Wednesday, December 01, 2010

ADAPTASI DARI REALITI

Salam

Entry pertama Disember..Hujung tahun dah, kau!

Pernah menonton filem adaptasi? Lupakan filem local kita sekejap.

Kita tengok dunia Hollywood

Industri Hollywood gemar menggunakan figura asal untuk menjalinkan jalan ceritanya. Selalunya, penggunaan figura asal menjadikan jalan cerita itu lebih baik dan selanjutnya menjadi teladan kepada kebanyakan audiens.err juga pilihan Oskar!he he he

Di bawah antara filem adaptasi dari watak sebenar yang betul-betul memikat aku. Dan aku sudah menontonnya.

The Last King of Scotland
Lakonan: Forest Whitaker, James Mc Avoy dan Kerry Washington

Filem historical ini mengangkat kekejaman figura Idi Amin yang sangat dikenali dengan sikap pemerintahan autokratiknya. Mangsa atau musuh yang dibunuh akan disimpan kepala mereka di dalam peti ais. Dalam filem ni James Mc Avoy sebagai wartawan, takla sefeymes sekarang, dimana selepas kejayaan filem ni, dia dah bergandingan dengan Keira Knightley dalam epik cinta Atonement (bagi aku filem ini setanding dengan Titanic) mahupun filem aksi bersama Angelina Jolie sebagai penembak tepat “Wanted”

Aku pernah mendengar filem ini dikatakan seolah menunjukkan keburukan Idi Amin sebagai pemerintah Muslim yang kejam. The fact yang dia muslim tu memang aku tak tahu.Propaganda ke apa, memang aku tak peduli, tetapi filem ini mengajar bahawa pemerintahan yang tak adil serta kuku besi akan mengundang kebencian rakyat. Dan mengikut sejarah, Idi Amin memang seorang yang sangat kejam, sama seperti pemerintahan autokratik Pol Pot.

Forest Whitaker won an Oscar for Best Actor in a Leading Role




Monsters
Lakonan: Charlize Theron dan Christina Ricci

Filem ini menyelongkar tentang kehidupan bermasalah seorang wanita bernama Aileen Wournos. Dari kecil dia berangan-angan nak jadi feymes. Tapi hidupnya berantakan akibat keruntuhan sistem famili selanjutnya menjadi pelacur kecil-kecilan. Showing her breasts to desperate boys, kemudian diupah dengan duit. Habit menjadi pelacur diteruskan sampai besar sehinggalah memandang jijik kaum lelaki sebab tak pernah nak hargai wanita (to be exact, dia kena serang dengan pelanggannya semasa melakukan oral sex)
She turn into lesbian dan bercinta dengan karakter Christina Ricci.

Filem ini really moving walaupun bajetnya sangat rendah. Theron menjadi produsernya bersama Patty Janson yang menjadi pengarah. Aileen Wournos merupakan figura pembunuh bersiri wanita di US yang melakukan pembunuhan kepada pelanggannya disebabkan wang.

Theron juga dikatakan sanggup menaikkan berat badan semata-mata menghidupkan watak Wournos nih

Charlize Theron menang Best Actress in a Leading Role



The Hours
Lakonan: Nicole Kidman, Meryl Streep dan Julianne Moore

Filem ini slow. Drama yang sangat slow. Peranan Nicole Kidman sebagai penulis buku terkenal bernama Virginia Woolf sangat menerujakan. Yalah kot, watak yang pernah hidup, kau. Si Kidman plak berlakon baik punya, menghidupkan watak Woolf yang keseorangan selain keterlibatannya dengan cinta songsang. Woolf juga sebenarnya seorang yang mental bila tiap kali nak bercakap dengan suaminya, dia akan menulis notes.

Nicole Kidman menang Best Actress in a Leading Role dalam filem ni


Sebenarnya, banyak figura-figura original sudah diadaptasi ke skrin besar Hollywood termasuklah filem-filem otai macam Catch Me If You Can (Kisah Frank Abignale Jr yang pakar dalam penyamaran), Walk The Line (kisah suami isteri yang mana salah sorangnya ketagih dadah), Erin Brokovich (janda hot yang mahu survive dalam hidup), Capote (penulis gay yang memanipulasi akhbar dalam ruangan pojok “Breakfast at Tiffany” demi mahukan skop beritanya tentang kisah sorang banduan ataupun Aviator (ada diselitkan kehidupan actress Katherine Hepburn) dan The Adaptation (lakonan mantap Meryl Streep sebagai editor buku dan penulisnya Nicholas Cage)

Semua sukses. Aku sekadar menamakan beberapa. Korang ada pilihan lain?

Kat Malaysia kita, susah sikit nak buat filem ala-ala biopic nih. Sebab.., mungkinlah terikat dengan macam-macam barrier. Contohnya macam filem bawah ni..

Adaptasi seterusnya pilihan penduduk dunia.

Align Center

18 comments:

Jey Yusuff said...

cerita idi amin tu ada tengok

FaizalSulaiman said...

Jey Yusuff---)best, kan?hehe

eqbalzack said...

kerana ke'busy'an...lom sempat tgk wayang skrg ni faizal...tgk tv pun tak sempat..hehe

Paan Ovrtd said...

Monster paling gerek. Kena rogol guna besi kau!

FaizalSulaiman said...

eqbalzack ---)hehehe..takpe bang eq.sibuk2 sempat masuk top 5 tu.hehehehehehe..congrats ok!

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd---)kan?hehehehe..sian jugak tgk aileen wournos tuh.

avid gunner said...

so, ni la virginia woolf yg ko ckp arituh....

tengkorakemas said...

Forest Whitetaker, aku suka tgk gaya dia berlakon, baru2 ni aku tgk satu filem dia, dah siap nak publish review..

Julianne Moore ada berlakon satu filem thriller, tak taula baru ke tak, nampak menarik..Chloe tajuknya

FaizalSulaiman said...

avid gunner ---)yupe!!hehehe

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas ---)moore terbaik masa dia berlakon dlm franchise Hannibal jer.

ps; aku lupa la nak tambah satu lagi filem judulnya "beautiful mind". best, aku suka!

mR.sYaH said...

xprnh tgk filem2 tersebut tp the social network tu tgk mcm menarik je...

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH---)menarik juga syah kalau tengok citer camni:)

Mr.Ix said...

bila FS nak wat filem? hehehhe.....trafic dah 2,122,179 tu

FaizalSulaiman said...

Mr.Ix ----)hehehehehe..ko support meh:P

mr.syazwan said...

last king of scotland, monsters

da ada kat wyg ke???

ermmmmm belum lg kan?

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan ---)dua2 ni da officially tayang di panggung US:)

tengkorakemas said...

@FaizalSulaiman

yeke?tapi aku cuma baru tgk Hannibal Risingla bro..cite Chloe tu pasal seduction,

cite lama tu Beautiful Mind..setakat ni tak jumpa lagi dvd nya..

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas---)hannibal rising tu Gong Li berlakon kan?hehe aku lupa daa..

yg franchise hannibal tu mang aku tgk pun:) hot gila kot dia.hehe

Yupe..beautiful mind tu pasal professor math yg ada skizo..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR