Monday, June 07, 2010

KALAU KENDERAAN BOLEH KELUARKAN SIGNAL:BERBAHASA BAHASI


Salam

Opss tak masuk akal plak.

Tapi ini kenyataan yang aku sedang fikirkan.
Jom budak2 engineer, designer, kretif renung sejenak.

Macam post yg lepas pasal isu kesabaran memandu. Ini pasal memandu lagi. Kali ini nak invent kereta yg boleh kuarkan signal kata-kata seperti:

“Terima kasih kerana memberi laluan”
“Anda pemandu yg berhemah”
“Terima kasih kerana bersabar”

Positif dulu. Contohnya, bila kita nak masuk simpang yg takde traffic light. Of course la kita akan tertunggu-tunggu kereta arah bertentangan bagi ruang untuk kereta kita masuk. Buat yg selamba badak, depa langsung takkan bagi jalan.

Serius!
Banyak kes beb.

Tapi ada yg bagi jalan. Stop kejap, kemudian bagi kita lalu dengan isyarat tangan suruh kita masuk. Betul kan?

Nah. Disini gunanya idea kreatif aku. Invent kereta yg boleh bubuh signage seperti yg ku sebutkan di atas. Contoh: “Terima kasih kerana memberi laluan” Kalu boleh bubuh simili (smilie macam wink ke, blushing ke, kenyit mata ke, menangis terharu ke.LOL)

Sejuk hati org yg memandu. Pasangla butang tu kat stereng, kemudian sign akan kuar dari bumbung kereta. Best kan?:)

Tapi satu lagi imaginasi negative aku terwang-awang. Nak2 kalau kita dalam keadaan tertekan bila memandu. Heh! Sebelum buat benda ni, kena kaji buruknya juga, kan?

Aku berani jamin. Akan kuar signage seperti ini:

“Heh bodoh! Apsal lembab sangat kau drive”
“Apsal ko belok tak bagi signal, hah mangkuk?”
“Kepalahotak ko.Ko ingat jalan ni ko yg punya?”
“Weh derrr.Apsal lu bukak lampu tinggi?”

Kan? Kan?
Alah kau mengaku saja!

Aku rasa macam banyak keburukannya dari kebaikkannya. Serius nih. Silap2 ada yg sanggup berenti kereta pastuh berlaku pergaduhan! Malah lebih teruk, kematian.
Lagipun, ekspresi “kebaikan” bukan hanya tertumpu pada perkataan saja kan?

Bahasa tubuh pun boleh apa!

FaizalSulaiman:---)Aku kena hentikan idea yg tak berapa nak cerdik ni.hahaha


Gambar ihsan Google.

Episode terbaharu FARCIR 28 akan disiarkan jam 7:06 minit petang ini dengan episode "Please Don't Tell Her". Selamat membaca!

10 comments:

Parkcheek Chun Li said...

pakcik nak bunyi hon mcm ni.

"weh, ko bleh tepi x, aku nak jln..."

fikri FAUZI said...

tu la pasal..
kalau la..
kan senang..
kondirm tak de xxcdent.
kan?

hanis aleeya said...

cerdik pe idea tu.. hehe.. for novels, of course memang great idea!

FaizalSulaiman said...

Parkcheek Chun Li ---)hahahha..invent satu.leh org guna.pastu leh tambah banyak2 kata maki2.hahahah

FaizalSulaiman said...

fikri FAUZI ---)msti ada yg bergaduh kat tengah jalan kang.

FaizalSulaiman said...

hanis aleeya---)hahaha..thanks;)

nabilah_2908 said...

oh...alangkah bagusnya kalau ianya menjadi kenyataan...(^_^)

paling geram pada driver yg tk suka bagi signal..terutama bila kita kt simpng..mcm apa kita dok tunggu dia..last2 dia masuk simpng..haih...

jom ke APA KATA HATI pulak,
ALAHAI PEREMPUAN

iyllienaz said...

hahaha..idea lain please??

Abe Annahl said...

hahaha sokong sign yg garang2 tuh

:p

El-Zaffril said...

Maki maki time drive best woooo

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR