Tuesday, June 22, 2010

MEREKA BERBAKAT..TAPI


Salam

Ini kenyataan bila aku berhadapan sendiri dengan budak2 yang bakal aku mengajar

Sebelum bercerita lanjut, mari aku buka helaian demi helaian tentang entry harini.

Hampir dua minggu kolej tempat aku mengajar sedang gigih mengadakan pertandingan “Musical Drama”. Satu usaha yang aku kira sangat baik bagi memupuk minat celik Bahasa Inggeris di kalangan pelajar—inspite of puzzles, chorals speaking, choir sorts of la.

Dengan “drama” mereka exposed dengan expressi, bahasa tubuh dan dengan lagu mereka metafsir kaitan antara dialog dan jalan cerita.

Dan bagai orang mengantuk disorongkan bantal, aku menerima pelawaan untuk menjadi pembantu sepanjang English week ini berlangsung. Minat Musical, jadi peluang seperti ni tidak akan harus dilepaskan!

Aku bercerita tentang bakat penuh yang dimiliki oleh mereka yang tidak mahir berbahasa Inggeris. Seriously, mereka sangat2 berbakat! Komited dengan tugas malah memiliki showmanship dan skill leadership yang sangat baik.

Barrier mereka hanya satu.

Kekurangan untuk berbahasa Inggeris!

Skrip tu dihafal sebutir-sebutir tanpa memahami maksudnya. Kesian tol aku tengok. Tapi bab berlakon, tak payah nak ajar lebih. Mereka sangat baik!

And surprisingly mereka adalah semester satu!

Semester satu aku dulu di diploma, tak pernah lagi kena buat benda ini! Dan usaha mereka2 ini sangat aku puji!

Dan bagi mereka yang nak tengok, ni antara babak2 yang dorang buat. Aku tak rakam sampai habis. Err kira okla tuh!


video

2 comments:

Tunjuk Bintang said...

emph... ntah2 jer ko ni!

FaizalSulaiman said...

Tunjuk Bintang--)heh!betul laa..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR