Friday, June 18, 2010

PERAM: AKU..TAKUT KAHWIN


Salam.

Oh sinikalnya tajuk entry
Kut ya pun nak gelak, sila gelak belakang aku okay.

Ya ini entry memang berkaitan dengan kahwin.
Soal yg sering dibincang tak kira lapis umur…er sebenarnya untuk orang tua tak sedar diri macam aku nilah.har har har

Kecah ar lu, belom kahwin nak bising2.

Ok aku memang kecah. Tapi bertempat. Yolah..umur makin meningkat. Sorang calon pon belum ada. Takpe..sabarkan hati. Tapi itu bukan point utamanya hari ini.

Terus terang..aku bukan jenis tergopoh gapah dalam bercinta neh. Lebih2 nak ucap “sayang” setiap hari.

Tapi itulah yang aku buta, agaknya.

Lawan sejenis aku sukakan perkataan manja2 itu disetiap hari. Maaflah sayang, saya sudah gagalkan kamu. Ya saya gagal lagi dalam cinta. Dan dizaman skunk ni, dengan berita kahwin cerai membuatkan aku semakin lama semakin cuak.

Dan sangat membuatkan aku semakin takut untuk berkahwin.

Ya memang seronok naik pelamin. Duduk bersanding. Bunyik kompang! LOL! SERUN!! TAPI KAHWIN BUKANLAH SEHARI DUA, DAN BELANJANYA PLAK BUKAN SEPOSEN DUA. Itu sebabnya kita perlu membuat pilihan yg tepat sebelum berkahwin. Jangan main taram saja. Mcam mana kalau org yg kita kahwini tu bukan seperti yg kita harapkan?

Fikir sendiri...

Satu yg aku pegang. Selagi belum ada simpanan yg cukup, harta sendiri atau apa2 lah, selagi tu aku takkan kahwin.

Ini serius. Aku taknak anak2 aku pun sama susah macam aku dulu. Nak dapat itu tak boleh. Nak dapat ini tak boleh. Bukan pampered tapi hidup selesa dengan semua kemudahan boleh diperoleh.

Tanggungjawab punyalah besar. Komitmen dua hala memang sangat tinggi. Sungguh aku belum bersedia (buat masa sekarang lah. Tak bermakna aku tak memberi peluang untuk mencari). Jadi aku memang tabik, angkat topi buat bapak2 dan emak2 muda sebaya aku yang sudah berderet2 anak2. Korang memang awesome lah!

Jadi kesimpulan aku beginilah. Ada tu adalah. InsyaAllah ada. Takde ye takde. Hanya Tuhan yang tahu, kan?

Dia Maha Mengetahui, kan?

FaizalSulaiman:--)Lama lagi lah jawabnya aku nak kahwin. Aku dah penat menanti something untuk disayangi. Lelah dah…

18 comments:

hanis aleeya said...

sorry. dah tergelak awal2.. hahaha.. [ni sambung gelak la ni..]

cik kedondong said...

lek la pejal..lelaki kawen lambat xjadi isu la..pompuan kawen lambat je jadi isu..apa kata simpa duit je dulu..ada rezki, ada calon xyah nak pikir duit dah..xpon hantar la mak ayah ko buat haji dulu...mintak dorg doa jodoh buat ko..hehhe

El-Zaffril said...

Faizal, dulu along pk camtu gak... hurm... now bukan terpaksa kawen... dah sampai seru... tanak anak lambat... tanak anak sikit...

Parkcheek Chun Li said...

pakcik mendoakan anak2 pakcik cepat kawen ya... =)

FaizalSulaiman said...

hanis aleeya ---)ceh..jahat..hahahah

FaizalSulaiman said...

cik kedondong---)cadangan bagus ni cik.hahaha..honestly aku tak fikir pun..

FaizalSulaiman said...

El-Zaffril ---)mana lak terpaksa?hahaha..bleh plak.haha

FaizalSulaiman said...

Parkcheek Chun Li---)hehehe..ko kan pakcik, ko kawen dulu, k;)

s a r a rusydin said...

heee...:D
chaiyok!

FaizalSulaiman said...

s a r a rusydin ---)kan?cayalah!!!!!!

saya yang suka menulis - SHAHIRA - said...

FS.. sama.. SK pun da lelah.. huwaaa!! fobia nk p kenduri kawen.. sebab nnt jadi mcm artis kene serbu dengan soalak2 maut..

FaizalSulaiman said...

saya yang suka menulis - SHAHIRA - )
buat jawapan stendert artis. no komen;)

'AQILAH said...

yela faizal...aku pun takut nak kawen...ish...dengar kawan2 aku habis grad je nak tunang dah, ada tu nak kawen dah..waaa

FaizalSulaiman said...

AQILAH---)ada je jodohnya tu okay;);)

Adahjay said...

semua org tkt kawen...tp kawen ni mcm berjudi gak. kalo pndi men strategi menang lah atau kalo lucky pilihannya tepat...

apa2pun kalo x kahwin Rasulallah x ngaku umat plak...

moga kita ketemukan yg terbek..amin

FaizalSulaiman said...

Adahjay---)erkk seramn la plak.ehehe..thanks for reminding;);)

NUke_Rude said...

sampai masanya nanti, ade lah ye.

jgn lupa sent e-invitation kat aku nnti. hahaha..

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --)haippp..aku rasa ko dulu la bro;)hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR