm at Dewan Kuliah 1”.

I know what’s going to happen so I try to calm myself in maximum level. 15 minutes later my Academic Advisor arrived and the beginning of war only wait a few second away to start.

"All of u needs to transfer to Kampus Puncak Alam. Its an order from top management. I cannot do anything besides ur department need to run a cafeteria there."


I seat for a moment and I thought I’ll heard unbelievable screaming or cursing word spinning around my ear. Luckily, I’m not. I’m sure all my peeps already know the shocking news before and waiting for the moment to reveal. Some of us get so angry with the decision especially for those who have contracted with the monthly paid rent houses.


So after “what so-called urgent meeting” adjourned, my friend and I decided to go to Puncak Alam and try to estimate how many minutes taken from Shah Alam to Puncak Alam.


My 1st impression was kinda bad, but I’m trying to be optimistic yet positive. No matter what problems I’ve face, I shouldn’t give up. My friend called the place “tempat jin bertendang” and I just cross my fingers and just said “pasrah dan redha”. Unfortunately, with 1 hour droving the cars, we can’t manage to go inside to see hints and sneak peak of Puncak Alam campus eventhough we try to negotiate and make the Pak Guard believed us that we are students from the main campus. So finally we return back with pain, anger yet annoying.


In my head, just a few moments after the drama, I suddenly thought..


Why some people are so tough and looks annoying in giving cooperation?. Apa ke hell???. Is that soo fu**ing difficult?.


Picture source http://diary.damhamaza.com/

Thanx Azam!.

Indera:-)My N3 will be in bahasa so soon:-)

Thursday, May 07, 2009

ME VS MEAT



Alrite peeps, the above topic literary means Aku vs Daging. As for starter, this n3 may look like an educational thingy, so depends on u if u wanna continue reading or not. For today, I just wanna share with all of u my lovely readers, bout me and meat as well. FYI, I was abandoned myself from eating meat and meat related stuff for about 2 years(almost 3 years this coming June). Rugi tak korang rasa?. Actually, it is not because of I’m allergic with meat but because of some health reason. Do u wanna know Y?


1) Meat can be divided into 2 types, which is Red Meat (Lembu, Kambing as well “ahem.. Vavi..ahem” in various parts like ribs, sirloin, tenderloin, etc.). The other one is White Meat like my fav Fish and Poultry. Both meats are rich in protein as well.



2)Red meat contains visible fat that need us to trim it before cook. The structure of red meat also comprises with soooo many connective tissues.


3) So medically speaking, it’ll lead to rectal cancer as well as colon cancer. May contribute to other diseases like obes, HBP, etc


4)Unfortunately, during festive of Hari Raya, I will not be able to eat meat stuff like my fav rendang.huhuhuhu. Sedey wooo…


Nutritionally, I’m quite practicing what I can called it Semi Vegetarian which only eating fish and chicken (white meat) and omit red meat. Some of my friends thought that I’m totally insane but I comfort with my food choice. For better, for worst, I’ll never regret!. Sorry ye peeps, if this n3 does make me look like Health Freak to you!. Ehehe..
So don’t typically think that vegetarian is about makanan arnab ok!. It’ll give benefit for ur own sake later in adulthood.


Indera:-)kadang2 term diet pon orang salah gunakan.huhuhuhu

Tuesday, May 05, 2009

BUATAN MALAYSIA YANG CAMBEST

Pernah tak korang rasa best bila tgk music video buatan local kita?. Mesti ada kan?. Tapi tak banyak MV tempatan yg best2 cam conto terdekat Negara jiran Indonesia. N3 kali ni aku nak share 10 MV local yg aku rasa cambest, bukan MV standart jalan2 dan nyanyi2 jerk...



1) Izinku Pergi by Kaer, Directed by Mr Ghaz


MV ni bergerak slow seiring ngan lagunya. So its kinda match. Si awek (Dira Abu Zahar, Merah Putih’s TV3 Lagenda) menyelusuri semula kenangan lalu bersama kekasih (Kaer) ditempat-tempat date mereka. Sedey woo…


2) Ranjau by Atilia Haron, Directed by Henry Ooi


MV Atilia ni very special bagi aku sebab sumer actor n actress dlm MV ni terlalu emotional. Banyak scene sedeh dan menggambarkan keputusasaan dlm hidup. Sesuai ngan tajuk lagunya, Ranjau. Ehh..ada Vanida Imran lorh


3) Mati Hidup Kembali by Butterfingers, Directed by Kerol “Nisfu” Azry


This year winner of AIM, Best Music Video (100 Tahun Mahu Hidup) ni mang banyak koleksi video2 music besh2. Bukan jer music diorang memang sangat bagus, tetapi dilengkapi pakej MV yg ada storyline. MV ni megimbau sekumpulan askar yg ditangkap penjahat(macam askar Nippon). Nice MV n simple song. Kalau korang dengar part chorusnyer, ada bunyi cam lagu raya doe!. Seyesh!!!


4) Bila Aku Sudah Tiada by Hujan, Directed by Rewan Ishak


MV ni cam ada sikit2 pengaruh MV Scientist by Coldplay. Jalan mengundur, kertas terbang2 dan espressi Noh yg sangat feeling abes. Mang tebaek la MV ni, bhaii. Cam tak caya buatan Malaysia tuh!


5) Yang Pernah by Estranged, Directed by Karen Cai


Whoaaaaa..MV ni mang besh gila. Simple tapi upbeat ngan teknik editing MV ni selari ngan lagunya. Estranged mang perform kaw2 utk MV ni. Penghayatan yg cukup bagussss. Terbaeeekkk!!!


6) Dugaannya by Hujan, Directed by (aku tatau.huhuhu.ada sesapa tau?)


MV ni shoot kat Indon Ok. Very nice shot!. MV ni basically mengambil imej2 sekitar yang kebanyakkannya dipenuhi ngan orang2 susah. Kena la ngan tema lagu!. Nice n simple storyline!


7) Stay by Estrella, Directed by Atomsk


Simple je MV nih. Lagu pon layaaannn. Apa yg aku suka pasal MV ni adalah penggunaan color yg sangat florescent utk costume ngan setting. Pastu ada plak scene2 happy suits with the mood of the song!. Cool sangat!. Rasa cam jadik muda balik doe.hahaha. Shoot kat Putrajaya jer kan. Penggunaan kaler terang camtu mengingatkan aku ngan teknik pengarah Spanish terkenal Pedro Almodovar.


8) Asmaradana by Tiara Jacquelina, Directed by Saw Teong Hin


Dua2 filem ngn MV, tuan director yg arahkan. Save budget maa. But Asmaradana mang antara MV soundtrack terbaik yg pernah dihasilkan. Tiara punyala energetic menari lagu ni ngan jayanya. Fuh.. dahsyat Gusti Putri. Set yang simple. But yang attractivenyer adalah tarian lagu disamping disuntik sikit2 tembang Jawa.."gegarane wong akrami dudu bundo..dudu rupo, among ati pawitane”. Unique!!





9) Mungkin by Anuar Zain, Directed by Ghaz MediaHustler

Geng2 MediaHustler mang best!!!. Mungkin menjadi salah 1 tredmark animated MV yg sangat menjadi. Kisah simple je. Sepasang kekasih yg terhalang cintanya. Teknik penceritaan seperti membaca manga ni memang menjadi. Sayang MV ni tak masuk bertanding di AIM dulu. Yang besnyer MV ni sepatotnya siap 2002 tetapi tertangguh dan siap sekitar 2004 dan ianya terpilih mewakili Malaysia ke 2005 Seoul International Cartoon Animated Film Festival!. Cayalah!!!



10) Jangan Lafazkan by KRU, Directed by KRU


Maybe korang rasa MV ni dah berkulapok untuk aku review. Tapi xpe. Korang baca jer teros, k.ehehehe.. KRU mang terkenal ngan penghasilan MV berkualiti dari dulu sampai skunk. Jangan Lafazkan antara MV terbaik dari trio ini dan menariknya ia dihasilkan pada tahun 1999!!!. Dah sepuloh tahun kan???. Kalau korang betol2 alert, ada tulisan jawi pada MV nih. MV ni gak dibarisi pelakon top dulu2 cam Mahmud Ali Basha, Intan Azura ngan Nina Juren (ada babak Nina Juren make a call guna public phone!.ehehe..classic!)



Korang lak cane?. Ke pilihan korang sama jer ngan aku ekk?


Indera:-) Suka tengok MV yg ada storyline especially dari Korea.

Sunday, May 03, 2009

SEMUA PEREMPUAN SAMA JER?


Oh m.G!!! Panas..panas..panas..(cam lirik lagu Gigi-Nakal.ehehehe). Dah lama aku x wat tajuk ala2 kain rentang rusuhan nih!.agaga.. Pada korang yg baca tajuk jer, pastu x mau baca isi & menganggap n3 kali ni berbaur provokasi, sila hentikan bacaan ok.
N3 ni berkait rapat ngn post aku sebelumnya (click here), so nak nampak adil, aku komen on both gender.
Bila melibatkan benda2 sensitip camni, aku lebih suka gunakan contoh. So korang yg baca lebey paham & aku pon xla mengarut ntah hape2 ntah.

Jamenah sorang gadis sopan bertudung. Cakap pon slow, gelak pon kaber2. Budak lelaki kelas dia, Tingkatan 6 Huru-Hara lebeh2 lagi Jamal Pak Tongkol, Dollah Juling Air ngan Semail Rambut Jarang sangat suka menyakat si Jamenah. Gurauan kasar trio ala2 KRU ni adakala membuatkan Jamenah naik angin.
Tetiba.. pada 1 hari, (sila saspenkan diri korang) Semail Rambut Jarang secara tak sengaja menyebutkan kata2 biru (blue) “&*$#@%&*%$# dihadapan Jamenah.


Muka budak pompuan tu berubah kemerah-merahan coz menahan malu. Dengan muka innocent Jamenah ala2 sesuci embun pagi tu dia pon berkata…

Eiuwwww Mail, kau cakap apa tu!. Tak senonoh la kau ni. Geli..geli”, Jamenah menekup mukanya sambil lari meninggalkan Semail Rambut Jarang yg terpinga-pinga.

Esoknya cuti skola. Trio xda kerja ni pon merayap ke pekan B bersuka-sukaan. Sampai je di hadapan kedai Ayam Bakar Halimah Janda, Jamal Pak Tongkol berdiri terpukau seperti patung sehingga menghairankan dua lagi rakannya.

“Kenapa ngan ko Mal”, tanya Dollah Juling Air.

“ Itu si Menah kan?”, Jamal menuding ke arah satu sudut yg agak tersembunyi dan kelihatan Jamenah, tidak memakai tudung sambil bertepok tampar & gelak besar melampau ngan sorang budak lelaki sekolah mereka, Leman Kerinting ketika menikmati ABC. Tangan mereka berpegangan erat antara 1 ngan yg lain.

“Whoa..rambut ustazah kaler-kaler wa cakap sama lu. Seksi plak tu!”, kata Dollah Juling Air sambil tesengih. Semail Rambut Jarang yg masih terkejut ngan transformasi Jamenah tu berfikir sejenak benar ke Jamenah ni sebaik yg disangkanya?.

Pendapat korang lak cane?. Bagi aku penampilan @ perwatakan bukan jaminan segala-galanya. Pakai sopan camne pon, tapi perangai teruk, x guna jugak. Depan kita, sangatlah baik. Best actress pon kalah doe.
Persoalannya, sampai bila nak jadi hipokrit?. We are what we are. Kaber2 camne pon, orang akan tahu juga. Bak kata kawan aku yg ala2 patah nih

Ish, mak tak kuasa la nak layan pompuan camni nok!. Depan kita, pijak semut tak mati. Tapi bila ngan cik Jans dia (pakwe dia), amboi!!!. Cam #*&^%$! (sensor coz mulut kawan aku tuh cam puaka sikit)


Indera:-) Sekadar renungan. Yang baik disempadankan. Yg buruk diteladankan

Saturday, May 02, 2009

ON SET:-WHAT IS IN THAT BAG?

Supposedly dis “so-called indie film”(haha poyo siot) were posted on my earlier entries. But I’m really busy with all kinds of my things to put up together besides I’m the only one who edited this film. So annoying (dush!!! Leave out the past okay!). The presentation were done on April yet it run smoothly!!. Literary:-)



1)I’m craze bout Nidji’s Shadows quite a while, so I’m putting up together with the storyline. Kinda match! LOL

2)The story focus on 4 students who had a dark secrets and a black plastic?. Ehehehe

3)This film basically needs to be based on Paya Indah Wetlands & what is all about (Requirement of the assignment). So to get audience from boring with typical photo movie, I make up the story beneath the place & combine the scenes with photos. Well, sometimes we need to be creative!.ehehehe

4)The film was shot in 2 different periods of time & day. Car scene & Paya Indah scene were filming on March 7 while last scene (after fast sky motion) was filming on March 27.

5)This is my 2nd short film presentation after last semester Dyslexia (Click here to watch)



video



Indera:-) I’m happy filming!!!

Friday, May 01, 2009

ANYONG –HASEYO!!!

Salam korang. Watpe tuh?(ceh cam la aku nampak?.ehehehe). 1st N3 for May!!!. Naper aku letak headline ala2 “jom bercuti ke Korea” ni??. Sebab aku nak tanya korang, pernah tak korang fall in love with Korean drama?. Cuba korang tanya aku. Tanyala..tanyala…hehehehe. Kalau aku,jawapan aku memaaaaang pernah. Siap member gelarkan aku Korean-Addicted, but it was 2 years ago. Skunk ni dah tak bape nak folo n xla gila cam dulu sampai aku leh ingat nama actor or actress yg berlakon dlm satu2 drama tuh. Sarang he yo!!!!ehehehehe..

Kdg2 aku siap cari soundtrack setiap citer yg aku tonton tu. Stakat ni aku ada koleksi OST My Girl, Full House, Cofee Prince, What Happened in Bali, Autumn in My Heart ngn Winter Sonata. Kebanyakan OST yg aku download ni, sudah ditonton citernyer.






Antara citer yg aku dah tengok



Kalao korang prasan, almost citer Korea basically is about love n emotionally it is very touching kaw kaw punya! (kalu x xkan member pompuan aku tersedu sedan tengok citer Stairway to Heaven??). Aku mang salute la cara penceritaan kisah chenta yg x bushan ngn lagu2 yg sangat besh, walaupon sepatah haram xpaham

Kat bawah ni short list fevret karakter aku dlm citer korea yg aku dah tonton:-)

Adorable Actress
Lee Dae Hae (My Girl) ngan Song Hye Gyo (Full House)=very cute & crazy


Adorable Actor
Lee Dong Wook (My Girl)=cool tapi kaber2 xbole bla bila falling in love.
Won Bin (Autumn in My Heart= Bad Boy who fall in love n try to convince it truthfully. Syahdunyerr!!!

Queen of Tears
Song Hye Gyo (Autumn in My Heart = sedeh x hengat)

King of Tears
Kwon Sang Woo ngn Song Seung Heon ( Stairway to Heaven & Autumn in My Heart = Give a new meaning of “boys you may cry”.hehehe]


Comical Actress
Lee Dae Hae (My Girl =Oh suka aku ngan Joo Yoo Rin si kaki penipu yg cute sgt)


Comical Actor
Jae Hae (Witch Yoo Hee = Chef wannabe yg comical yet romantic!

Bitcy Villain
Han Chae Young (Autumn in My Heart = Jahat pon bole, jadik cute pon bole. Cube usha citer Delightful Girl Choon-Hyang )

SOB Villain
Kim Jeong Hoon (Witch Yoo Hee = Tgk muka dia pon aku rasa menyampah. But love his appearance in Princess Hour)



Korang lak cane?


Indera--)Jangan tengok citer Korea dari mula.nanti ketagih!.ehehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR