Friday, March 05, 2010

DUIT, BUDI DAN JASA


Salam;

Entry di pagi mulia, Jumaat. Pendek saja

Ini berkenaan dengan situasi rumit seorang kawan. Mungkin perkara ini tak logik buat kau. Tapi pertama kali aku mendengarnya, aku dapat rasa perasaan serba salah beliau itu.

Kita sebolehnya ingin menjaga perasaan mak-ayah mungkin membawa jalan2 @ paling tidak memberi sedikit wang bulanan buat mereka.

Sebagai anak, kawan aku ni akan mengirimkan wang kepada ibu-bapanya di kampung. Banyak pon tidak, kurang pon tidak. Tak cukup ngan tu, duit barang2 dapur pun turut diberi sekali.

Sebulan sekali menjenguk kampung. Dan di akhir cuti setiap bulan, dia mendengar rungutan ~~more to suddenly heard from his mom to his little sister.

"Tak cukup apa yg along bagi tiap2 bulan tu. Dah tau gaji tu, bagi la banyak sikit" sorts of things.

Budak lelaki ni serius speachless.

Sebagai anak, dia tak mahu di cap sebagai "tak kenang budi", "lupa keluarga" etc..etc

Tapi wajarkah ahli keluarga sendiri..diulang ya sendiri; melakukan perkara sebegitu buat beliau?

FaizalSulaiman'sFootNote:--) Terima apa yang ada. Itukan lebih mulia;)

11 comments:

'AQILAH said...

wuhuu, kenapa..dah terbalik dah sekarang

NUke_Rude said...

hm. camne ek?
pada aku la, better suruh kawan ko tu bterus trang dgn mak dia (dgn cara yg paling baik dan mulia). Aku yakin member ko tu sure kna baya sewa rumah ke, broadband ke, and other kperluan lain tiap bulan (tak mention pasal duit minyak lagi). Some more, kna menyimpan jugak.

Just explain saja situasi yg sebenar. Mungkin dorg tak faham or xpectation dorg terlalu tinggi kot.
.
.
.
kalau aku.. aku bagi je lebih lain kali. sebab aku taknak berkira sgt dgn keluarga sndri. biar lah dri sndri rasa perit skit, asal mak ayah gembira.

cik kedondong said...

uih...aku penah la jugak dengar.tapi nak buat camne.memang la boleyh bagi banyak.tapi kita sendiri pon ada tanggung jawab.kalo macam tu nanti jadi bagi tak ikhlas da.macam terpaksa je.last2 nanti buat keje tah pape semata2 nak penuhkan kehendak parents..
ntah la.mungkin mak die nak mrasa gaji anak die banyak.tapi ntah la.macam tak kena pon ade gak.

avid gunner said...

terkedu aku..
maknya pernah dengar perkataan bertimbang rasa x?

FaizalSulaiman said...

'AQILAH ---)entahla Qilah..sebenarnya tak boleh nak jangka benda2 camni kan?

FaizalSulaiman said...

iyllienaz---)tulah kan iyllie.dah bagi kira cukup baik hapa.

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude--)ye ar kan.better cakap terus terang cara mulia cam ko cadangkan tu. minta2 la family dia faham.

p/s-)kalaula ada 100 orang dalam dunia ni cam ko kan aman dunia.takde kejadian anak kena sumpah jadik batu.

FaizalSulaiman said...

cik kedondong --)kan? jarang dengar parents meminta-minta unless anak bagi.mak ayah lak janganlah komen lebey2. anak tu baru je nak mulakan hidup.lainla anak dia keje CEO.hoho

FaizalSulaiman said...

avid gunner ---)aku sendiri tak mampu nak cakap apa2 at the 1st place.haih..donia..donia

joegrimjow said...

bab duit ni mmg boleh buat org cerai barai
yg pentg
kite yg ada fikrah ni pandai2 menjaganya

FaizalSulaiman said...

joegrimjow---)yalah kan joe.duit dah jadi kuasa besar dah zaman skunk ni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR