Wednesday, December 08, 2010

KLASIK SI PERANG MENGURAI

Tajuk asal Rapunzel


Amazing!

Itulah perkataan pertama terlintas di kepala ketika menyaksikan filem animasi (another) dari Walt Disney “Rapunzel: A Tangled Tale”

Animasi Walt Disney tak pernah menghampakan, err walaupun ini kali kedua aku menonton animasi di layar lebar, TGV Terberau City kelmarin. Filem animasi pertama yang ditonton tentulah Upin dan Ipin! he he he

Dulu, masa buku-buku kecil dongeng barat masih disimpan dalam perpustakaan sekolah rendah, aku rajin membacanya termasuklah Rapunzel, si rambut panjang gila neh.


Flynn Rider- Pencuri yang charming.Pemikat hati wanita yang hebat


Versi kita, Mayang Mengurai lah!



Rapunzel;comel!


Tapi aku dah lupa dengan jalan cerita nya, walapun ada bersamaan sikit dengan A Sleeping Beauty (Sorang puteri raja disumpah kemudian ditidurkan ahli sihir jahat sebelum putera raja datang menyelamatkannya).

Fakta: Dongeng Rapunzel berasal dari German, didatangkan khas dalam koleksi cerita The Brother’s Grimm (juga pernah dilayar perakkan, dilakonkan oleh Matt Damon, Mendiang Heath Ledger juga jelitawan Monica Belluci)


Adorable


Filem ini bergerak pantas, dengan scene-scene yang langsung tak membosankan, menarik mata dengan lukisan yang sangat cantik, walaupun adakala agak annoying dengan substitle di TGV yang tak memaparkan lirik-lirik yang dinyanyikan kebanyakan karakter.


Kuda yang suppa dupa kelakar



Healing powers


Paling menonjol adalah watak Mother Gothel yang sangat protective.

Hint: Dia ada ulterior motive buat Rapunzel macam tu..

Oh ya ..lupa nak beritahu, filem animasi ini separa muzikal. So get ready, ok! (Walaupun aku rasa kebanyakan filem kartun Walt Disney banyak separa muzikal. Contohnya Enchanted, lakonan berkesan Academy Awards Nominee, Amy Adams). Lagu-lagunya ada sedikit unsur broadway.

Animasi Walt Disney kebanyakannya sudah boleh diagak bagaimana flow ceritanya. Simple but nice. Yang penting, pengisian cerita tu=)

Paling best..lagu ni.



4.5/5 untuk animasi ini

ps: Terima kasih kerana membaca episode terakhir Jilbab semalam. Nantikan episode terakhir Chendana malam esok=)

22 comments:

Pejuang Kesenian Extreme said...

Memang tunggu masa nak tengok..Rasanya ari sabtu ni kot..

Pencacai Alim said...

tgk citer dr rozmey ah..hahahaha

W. Hidney said...

hari tu hampir2 nak tengok tapi my partner kata cerita tu cerita kartun yg biasa2 jer. so we ended tengok skyline. hampeh tol story tu. baik i balik tengok barney and frens jer

FaizalSulaiman said...

Pejuang Kesenian Extreme ---> Gi weh..confirm tak rugi.hehehehe

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---> ha ha ha..ko da tgk ke?ko tgk dulu, pastu rekemen aku, deh:p

FaizalSulaiman said...

W. Hidney ---> Fuhh sib baik tak tgk skyline harituh.hehehehe..

cik_sue said...

best gak tp mcm stereotype jer...citer barbie pun ada mcm ni gak...mmmm..so far so good

FaizalSulaiman said...

cik_sue ---> hehehehe..mcm barbie yg kat tv tu ek? enta ygk yg ni best jugak.hehehe

Paan Ovrtd said...

Tengah sedap baca buku. Movie2 lain hari boleh layan.

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd ---> Heh, nanti share ok! hehehe

shatooman said...

chendana kuar malam ni x leh ke bro?? mlm besok kena naik bas nak balik kmpg.. x leh nak baca la mlm besok.. huhuhu...

FaizalSulaiman said...

shatooman---> Yaka..siannya ko..ok kejap aku nego ngan partner penulis aku tu eh;)

Pencacai Alim said...

hakhakhak..tggu raya pose thn dpn je..cnfirm kuar

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim---> hahahaha..kuar malam nih:P

tengkorakemas said...

Hari tu cadang nak tgk, tapi p main futsal pula, so tak dapat tgk midnite..

nampaknya..dvdla..hahaha..

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas ----> Download online je.hihihi

epol said...

wow..cepat je tgk wayang ye bro..haha
kalo katun nie x brape nak tertarik utk tgk kat wayang..last tgk pon meatball je..erk

FaizalSulaiman said...

epol---> Hehehe..ni tengok dengan mata ayaq:) so amik citer yang reduce stress sket.best juga cite neh:P

tengkorakemas said...

@FaizalSulaiman

oho..hard disk dah nazak bro..dah penuh dgn wwe, highlights epl, video kpop, mtv lagi..

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas---> wahh ada vid kpop???hehehe

tengkorakemas said...

@FaizalSulaiman

adala bro ahaha aku tgk kat atas ni ada lagu SUJU, minat gak ye? mcm mana nak letak lagu mcm tu?maksud aku player lagu tu..aku tau letak video youtube je

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas ---> Ngeh ngeh ngeh minat gak la:P hehehe

ok nanti aku tunjuk camne nak bubuh kang:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR