Thursday, November 11, 2010

WANITA DALAM DOMINASI


Salam:)

Aku, sebagai lelaki melihat wanita/perempuan sebagai golongan yang fascinating.

Aiyoo! Memanglah!

Secara harfiahnya, aku mengenali ramai wanita dalam hidup sepanjang dua puluh lima tahun ini and more to come. Ibu, kawan, kakak, adik, sepupu, jiran tetangga selain orang2 minor lain seperti pensyarah atau doktor antara contoh2 nya.

Aku ambil contoh environment aku sekarang. Duduk dengan family di kawasan beresiden 'Felda'. Sometimes, through my observations here, ada beberapa kawan2 perempuan aku yang melangsungkan perkahwinan dengan terlalu awal. Maksudnya, mereka (perempuan) tak memberi peluang pada diri sendiri untuk cemerlang dalam hidup.

At least ada diploma dalam hidup kita, walaupun aku tahu tak semua orang diberi peluang untuk berjaya.

Ada beberapa soalan aku tanyakan tentang kenapa diorang tak mahu menyambung pengajian (soalan ni dah aku tanyakan lewat enam tahun yang lampau)

Dan antara jawapan mereka

"Susahlah belajar ni. Pakai duit semua"
"Aku nak dulukan adik2 aku. Kalau belajar tinggi2 aku ke dapur juga"



Do not be suprise, ya.
Memang masih ada berfikiran begini, lebih2 bagi mereka yang hidup di kawasan pedalaman.

Sekarang ada yang dah kahwin, menurut perintah suami masing2 supaya tidak berkerja. I've got a few points mengapa mereka ini tak berkerja:
1) Jaga makan pakai suami
2) Jaga anak

Ini tipikal, kan?

Dalam masyarakat sosial kita memang begitu pun.
Lelaki pergi kerja, perempuan duduk rumah jaga anak.
Dan ini terbukti keberkesanannya. Anak lebih terjaga, rumah bersih dan makanan panas terhidang.

Tapi, aku pernah nampak situasi begini, bila susu tepung habis di rumah, diapers anak pun habis dan duit nak makan anak beranak kering di tengah bulan.

What I'am trying to say here, cubalah berikhtiar kepada dual income. Family household di zaman ICT ni memang memerlukan pendapatan berganda. Itu belum anak2 meningkat besar. Nak disekolahkan. Nak diberikan ilmu, yuran semua.

Itu hal2 yang aku boleh perhati dalam persekitaran felda yang aku duduki sekarang. Tak ramai wanitanya yang berjaya dengan diploma/degree selain ramai kahwin muda. Kalau berjaya dengan kelulusan setinggi itu, mulalah dipandang serong wanita lain(especially those nosy2 makcik).

Antara yang selalu aku dengar:
1) Dengan siapa dia nak kahwin?
2) Hantarannya entah berapa lah tu
3) Belajar tinggi2 pun esok lusa ke dapur juga!

This is the truth! Lebih2 di kampung macam aku.Mungkin situasi ni pernah dihadapi kalian yang membaca.

Kita semua diberi hak untuk berdiri atas kaki sendiri. Aku tak pernah nak mendoakan tapi bagaimana kalau tiba2 breadwinner @ penanggung nafkah tiba2 tiada? Bercerai atau meninggal.

Life's full of possibility. Kehidupan tak selalunya indah. Tak selalu berakhir dengan happy ending macam dalam drama@ filem.

Ini mengingatkan aku kepada keadaan sosial di India (di kawasan pedalaman) dimana kaum wanitanya agak sukar untuk mendapatkan kerja dan hidup dalam dominasi lelaki sahaja. Kahwin kemudian beranak pinak. Legasi itu berterusan sampailah beberapa keturunan.

Sedangkan dalam agama Islam wanita itu adalah kaum yang dipandang dengan sangat mulia.

Sebab itu kita, sebagai lelaki muslim perlulah menjaga kehormatan adik perempuan kita, kakak kita, ibu, kawan perempuan kita selain melindungi mereka2 ini. Asal kejadian wanita adalah dari rusuk Adam. Yet, they are very fragile. Emosi mereka selalu berubah ubah. Air mata adalah senjata besar mereka.

Dengan kehadiran lelaki, ia seakan membentuk wanita menuju ke jalan yang diredhai selain mencari titik kebahagiaan dalam kehidupan.

Sebab itu wanita memang dicipta khas buat lelaki. Malah dalam Islam juga, wanita diberi hak eksklusif untuk berlaku 'mood swings'* setiap bulan kepada suaminya. Suami kena faham.

See?
Wanita ini mulia ciptaannya.
Hargailah wanita2 disekeliling kalian.

*mood swings ni merujuk kepada 'datang bulan'

26 comments:

mR.sYaH said...

betul tu.. wanita itu penting dlm hidup seorg lelaki..

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH---)kebenaran yg takleh nak disangkal lagi:)

pipvz devil said...

hemm kesian..dorg xde pndedahan..xopen..org kg..mulut mnglahkan tenet..pot pet pot pet.. '' korg ni mngutuk..mghina..mngata..sme mcm mcik kiah ujung kg..ape cite nyer?..'' hah 2 je y dorg tau..gagaga..xleh bla tul kalu jupe org mcm ni..cmne negare nk maju..bru nk lebh ckit dah kne cntas..ceetttpoodaaa...

avid gunner said...

semua ni mentaliti. kalau mentaliti masih fikir pompuan duduk rumah kena masak jaga anak, sampai kiamat la pompuan kat malaysia tak merasa nak contribute kat produktiviti negara.

bagi gua, jaga anak, masak cuci jamban semua tanggungjawab laki bini. bukan kerja bini je.

Paan Ovrtd said...

Aduh avid potong point aku...hampeh.

Ya, kadang2 ada sesetengah mereka ni yang mempergunakan ungkapan "kau lelaki, dayus kalau kau melayan kami dengan layanan terhadap seorang perempuan". I mean, prove it! Secara fizikal memang aku surrender pasal aku tau, perempuan, dari sudut sains kesihatan, ada beberapa benda yang kurang dari lelaki, dan itu memang aku boleh consider.

But, you see, how about mentality and psychologically? Perbezaan jantina tidak bererti perempuan harus masih berfikiran di takuk lama.

Pencacai Alim said...

ada bnda pmpuan tak blh bt spt lelaki dan begitu lelaki tak blh nk bt

FaizalSulaiman said...

pipvz devil ---)tulah asik cakap aje taunya.diri sendiri tak mau tengok salah silap.lemah!

forwardkan sikit minda, kan:)

FaizalSulaiman said...

avid gunner---)aku sangat setuju bro. in fact, women need to stand alone dan tak perlu nak fikir apa yg orang akan cakap (pd perkara2 baik yang dah dilakukan)

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd ---)this so so damn true paan! dont use their own weakness tu utk rasa terpinggir.

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)yeap.boundaries nilah yang menyekat mereka tru some things.tp tak bermakna dorang takle nak buat, nak berjaya mcm lelaki:) asal tak melampaui batas, kira diterima lah:)

tengkorakemas said...

kekurangan lelaki disempurnakan wanita..

aku rasa wanita2 yg jadi suri rumah patut jadi blogger, minta suami pasang line internet, bolehla jana income sikit hehe

ila haron said...

sory kalau terlalu kasar bahasa ni...tp ni lah pemikiran org2 di kawasan pedalaman....

seriusss...tgh menghadapi nyer di tempat kerja...

umur 24 tahun (saya)PADA MEREKA sudah layak berkahwin, ada anak dll..kalau xkahwin lagi mula cakap macam2...padahal kalau nk ikutkan ms umur ni lah baru nak start cari duit( utk yg belajar samapi degree), cari kawan2 lelaki, simpan duit, komitmen pd famili n adik2 yg masih belajar...n masih blm bsedia utk berkahwin...

pernah dapat 1 nasihat, kalau nk tutup mulut org, kahwin jer,,,habis citer..nasihat tu diberi oleh sum1 yg ada degree but local people here...ingat kahwin tu main2 ker, kenal setahun terus leh kahwin???watdafish!!!

n yg pastinyer, biarlah kita bsedia dari segi fizikal, mental, kewangan sebelum berkahwin..kalau x, bertambahlah kes2 penceraiaan terbengkalai kat mahkamah syariah....cuba bayangkan umur xsampai 30 dah memegang status JANDA???



stressssss!!!

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas ---)haaa itu betul.so depa leh buat bisnes jual kuih ke, atau sharing pengalaman:)

FaizalSulaiman said...

ila haron ---)rilek2 ila. memang sepatutnya kena ada fizikal n mental yg cukup kuat sebab perkahwinan bukan benda yang senang..

julianasuparman said...

perempuan di jadikan pelengkap kpd lelaki...skrg zmn moden rs dh kurg penyataan yg cm tu...tp still de lg bg org2 yg x terdedh dgn dunia luar...nk wat cm ne...diamkan je...

FaizalSulaiman said...

julianasuparman---) cara pemikiran, kan.masih di takuk lama:( which is menyedihkan..

PMOfficial said...

mcm mn pulak lelaki dan lelaki....perempuan dan perempuan???? panas tol soalan aku

ila haron said...

cara pemikiran, kan.masih di takuk lama:( which is menyedihkan..

suka statement ni....

FaizalSulaiman said...

PMOfficial ---)memang pon.kau nak yg HOT aje ye?hikhikhik

patut soalan ni ko tanya dalam formspring..hehehe

FaizalSulaiman said...

ila haron ---)thanks ila.sebab aku rasa memang pun.zaman dah maju, pemikiran masih terkebelakang. which is totally lame..

iyllienaz said...

hmm..my grandma pun penah cakap macam tu..tapi nasib baik my parents mmg nak anak semua belajar jugak..

Kuwe said...

bagi kawe laa. kawe ni minat ko ore tino ada kerjaya jah. tapi bowoh sikit pado kawe. tengok kijo besar besar gak tindas kawe pulok.


ada dua income sedak la sikit beli rumoh bayar keto pero anok. ke guano boh?

FaizalSulaiman said...

iyllienaz ---)kan..pemikiran orang dulu lain tau illie.tak sama macam orng sekarang..

FaizalSulaiman said...

Kuwe ---)kawe lebih prefer dual income.yg terbaik utk anak2 .hehehehe

/Dayah//Nurul/ said...

good entry. terima kasih sebb hargai org2 di sekeliling anda :) salam perkenalan

shahirahkhairudin said...

brilliant ! heh baca yang LELAKI dulu baru baca yang ini.. ngeng daku :p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR