Saturday, November 06, 2010

THRILLER SLASHER. ADA BRAN?

Filem slasher 'Rumah Dara'. Woohh senak perut tengok..


Salam sabtu:)

Sabtu kerja nih. Sudahkan tanda2 kertas students. Alhamdulilah.

Kegemaran menonton filem thriller slasher adalah antara merupakan kegemaran sewaktu di zaman kampus dulu. Sesuatu yang tak lengkap, kalau dalam satu minggu tak tengok filem bunuh2 semua.

Aku tak tahulah.
Perasaan takut tu memang sohih ada. Tipula aku kata, aku langsung tak takut. Masa tengok pun aku tekup muka dengan bantal busuk juga. Nak peak sikit2 pun hidup segan mati tak mahu. hak hak hak.

Tapi satu kepuasan menonton jalan cerita thriller slasher nih. Perut pun boleh kecut woh!

Thriller slasher merupakan satu cabang genre yang menjadi sub-genre kepada horror. Menurut kamus hujung jari En Wiki:

Slasher film is a sub-genre of the horror film genre typically involving a psychopathic killer stalking and killing a sequence of victims in a graphically violent manner, often with a cutting tool such as a chainsaw or scythe.

See?
Ada perkataan 'killer', 'graphically violent manner' plus with a cutting tool!

Ada bran?

Back then masa zaman2 ke-gonjengan Universiti tahun 2003 memang aku 'balun' habis menonton filem genre macam ni. Baik hollywood ataupun asian.

My Fav (s) are:
1) Texas Chainsaw Massacre
* Bergegak gempita memekak. Sumpah gerun especially masa one guy nak lari dari pembunuh yg bawak chainsaw. Location kat ampaian kain so u know solution killer tu? Dia lempar chainsaw dan terkena kat kaki guy yg nak dibunuhnya. Kakinya putus terpelanting. Lots of blood. Kemudian this badass bawak guy ni gi 'makmal' dia (stor sejuk beku pork), gantung guy ni kat cangkuk daging (perghhh), dan luka kesan daripada terpotong tu dibubuh dengan....GARAM!!!!

2) House of Wax
* Lawa Paris Hilton dalam citer ni. Kurang sikitlah slasher dia tapi memorable moment tentula masa si Paris Hilton ni kena bunuh dengan besi. Pembunuh di lontar besi, kemudian terkena tepat di dahi si Paris. Tembus kau! Sib baik House of Wax tak wat sekual. Kalau tak tajuknya tentulah "Paris: The Return of Sundel Bolong" LOOOL

3)Clockwork Orange
*Sangat banyak dengan violent. Filem ni nampak macam bodoh tapi ada cabut2 mata bagai! aiyaiyai!!

Cukuplah tiga. Nak review banyak2 pun tak ingat. ha ha ha

Tapi kan, sekarang neh aku rasa cuak plak nak tengok filem2 thriller slasher neh. Dah tua kut plus mungkinlah genre yang sesuai sekarang lebih kepada Romantik Komedi? Hahahaahha

Aku teringin nak tengok filem Katherine Heigl ngan Josh Duhamel tu lah. Macam best. Ada sapa2 mau belanja??

Harry Potter and the Deathly Hollow Part 1 akan ditayangkan tak lama lagi! (18 hb ni) Mau yada yada puas2!!

14 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

Pergh!

>.<

tengkorakemas said...

hehe terus buat post ye..nampaknya kajian aku masih belum tepat..

selalunya org yg tgk slasher jarang tengok filem seram hantu, tapi ko suka both, nice :D

p/s:kak sedara aku tunang semalam, ada lauk kacang dgn kentang, argh..makan saja..sakit lagi ni

Muhamad Zaki Zafir said...

haih house of wax.seriau aku part minah tu julur2 tangan kat lubang angin tu pastu jari dia kena potong. :D

paris hilton, woot woot..*bersorak :P

FaizalSulaiman said...

LORD ZARA 札拉 ---)ferghhhhhh hehehehe

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas ---)yeah kerana pertanyaan semalam.hiks. thanks bro for giving an idea. credit for u.lupa la nak mention:)

yupe.aku suka dua2.nak2 citer seram korea, japan semua.best!

woo patutla.hihi..ko jangan weh.kang nanti makan bubur macam aku.hehehe

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir ---)haaa aku ingat yang tu zaki.memanglah seriau seh.

plus lupa aku nak ketak citer SAW.hehehe

tengkorakemas said...

no hal bro :)

ha'a ko lupa letak SAW, aku ada semua siri saw hehe

hehe gusi aku ni memang lemah sikit, apa agaknya punca ye?

Pencacai Alim said...

aku mmg tabik dgn ko..byk idea sungguh

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas---)yeahh..lupa sangat2 nak letak citer SAW tu.aku still suka installation yg pertama. banyak betul twistnya.

owh sian ko. mungkin ada sesetengah gusi sensitif, kalau rasa makin berterusan, better gi dentist.check aje.pastu kang dia bagila ubat.kalau ko dah tak tahan la

:)

seksa sakit gigi/gusi neh

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim---)hehe..memula buntu nak update.thanks tu mr tengkorak emas.dia tanya semalam (tru comment) bamm idea nak wat entry ni datang:)

hiks:)

mR.sYaH said...

saw 1,2,3,4,5,6 dh tgk..

kdg2 ske gak tgk...

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH ---)yang latest tu, kalau tak silap poster teaser dia gambar misi kan?

scary hehehe

cik kedondong said...

aku da tgk da cite tu, life as we know it..
hahahahha..

nanti ada marathon harry potter kt cni..
tpak kje
sedih weyh

FaizalSulaiman said...

cik kedondong ---)best ka?hehehe

ha aku memang tunggu premier HP tulah!hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR