Friday, December 17, 2010

DINIHARI DI BUKIT BROGA


Salam Jumaat

Trip ke Broga masih segar dalam ingatan. (ayat....)

Apa yang aku bleh katakan, hiking di bukit setinggi 1.7 meter ini memang mencabar. Mungkinlah ada pembaca yang dah pro, dah turun naik bukit ni patblas kali.

Ini pengalaman pertama ke bukit ini.

We all (aku dengan kawan) tiba jam 5.45 am, sedang molek nak mendaki (dlm pukul 6 am)-dengan nawaitu nak tengok sunrise bangkit dari puncak bebukit yang malu-malu tu.

Ahahahaha...

Pakaian nak mendaki kena sesuai. Sebab all the path nak ke atas tu tanah merah, so get ready for some dirt. Sebabnya, aku tengok ada pendaki yang tak practical nak ke puncak bukit tu. Macam nak pergi tengok wayang pun ada..

Align Center

Yang penting, sebelum mendaki tu, at least buatlah regangan otot sikit. Bukan apa, takut--manalah tahu-- sakit sendi ke, urat bersimpul ke. Eventhough bukitnya agaklah rendah, tapi kau orang kena consider consequences yang akan mendatang--sebab kita tak tahu, kan?--*



Bawa bekalan air yang cukup. Kalau nak makanan, bawak lah roti lima puluh sen tu. Sambil tengok matahari, sambil suap roti. Masyuk!

Kalau rasa penat mendaki, stop sekejap. Berentilah kat tepi-tepi. Takpayah nak tunjuk gagah sangat, ok

Masa pendakian nak sampai ke puncak tu kurang lebih dalam 45 minit--bergantung dalam masa kau berhenti--amik nafas--semua.


ps 1: Nak pergi lagi rasanya. Menurut sumber, aku ngan kawan aku tu cuma berada di stage ke dua dari empat stage. Misi pasni, nak ke stage ke empat. Kali ni nak bawak DSLR! ha ha ha

*: Kawasan tulang belikat aku sengal-sengal. Ubi sungguh!

24 comments:

Lelaki Ini said...

tak pernah hiking..
beshnyew nmpak!

Paan Ovrtd said...

Insya-allah akan ke sana satu hari nanti!

tengkorakemas said...

aku tak pernah pergi lagi ni hehe tapi ramai yg dah pergi cite pasal snap sunrise..

ada 4 stage?best tu mencabar, pergi dgn sapa bro?awat si pakcik muda tak update blog?

bardboo said...

biar btol 1.7 meter? hehe..

aku xpenah pg lg, tp mmg teringin..pegi nak amik gmbr lawa2, hehe..


eh pasa broga g panjat gunung kinabalu la..

syashafie said...

chantek ! bila laa nk smpai sana nih . teringin ! T.T

FaizalSulaiman said...

Lelaki Ini ---> Beshhh..sangat besh walaupun penat

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd ---> Gi paan..kurangkan lelemak di perut.muahahahahahaha

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas---> ha'a ada 4 stage. gi dengan kawan.ouh pakcik muda ke? dia nak sambung study la tu..bz kut nak update.miahahahaha

FaizalSulaiman said...

bardboo ---> Yupe..tp takdela tinggi sgt weh.tinggi lagi bukit larut..

FaizalSulaiman said...

syashafie ---> Chantek sangatt

mr.syazwan said...

FAIZAL kita kena ke sana dalam pg2 ye??

kalau dlm kul 7 or 8 xleh ke??? huhu

cousin wan pun kata kena g pg2...

nak g tpi masa je xde lg

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan---> kalau bleh pagi2 la wan sebab tujuannya bleh tengok sunrise.kalau kul 7-8 tu dah panas kat atas tu:)

cik_sue said...

best3... i'm coming ek

FaizalSulaiman said...

cik_sue ---> Yes..selamat datang.bawak air banyak2 ok!

mR.sYaH said...

wah best tu..
leh r bawa mknn byk2.. mcd ke kfc ker.. mesti masyuk kn..

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH --->hahahaha..naik lelemak yg comel.muahahahahahahahahahahaha

akubiomed said...

Memang cantik pemandangan di bukit Broga. Harap dipuncak sana tidak tercemar dengan sampah sarap yang dibawa oleh pengunjung

Muhamad Zaki Zafir said...

eh bro, mmg tinggi dia 1.7m je ke? or 1.7km? 1.7m mcm tinggi aku je.

lawa bukit broga ni.ramai eh org yg gi.insyallah nanti aku ke sana pula. :)

Pencacai Alim said...

mendaki febret aku tuh...

m i m i said...

lawa gle view dye, rase nk pegi skang jugak :)

FaizalSulaiman said...

akubiomed ---> Malangnya, bila naik atas tu, ada je yg tak tanggungjawab buang sampah merata..

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir --->sorry2.tinggi dia 1.7km. aku mcm bengong2 masa recheck entry ni:P

sorry my mistake:)

gi la bro.besh owhh

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---> Jom nanti kita pi rereamai:)

FaizalSulaiman said...

m i m i--->eh sila-sila.jgn memalu,k:)hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR