Tuesday, May 04, 2010

LEGASI HAYAO MIYAZAKI

Salam;

Siapa peminat anime Jepun karya Hayao Miyazaki? Tak kenal?

Aisehh..Rugi doh!

Pengkarya hebat berusia 69 tahun ini menerujakan peminat2 (aku contohnya) dengan karya humanitynya seperti seorang gadis menjadi wira dalam komuniti serigala "Princess Mononoke", budak perempuan bernama Chihiro, yang ingin menyelamatkan ibu bapanya yang disumpah, kemudian jatuh cinta dengan budak lelaki jelmaan naga dalam"Spirited Away",kisah dua beradik yang terpaksa tinggal di tengah2 hutan, diburu kesunyian dan bertemu dengan makhluk2 pelik yang comel dalam "My Neighbour Totoro", kisah batu sihir terapung yang membawa seorang budak lelaki bertemu dengan pewaris kerajaan dalam "Laputa: Castle in the Sky", kisah airmata surviving dua beradik di masa perang dunia ke dua dalam karya "Grave of the Fireflies" , ahli sihir dengan penyapu terbang dalam "Kiki's Delivery Service" ataupun cerita cinta gadis pembuat topi yang disumpah menjadi nenek tua, kemudian jatuh cinta dengan wira dalam "Howl's Moving Castle".

HAH! Ambik kau!

Korang pernah tengok filem2 animasi Miyazaki ni?. To be exact, beliau mempunyai studio yang diberi nama "Studio Ghibli" setrusnya sangat dikenali oleh pembikin filem Hollywood. Sebagai contoh, filem Princess Mononoke mencatat jualan tiket tertinggi selepas Titanic di Jepun (tahun 1997) selain kemenangan "Spirited Away" sebagai Best Animated Film di Academy Award!


Kenapa aku suka filem Miyazaki? First of all, the plot line. Ceritanya sangat baik, drawing yang sangat cantik dan character yang sangat kuat. Beliau sangat dikenali dengan semangat feminisme dalam berkarya kerap menunjukkan wanita independent, gadis yang menjadi wira selain watak jahat yang kemudian "bertaubat" dan diberikan good deed--bukan seperti hukuman- yang selalu kita baca dalam medium sastera lain. Sifat humanity filem ini sangat kuat!
Kesedaran kemanusiaan sangat ditonjolkan dalam pembikinan filem animasi Miyazaki.


Baru2 ni, seorang rakan blogger mencadangkan aku menonton filem "Ponyo" juga arahan Miyazaki-kisah puteri ikan emas yang diselamatkan oleh seorang budak lelaki before the princess turn to human! Sweet sangat filem itu ok! Thanks 'Aqilah!


Filem Miyazaki membawa dimensi berlainan, bersifat sejagat, kasih sayang yang tak berbelah bahagi, typical educational concept that good will defeat evil dan karakter2 loveable surely membuatkan hati batu korang pun tertawan;)


FaizalSulaiman:--)Dari kau tengok filem2 sampah, lebih baik kau tonton nilai murni dalam filem ni. Ya..premisnya animasi, tapi banyak pelajaran yang kau boleh dapat!

9 comments:

Frodo Baggins said...

lama dulu, wa pnh tgok katon citer jepon. adik and kakak yg buta. sadis siot cerita tu. cisss. bergenang gak air mata. hahahhahah. tp lupa tajuk.


>>___<<

FaizalSulaiman said...

Frodo Baggins ---)citer pe bro? cambest je.hehehe. samalah kawan2 aku pun.tanak tgk citer ni sebab "kartun". hell gila sbb mentaliliti "kartun" tiada pengajaran.kdg2 filem live-action pon crap juga;-)

'AQILAH said...

nama aku...hehhee...ye faizal, citer dia semua best...marilah tengok karton..:D

shamimi said...

ponyo n spirited away best2...

FaizalSulaiman said...

'AQILAH ---)hehehe..kartun dia simple tapi penuh pengajaran;)

FaizalSulaiman said...

shamimi ---)yes agreed! ko dah tgk blom grave of the fireflies?Heart Wrenching ok!

NUke_Rude said...

haha.. spirited away..

aku suka dowh cta tu. especially hantu yg pakai topeng tu. x sangka lak mulut dia kat bwh topeng.. seram je bla tgk dia makan..

julianasuparman said...

rindu dgn semua cerita ni...rasa nk tengok lg...

shamimi said...

blum tgk.
ko ada?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR