Friday, May 14, 2010

KALAU PUTIH, MAKA PUTIH LAH!


Salam;

Edisi Jumaat yang semakin bertambah sibuk. Sumpah sibuk. Sebab tu awal2 lagi aku sudah menyiapkan draf-draf awal untuk SEASON FINALE "FARCIR" aka SUMBAT untuk tatapan pembaca di laman Aksara Keraian.

Hopefully, akan ada pembaca yang mengikuti alkisah komedi gelap itu hingga ke penghujungnya, Usaha sudah dilakukan. Hanya berserah kepada Allah. IsyaAllah.

Kita di ajar untuk tidak menjadi kurang ajar. Betul kan?
Islam juga mewajibkan kita menghormati golongan yang berusia, lebih2 lagi kedua ibu bapa kita. Putih katanya, putihlah kita mengikut. Hitam caranya, itulah yang kita akur.

Berdosa besar jika kau melawan cakap2 ibu bapa kau. Dengan sekecil berkata "Aah" sekalipun! Sudah boleh jatuh derhaka!

Derhaka itu ya anak2! Neraka lah jawabnya!

Tapi bagaimana ibu bapa kau jenis yang sukar ditegur? Ditegur sedikit dikata kita biadap. Bila bersuara sedikit, dikata melawan. Diam pulak dikata kita batu. "Ingat cakap dengan patung ke?"

Sort of..

Syukur bapaku bukan begini sifatnya. Ibu aku pulak, walaupun bukan my biological mom, aku tetap hormat dia sebagai ibu. Whatever things she said, aku terima saja. Mana yg baik kita ambil. Positive all the way walaupun memanglah dia bukan macam mak kita yang betul. Kalau rasa macam nak membangkang (cakap my step mom) aku cepat2 ingat yang dia tu "my mom dan aku tak boleh lawan nanti jatuh derhaka.Mati seksa"

Jadi jika ibu bapa korang tergolong seperti yg dinyatakan di atas, just pray to God. Hardly! Allah saja yang boleh mengubah hati manusia. Allah kan Maha Esa. Believe it! InsyaAllah.

After all, ibu bapa mana tak sayangkan anak2.

Ingat ya. What we give, you'll have to pay the price! SERIOUSLY!
Hidup ni macam roda. Kejap kau senang, kejap kau susah.

Ya kau senang dan puas sekarang.
Tapi tunggulah balasannya kelak. Tak kau, anak kau, tak anak kau, cucu kau sampaila hujung dunia nanti.

Tunggu sajalah ya..

Salam Jumaat.

FaizalSulaiman:-)Hidup itu kalau kau lihat dari dimensi berbeza, kau akan nampak keadilannya..

FARCIR BAB 21 dengan Episode "How Do You Do" akan disiarkan jam 4:05 petang nanti. Jangan malu2 baca dan drop some comments;). Another 9 episodes to go!!

8 comments:

'AQILAH said...

sangat betul...kadang2 apa yang kite buat sekarang akan jadi pade kite akan datang...aku seram pulak..

Frodo Baggins said...

aku slu ingatkan diri aku
redha Allah kat aku
atas redha Ummi abah aku



>>___<<

Kuwe said...

Lamo tok mari sini boh.
Tempat sdiri pong kawe tok mari mari. Haha.

Ni entry hari ibu ko guano. Bagi kawe mudoh jah. Kalu mok mitok bayar harga make siang male hok dio hidang berpuluh tahun dulu. Bengong abih anok anok. Baru reti mikir.

Huda said...

tu la, skang neh Allah bagi CASH jer.

takut2~

FaizalSulaiman said...

'AQILAH --)tulah kan?kira karma jugak lah.hati2 sebelum berbuat sesuatu

FaizalSulaiman said...

Frodo Baggins ---)tu bro.betul2. aku sokong.cam aku ckp.walaupun ak ada mak tiri, tp aku tetap hormat gila2 kat dia.redha tu penting kan, bro;)

FaizalSulaiman said...

Kuwe --)joloooo hok ni aku stuju betul!

FaizalSulaiman said...

Huda ---)kan?huhu..buat baiklah sesama orang tua.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR