Sunday, May 23, 2010

DUA PULUH TIGA TENTANG SAYA

makan apple dulu.Nyum..nyum


Salam:

Pertama kali di tag dalam tahun 2010! Sebenarnya dah lama bersara dalam buat tag ni. Ohh noo.. Kalau kau dinamakan Blogger, takde istilah pencen dalam buat2 tag ni ya. ahahahaha..

Tag kali ni datang dari rakan blogger 'Aqilah. Kebetulan pulak sama dengan Lady Waleane -rakan sekelas di Uni dulu. Sib baik! Pulak tu mood nak di tag tengah ada. Tag pon cambest, so jom tengok jawapan utk tag ni:-)

23 tentang Faizal Sulaiman

1 Anak kedua dari enam beradik. Ramai kawan2 aku ngan abang aku menganggap kami dua beradik adalah kembar. Muka sebijik, sebotol, mereka kata. Kembar kejadahnya ! Padahal aku anti gila ngan abang aku masa kecik. Motif ? Sebab aku selalu dapat barang2 skolah dari dia.haha..pemikiran budak2 owh. Jeles tak bertempat.hihi

2 Workaholic. Lebih2 masa diploma dulu. Serius doh. Sampai ex girlfren aku merajuk berkali-kali sebab aku selalu tinggal cellphone kat dalam bilik bila aku ke bilik member, siapkan tugasan. Kejam.

3 Kenali dgn dekat, aku seorang yg gila2. Dan seorang yang jarang ambil serius satu2 perkara. Tak kenal, org ingat aku serius. Nak2 kalau dalam kerja @ dipertanggungjawabkan utk berbuat sesuatu.

4 Lambat pickup.hahaha. Ada certain time, kalau jiwa berserabut aku akan lambat pickup. Orang lain dah gelak2. Aku masih mencari2 makna.LOL

5 Risau kalau bangun lambat sebab rasa bersalah melepaskan waktu pagi. Hahaha..Ni tabiat dari sekolah lagi sebab dah terbiasa bangun jam 5.30 am setiap pagi. Skunk dah keje, lainla. Kalau cuti, paling lewat pun, jam 7.30am

6 Pernah gilakan bacaan Ahadiat Akashah lewat 1999-2000. Khatam sudah bacaan Lagenda Budak Setan, Katerina, Hikayat Cinderella, Pilot Cafe dan Untuk Semua Gadis Yang Pernah Kucintai. Uniknya Ahadiat apabila dia suka menggunakan tajuk dongeng English kemudian transform into a Malay storyline.

7 Gemarkan genre suspense Thriller dalam penulisan tetapi tak pernah membaca karya Ramlee Awang Murshid.

8 Sukakan vokal RnB seperti Maher Zain, dan former American Idol- Chris Richardson dan Danny Gokey

9 Sudah menghabiskan pengajian 2 tahun Ijazah. Hujung bulan ni Konvo !yay !

10 Menggilai siri dark comedy drama ‘Desperate Housewives’. Buktinya berapa banyak entry dalam blog ni cerita pasal DH ? Ramai dikalangan kawan2 pelik dgn sikap aku suka menonton DH disebabkan ‘women-so-called-contents’ yg terdapat di dalamnya. Common Question : ‘Kenapa ko suka tengok DH ? Bukan tu cerita utk perempuan ke ?’LOOOL. Dek kerana cerita tu lah aku dapat keputusan cemerlang dalam Presentation Skills selain mampu menambah vocab english aku. Serius ! DH had changed a lot of my english pronounce, my skill talking to people yet in writing.

11 Hantu Harry Potter. Sudah menghabiskan ketujuh-tujuh siri magic itu dengan jayanya. Pernah membaca HP-and the order of the pheonix di dalam bas sewaktu perjalanan pulang dari UiTM Penang-JB, sewaktu cuti semester. Kalau ketandusan idea untuk FARCIR, aku akan buka semula, kemudian baca Harry Potter.

12 Mabuk kereta ketika kanak2. Asal nak pi pekan, naik teksi, aku dah bawak siap2 plastik untuk vomit ! Hillarious. Aku tak tahan bau kereta. Pening doh ! Skunk dah tak lagi.ehehehehe

13 Mengambil subjek Basic Pastry di semster ke dua semasa diploma ku. Dan satu2 nya resipi yg aku cuba masa balik kampung, cuti mid sem adalah ‘Lemon Cheese Cake’.

14 Berjinak-jinak dalam penulisan (indie la konon2 nya) sewaktu Tingkatan Tiga. Tulis tangan. Sanggup ni pergi beli buku amali sains semata-mata nak menulis. Ingat lagi tajuk citer tu ‘Bukan Kemahuan Fikiran’. Malu owh nak publish sebab menceritakan kisah cinta kanak2 yang tak matang.ehehehehehe. Lepas masuk diploma, aku terus buang habit suka menulis dan dah jarang lagi nak membaca novel. Selalunya aku akan tulis sinopsis.

15 Menggilai aktress Aishwarya Rai bila menonton filem Hum Dil De Chuke Sanam dan aktress Maya Karin, pertama kali melihat aksi beliau dalam Seri Dewi Malam. Waktu tu, watak dia hanya sampingan. Isteri yang koma dan boleh berhubung secara psikik kepada suaminya. Maya terus dihentam menerusi filem No Problem (err yg banyak problem), kemudian bersinar menerusi Pontianak Harum Sundal Malam. Serius aku teruja dengan watak beliau sebagai figura tragis Meriam yg mati dibunuh. Sampai skunk aku minat Maya. In person, bila aku jumpa beliau di Summit Penang ketika beliau mempromosi filem PHSM2, dia tak sombong bergambar. Peramah, malah bila dia tau, aku nak ambil gambar dia, dia terus angkat muka, senyum. She’s intelligent, alluring beauty and talented. Nak buat jugakla satu entry pasal beliau nanti.hahaha

16 Dulu, aku panas baran. Nak2 masa darjah 6- Form 2.

17 Suka meletakkan diri ke dalam situasi orang yang susah. Benci bila terpaksa menolong sedangkan kita memang sah2 tak dapat pahala. Tapi bila fikirkan balasan yang diterima kelak (sebab hidup ni kan cam putaran), ikhlaskan hati. Kan Tuhan sayang.

18 Pernah geram dengan anak jiran sebelah rumah sebab kuat betul menangisnya. Asal aku usi sikit, dia menangis (aku sangat suka menyakat dia). Dia perempuan. Masa tu umur baru enam tahun. Nak tau aku buat apa ? Aku cium pipi dia ! Geram gila. Hahaha..jahat tol aku. Lepas tu apalagi, dia mengadu la ngan mak dia and ended with my name was shout out loud. ‘Faizaaaallllll siap kau makcik kerjakan’. Those memories ! Skunk ni dia dah kahwin, anak sorang dah. Hahahaha

19 Err pendendam sikit. Tapi takdelah sampai upah mafia nak pukul2 semua. Aku akan kalahkan pesaing dalam exam atau tests. Baik kan aku? Hehehe

20 Masa mak aku mula2 meninggal dunia, aku cuba2 la nak memasak. Masa ni sedih pun ada, kelakar pun ada. Aku sangat menggemari sambal tumis arwah. Emak kut. Sebab tu aku suka agaknya. Tau tak, sambal yg aku buat tu mentah lagi, then camne aku nak bagi pekat? Aku bubuh air bancuhan tepung gandum! Dah masa tu tengok rancangan Yan Can Cook-dia selalu bubuh tepung jagung. Sudahnya 2-3 hari sakit perut!

21 Kali terakhir menjawab tag adalah pada tahun 2009, tak silap Julai kut. Ni tag pertama tahun 2010.

22 Sangat benci subjek Pendidikan Seni sebab aku tak pandai melukis. Tak suka juga subjek BM-Sastera, part yg kena kaji sasatera ‘arakian’, ‘hatta’ segala tuh.haha. Suka Math, tp selalu cuai dalam pengiraan. Suka Bio dan Kimia dan pernah berangan nak mejadi Ahli Farmasi. Cita2 tak kesampaian. Jadi Ahli Makanan pun ok lah!hehe

23 Suka memikirkan utk buat perubahan kalau aku berkahwin 1 hari nanti. LOL. Dari pakai baju songket merimaskan, aku nak pakai baju melayu saja. Takpayah tanjak2 segala, pakai songkok sudah. Makan plak takde nasi2 minyak ni. Makan nasi ayam/nasi dagang/nasi hujan panas sudah! Soalnya, boleh kerr?hahahahahaha

Hukum tag: kena tag blogger2 yg lain. So rule aku simple je. Siapa yg membaca, hah kena tag la kau!hahaha

FaizalSulaiman:---)This is the best part of blogging. Tag as well as awards;)

9 comments:

fikri FAUZI said...

aku pun suka gak vokal2 rnb. ;DD

iyllienaz said...

haha..xsuka jugak pendidikan seni..bab2 lukis g pass kat nuke..

nk jadi pharmasist jugak..tapi xkesampaian..haha

FaizalSulaiman said...

fikri FAUZI --)hehe..syok kan?

iyllienaz---)hahaha..dia mang terer lukis.

p/s: hah korang baca ni, kalu rajin2 buat tag ni.LOL

.fafa shumel. said...

saya xsuke gak kat pendidikan seni tu...tapi sekarang dh nak jadi guru pendidikan seni dah...lol...hahha... pendidikan seni dah sebati dalam diri...

hafizzuan said...

I have a lil bro, 6 years old too...n totally phm tahap kedegilan..xtau lak bapa pusar dia ada :))

FaizalSulaiman said...

.fafa shumel. ---)ehehe..camne tuh?hoo

hafizzuan ---)hahahaha..pusar air laut.hahah

El-Zaffril said...

Saya cume tahu awak suka menulis... tak tahu pula banyak lagi saya tak tahu tentang awak

FaizalSulaiman said...

El-Zaffril ---)HEHEHEHE..dekat tp jauh kan long.lol.blom tido lagi kau long.hahaha.stay up sampai pagi neh..

Faz Nandra said...

suka pendidikan seni,sebab faz suka melukis=) tak suka ahadiat.. tapi dah khatam semua novel Ramlee (n_~)haha

faizal! kita saling bercanggah.. ngeheh~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR