Monday, November 01, 2010

ANTARA SERANAH, SUMPAH DAN SERIK..TIGA ‘S’ AKU BAGI

Ubat-ubatan yang diberi..


Salam.

Entry pertama November..

Mulakan hari Isnin yang bahagia dengan senyuman.

Tak salah kan senyum?

Ok seperti dah dijanjikan..dengan diri sendiri harini memang nak bercerita tentang pengalaman mencabut gigi pada dua hari lepas, yang paling HORRIBLE dalam sejarah.

Moral buat korang yang membaca ya.
Jangan terlalu meletakkan high expectation dengan sesuatu service.
Kau high expectation, nasibnya sama macam aku kang!

Aku pergi hari Sabtu.
Gedebak gedebuk, aku bertolak jam 10 pagi.
Sampai klinik, dengan harapan gigi boleh diperiksa aku disambut dengan senyuman reception:
“Maaf ya encik. Doktor tak ada. Pergi meeting”

Aduhaii

“Pukul berapa baliknya, ya?”
“Pukul dua ke atas doktor balik klinik semua”

Damn!

Disebabkan aku pergi dengan ayah, aku tanya dia samada nak stay atau tak.
Dan disebabkan aku tahu ayah takkan stay punya, aku suruh dia balik dulu.

Aku tunggu di bus stop sampai pukul 1, lepas tu pergi KFC lunch sorang2.

Pukul 2.10 pm, klinik tu call.
Aku pergi dengan hati yang tenang.

Gedebak gedebuk, doctor check gigi aku and as I am expecting, geraham bongsu aku tumbuh senget dan dah merosakkan struktur gigi dihadapannya. Dalam kepala otak, dah terbayang Minor Oral Surgical.

Belah gusi+extract the tooth+ jahit

Oh my…

Doc check kemudian dia bagi ubat.

See you tomorrow

Langsung takde hospitality. Tahu tak aku dah tunggu kau dari pukul berapa?

Jadah!

Ok aku takla mengharap layanan macam anak raja, tapi AT LEAST soal la sikit-sikit macam dah berapa lama kena ke?, precaution yg perlu aku buat esok ke?, makan cukup-cukup ke?

Bukan doktor kena belajar jugak ilmu psikologi jugak ke?

Esoknya;
Lepas habiskan antibiotic dan all painkillers, aku pergi sorang diri lagi.
Dah aku yang sakit, aku lah kena tanggungnya.

Sebelum sampai, aku call samada doctor tu ada ke tak.
Mujur ada.

Masuk dalam bilik doctor.
Aku nganga mulut masa dia nak jab gusi2 aku dengan bius.

Memang aku tak boleh nganga luas2 sebab ada saraf yang dah infect. Ada yang dah bengkak.

Si doktor ini boleh marah aku ya. Macam nak ditempelengnya muka aku nih!
You tak nganga luas2, susah! Macam mana nak cabut nanti, he keeps mumbling. Siot ar!

Time tu memang aku panas habis. Adrenalin memang dah tak keruan dah. Ikut hati mau aku cabut aje, tinggalkan klinik jadah tu.. Pembantu dia dah senyap. Malu kot ada doctor macam tu.

Pftttthhh

Masa kumur plak air tak selalu diisi.
Tinggal seciput baru nak isi.
What da fu……

Tu belum masa dia rodok mulut aku dengan pencungkil (entah apa namanya aku tak tahu) masa nak cabut gigi tu.

Haih!

Ini berbeza dengan first time aku cabut dan buat minor surgical di UiTM Shah Alam dulu. Doctornya baik sangat. Equipmentnya tip to the hell top lah. Ada penyedut darah dan aku rasa sangat best cabut gigi kat sana. Ubat penambah kalsium pun diberi sama selain ubat kumur.

Ini tak.
Lap darah aku dengan kapas.
Bagi antibiotic ngan few painkillers

Ubat kumur takde.
Kapas tu pun aku yang mintak lebih!

Kosnya? RM 250.

Padan muka aku.
Sepatutnya aku boleh dapat klinik yang lagi best kan? Deserves better dengan harga camtu.
Malang sungguh nasib kau, Faizal!

Sumpah lillah, memang aku takkan jejak lagi klinik tu.
Serik derr.

Nasib baik tak dibuatnya minor oral surgical.
Kalau tak, mahu menggelupur aku tahan sakit!!!

Tak guna!

ps: Doctor pun kena belajar marketing agaknya. Pernah dengar 'word of mouth' tak? Customers complaining your service, they 'll spread bad words later. Kesannya? customer lain takkan datang klinik you lagi!

Malas nak dedahkan klinik mana.

28 comments:

di sebalik wajahku.. said...

sy tumpang kasihan...

betul2.. takkanlah tak belaajar pyschology.. doc tu sangkut kot..subjek tu.. smpai die pon 'pyscho' =)

FaizalSulaiman said...

di sebalik wajahku.. ---)itulah pasal. alangkah cikgu pun belajar pedagogy.hehehehe

shahirahkhairudin said...

rasa macam nak carutkan jugak dokter tu.. haih.. aaa.. UiTM punyer dental gak yg terbaik.. awat tak p register klinik gigi UiTM je pakcik? eh tapi nun di S Alam sane kan.. aaa.. redha je ler.. pastu tak komplen lak kat dokter tu? selamba badak komplen je FS. kita bayar apa kan..

p/s: dokter tu PMS kot.. *ngee*

Jey Yusuff said...

klu jai mmg dah bernanah telinga DR 2. adukan je kat persatuan pengguna.

aqilah said...

uhh sian faizal, tak pe aslkan gigi kau dah elok lupakan yang lalu..hehe

word of mouth, selalu dgr..haha *bdk marketing

Paan Ovrtd said...

Haha! Sorry gelak. Serious funny!

(ambik napas)

Tak pernah lagi dapat dentist yang mcm tu. Setakat ni pergi klinik yang doktornya memang ada kena mengena belah ayah, and luckily, kami sekeluarga tak mengalami masalah gigi sangat. Sekali je dulu kena buang gigi anak.

julianasuparman said...

hohooho...siannye ko...
ko bg cn nama klinik tu...
biar semua org x g klinik dia...

iyllienaz said...

come on faizal..dedahkan je klinik mana tu..haha..biar dorang terbaca, then the doc should realize laaa..

FaizalSulaiman said...

shahirahkhairudin ---)kalau dah kat shalam lama dah g.ahaks.hehehehehe

doc tu memang owhh

sakit jiwa je..

FaizalSulaiman said...

Jey Yusuff ---)warghh mari kita sama2 menanahkan doctor itu.hehehe

FaizalSulaiman said...

aqilah ---)wohh mesti kuar exam ko qilah!hehehe

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd---)untungnya paan.hehehe

memang klinik ni entah tak tahu nak kata apa.speechless sangat2:P

FaizalSulaiman said...

julianasuparman ---)malas la nak ruin bisnes orang.

ko datang tempat aku, aku gitau,hehehehe

FaizalSulaiman said...

iyllienaz ---)malas la illie.dia nak meniaga biarlah..satu hari nanti dia sedar jugak tu

pipvz devil said...

hahaha..kesiaannn ko ek..kurg kash syg btul doc 2..xpn myb dier beak x lawas..2 y tensen smcm 2..aku dpt byngkn btpe azab nyer keadaan ko tym 2..asl ko xlempang je laju2..haha..slu kalu gigi sakit rse mcm nk pecah pale..pe ar doc 2..

Parkcheek Mooda said...

bodonye doktor....xyah jd doktor lg bgs

siti azizah Sang Pencinta said...

kesian faizal.. maaf akak lupa nak bagi tau ijal ada satu klinik ..dr kat bandar uda yg tempat dan layanannya tip top tp byrn Allahuakbar...sabar ye...

tengkorakemas said...

aduh bro..doc tu memangla..dia anggap bro seperti subject bukannya people..tu jadi mcm tu

FaizalSulaiman said...

pipvz devil---)hahahhahaha tak bole bla kurang kasih sayang.aku cukup.doc tu la yg tak cukupnya.ahahahahahahaha

FaizalSulaiman said...

Parkcheek Mooda---)yeahh ... the stupdi one owhh

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas---)aku suka komen ko ni weh.

memang dia anggap aku subjek gaknya.hahahaha

FaizalSulaiman said...

siti azizah Sang Pencinta---) ye ke kak..bestnya.nanti kalau ada free2 time nak ke sanalah.hehe..semata kan?hihi

apik pehe said...

biase la tu faizal..aku kena lg teruk..da naseb badan

Muhamad Zaki Zafir said...

dulu aku cabut rm450 kt jb.tp siap mesin sedut darah la..tp x kira brape skali pn kos dia,layan la patient elok2 kn..xpe bro.smoga cpt2 sembuh.

tringt dlu doc aku tu tnjuk tulang rahang aku.punye la dlm die belah smpai blh nmpk tulang tu.

cik_sue said...

mmmm..sangat kasihan laa dgr ini cerita...aiyooo..lain kali g je klinik kat bandar mas tu..aritu akk g sana...dr. dia walaupun muda tp very nice n polite...
lps ni kn makan bubur jela 3-4 ari..hehehe

FaizalSulaiman said...

apik pehe ---)woh demo citer deh..aku nak dengar juga neh

hihi

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir ---) serun nya dengar.hehhe..

thanks bro!

weh camne gigi ko?ok?

FaizalSulaiman said...

cik_sue ---)tula skunk ni makan bubur tp tunggu kak su belanja mek di bubur ayam.okay?

hahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR