Wednesday, June 02, 2010

SABAR: ALLAH MENGUJI, KITA MENERIMA, LAPANGKAN DADA

Gambar hiasan: Usaha pasti mendatangkan kejayaan

Salam

Kita harus tabah ketika menerima dugaan dari Allah. Mungkin dosa kecil lampau yang kita tak teringat dek kerana tuntutan masa yang membeban.

Kata mudahnya senang. Allah menguji umatnya supaya senantiasa ingat kepadaNya. Kita selalu lupa. Sering Alpa. Tanggungjawab muslim, tanggungjawab sesama saudara malah soal persekitaran seperti kerja, pendidikan, harta benda, rezeki yang sememangnya menjadi intipati dalam kehidupan manusia.

Bila Allah menguji, istighfarlah. Ia menenangkan. Kau maki lah. Hamunlah sepuasnya. Sudah tertulis Allah menakdirkan ia jadi begitu, maka jadilah! Istighfar menanbah pahala. Sabar peneguh dinding keimanan.

Allah sayang umatnya yang bersabar!

Jika kau menanti sesuatu yang masih belum kunjung tiba, tiada kata lain yang boleh terucapkan. Sabar. Ia sebahagian dari keimanan. Lambat laun rezeki kau akan sampai jua.
Aku bercakap atas pengalaman sendiri. Bagaimana penulis blog yang kau kenali menerusi penulisan merapunya ini pernah dikutuk sindir disebabkan pilihan untuk bekerja di kedai buku selepas diploma beberapa tahun dahulu.

Ya aku disinis.
Apa aku buat?
Sabar. Allah Maha Penyayang.

Dengan segulung diploma, aku bekerja di kedai buku. Ramai kenalan kata “rugi sebab aku belajar tinggi, aku kerja kedai buku” @ “baik kau tak payah belajar tinggi2”

Macam aku cakap sebelum ini. Kata2 itu langsung tak menjadi kudis. Aku pedulikan. Pekakkan telinga. Sampailah dengan duit gaji kerja di kedai buku, aku gunakan sedikit untuk belajar ijazah selain menampung sedikit untuk diri sendiri dan keluarga.

Alhamdulilah.
Aku dah habis belajar ijazah dan demi memastikan sejarah silam TIDAK berulang (aku dapat kerja kedai buku disebabkan aku lambat apply kerja plus masa tu masih buta mengenai jobstreet, job Malaysia and all web pages), aku lekas2 meminta kerja sewaktu HABIS PEPERIKSAAN AKHIR. Aku gunakan recent pointer dan jelaskan dengan nota tambahan * this candidate is waiting for his final examination result" di dalam curriculum vitae.

Alhamdulilah.
Jalan rezeki terbentang luas.
Allah Maha Pemurah. Allah Maha Penyayang.

Moral: Sabar dalam segala hal. InsyaAllah Dia mengurniakan sesuatu yg tak terbayangkan kau semua.

FaizalSulaiman:--)Bersabarlah kalian..

10 comments:

Abe Annahl said...

tetibe teraseeee
sbb tgh menganggur

hahaha :p

'AQILAH said...

:) heee baik faizal...

FaizalSulaiman said...

Abe Annahl---)hehehehe..ini berkaitan dengan perkara itu lah;) sabar ye annahl;)

FaizalSulaiman said...

'AQILAH ---)hehehhee;) baik adik qilah;)

El-Zaffril said...

Sabar erk FS

hang liey leen said...

syahdunya bce...
tp dinding kesabaran tu kdg2 terkopak jugak kalau da tension sgt...

iyllienaz said...

pengalaman..best kan keje kedai buku..tak kesah la orang nak kata apa..

FaizalSulaiman said...

El-Zaffril ---)thanks along;);)alhamdulilah segalanya ok dah skunk nih.hehe

FaizalSulaiman said...

hang liey leen ---)sabar ajelah ubatnya kan;)

FaizalSulaiman said...

iyllienaz ---)yerpp!!!!pengalaman kerja tu penting kan;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR