Tuesday, November 30, 2010

KITA, PRIHATIN!

Mendung di RnR Gurun


Salam

Semalam bertolak balik dari Jitra ke Johor Bahru.

Gedebak gedebuk, bertolakla dalam pukul 2.30 petang. Sempat online dekat RnR Gurun, kau! Bateri laptop plak cam harr, jadik takle nak online lelama.

Aku mempunyai kegemaran mengambil gambar ketika perjalanan—tak kira la dari mana nak kemana—

Sampai di lebuh raya Kuala Kangsar, hujan renyai-renyai, berlaku satu kesesakan teruk. Gila-gila teruk macam di Kuala Lumpur. Pelik jugalah sebab tengah-tengah alam yang tak jam tu tetiba boleh jammed!

Tak ke gila kentang?

So, aku da ready dengan kamera sambil sing along lagu yang along aku pasang.

Tengok-tengok…ada eksiden, kau!

Sesak!!

Dua lori.

Satunya hampir terbalik.

Magiknya, ia berlaku di seberang jalan (heading to the North), jammed gila-gilanya adalah jalan yang nak ke Selatan.

Along aku berseloroh.

“Orang kita ni, prihatin! Sesak-sesak sikit mulalah perlahankan kenderaan. Lepas tu dalam kereta buat analogi sendiri. Lori tu langgar lori ni la. Lori ni langgar lori tu la..sort of”

Aku senyum.

See?
Tahap keperihatinan kita memang sampai macam tu sekali. Prihatin sampai sesak jalan raya. Kalau kemalangan tu berlaku di jalan yang aku lalu tu, munasabahlah juga.

This is like culture. Orang lain eksiden, we just say kesiannya. Kesiannya dan kesiannya Lepas tu mungkinlah perlahankan kenderaan, sampai berjujuk jujuk kereta beratur di belakang, juga membuat analogi sendiri.

Bercakap pasal kesian cuba kita letak diri kita dalam kasut orang tu. Macam ne perasaan kita kalau kereta kita kena sodok dari belakang? Ada nyawa yang hilang kerana kemalangan? Aku pun sendiri kadang-kadang selalu je kata kesian dekat mereka-mereka yang malang. Tapi bila kita cuba praktikkan empathy, ianya sangat membebankan.

Beban yang dipikul tu sangatlah berat…

Memerlahankan kenderaan akan menyebabkan kenderaan lain turut sesak sama…

19 comments:

Paan Ovrtd said...

Ya, betul. Why don't we just go on with the highway rather than sekadar cakap "kesiannya" and at the same time menyusahkan orang lain, kan?

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd ---)betul paan.yg geramnya tu, eksidennya sebelah jalan, sesak nya di jalan aku tuh.haihhh

mr.syazwan said...

ramai org suke MENYIBUK sajo

just tgk n blah je

termsk la ku

huhuhu

(sedar diri)
sekian

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan ---)tula..hehehe kdang2 tengok je, tolongnya idok:P

tengkorakemas said...

kalau aku teruskan perjalanan je, cukuplah sekadar ambil iktibar..kadang2 yg melihat pun belum tentu selamat, boleh jadi ada kemalangan lain berlaku..

malang tak berbau mcm ambi pur dalam kereta..

Muhamad Zaki Zafir said...

haritu aku stuck nk pergi shah alam, mahu 2-3km jgk lah jem nya.sampai2 tmpt 'nahas', rupanya apek tukar tayar lori je...hadoi.naseb baik tak jem sbb budak kcik xtahan nk kench tepi highway..

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas ---)yesh..teruskan aje perjalanan.kalau tengok makin sesak..penat tuka gear dlm kete..fuuuuu

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir---0hahahhahahah..sib baik takde yg nak berenti semata2 nak kencing.lol/hahahahahahaha

Mr. Shari said...

ko mmg perihatin la bro;D

FaizalSulaiman said...

Mr. Shari ---)hehehe,,ni mesti ta abes baca entry neh:Phehehehe..

kembali berblogging, bro!!!

Mr.Ix said...

ingin tahu yg mendalam x kena tempat kot

Jey Yusuff said...

imkuiri yang terlalu tinggi sampai kadang kala jadi excident berantai

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

dh mmg org kite ni mmg 'prihatin' sgt2..benda kecik hamboiii canang dia hambek kau..kire cm tu la ayat yg senang nk cite psal org kte ni..

mR.sYaH said...

kdg2 eksiden tu jadi macam pertunjukkan pula buat dorang.. xsedar org belakang tu nk cepat... heheh..

FaizalSulaiman said...

Mr.Ix ---)tul tu mal.bukan pe, kadang2 menyusahkan yang lain..

FaizalSulaiman said...

Jey Yusuff ---)terbaek la komen Jey nih!!!

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)---)telebih2 tu kadang2 iyalah leh mencetuskan persengketaan juga kan:)

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH--)kang nanti dengan kita2 sekali eksiden.huhu

Anonymous said...

Fastidious answеrs in гeturn of this question ωith firm arguments and telling everything on the topiс of that.
Feel free to surf my web-site link building seo service cheap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR