Friday, November 19, 2010

MAGIS DUNIA POTTER: POTTER MANIA

Articles yg aku kumpul (dulu) adalah dalam 4 thn simpanan.. Sekarang dah tak lagi:)


Salam Jumaat.

Selain memikirkan solat Jumaat tengahari ni, ada satu lagi perkara yang membuat aku melonjak-lonjak menunggu hari ni.

“Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1”

Aku pembaca setia novelnya. Tulisan JK Rowling ..takat aku rasalah memang terbaik dari ladang dan tak mampu melawan tulisan Stephenie Mayer ‘s Twilight.

Well, aku lebih sense HP sangat dekat dengan aku berbanding Edward Cullen si pucat tu. LOL. Persamaan paling ketara tentulah sama-sama pakai spek mata!

ha ha ha

Gelak secara berjemaah, ok!

Aku memulakan pengembaraan Harry Potter (HP) dengan menonton filem ke duanya: Harry Potter and the Chamber of Secrets. Pelik kan? Aku lagi lah pelik. Sebabnya aku tak tengok installment pertama and paling menyeronokkan aku membuat review filem ini untuk karangan Bahasa Melayu berbentuk ulasan.

Aku masih ingat perkataan keras yang aku tulis melalui kertas berkajang-kajang.

“Watak mengarut, karakter fiksyen mengkhayalkan dan memberi impak buruk kepada kanak-kanak

Sekarang?
Hambik kau! Terkena batang hidung sendiri. Padan muka aku. kah kah kah

Lepas dari menonton filem ke dua tu, aku terus mencari novelnya!

Padah membaca tulisan JK Rowling, aku tak berhenti membaca (melainkan nak solat, tido dan makan) Hebat betul penangan pompuan neh!

Dan dari situ aku kenal beberapa sumpahan.(curses)

Expeliarmus = Melucutkan Senjata (Disarming Charm)

Petrificus Totalus= Mantera mengakukan (Body Bind Charm)

Riddikulus= pengubah boggart menjadi sesuatu yg lucu (Boggart change shape curse)

Accio= Mantera memanggil (Summoning Charm)

Crucio= sumpah seksa (Cruciatus Curse)

Expecto Patronum= Pengeluaran patronus utk menghalau demontor (Patranous Charm)

Avada Kedavra= Sumpah membunuh (Killing Curse)

Don't try this at home aaa
Coz it never works!

ha ha ha
Novelnya..Adventure


Ni yang beberapa aku ingat lah.

Sounds silly tetapi benda ini semacam magis yang melariskan buku2 Rowling. Selain Harry, Ron dan Hermione, HP diwarnakan dengan pelbagai benda2 pelik, karakter pelik yang nyata menghiburkan!

Antaranya:
1) Buckbeak (Burung gergasi, campuran helang dan kuda)

2) Centuar (Separuh manusia, separuh kuda) Mythology Greek

3) Sphinks (Tubuh wanita, berkepala singa) Mythology Eygpt

4) Basiliks (Ular besar yang mempunyai pandangan membunuh) Mythology Greek for Medusa

5) Dementor---) A cloak dark creature yg menyedut rasa bahagia. Ditempatkan di penjara Azkaban

6) Jubah Halimunan---)Invisibility Cloak, salah satu Deathly Hallows kepunyaan keluarga Potter

7) Kabinet Menghilang---) Vanishing Cabinet. Boleh transport object atau orang ke satu tempat ke tempat yang lain.

8) Nagini----) Ular belaan Voldermort, dimana dalam tubuh ular ni juga disimpan salah satu Horcrux nya

9) Nimbus 2000---)Penyapu terbang kegilaan kanak2 dunia sihir sebab laju gila

10) Horcruxes---) Alat2 yang digunakan Voldermort untuk memisahkan rohnya kepada 7 bahagian. Ini membawa maksud, Harry, Ron, Hermione perlu memusnahkan all the horcruxes sebelum dapat membunuh si Voldy. Kalau main bunuh si Voldy, dia boleh hidup semula dengan bantuan all the horcruxes.


Ini plak antara fakta menarik dlm HP (Wah gigih betul aku)
1. Tongkat sakti (Magic Wand) akan memilih tuannya sendiri dan teras tongkat itu biasa diperbuat dari bahan2 magic contohnya tongkat Harry berkembar dengan Voldermort iaitu mempunyai teras bulu burung phoenix yang sama.

2. Jabatan misteri (Department of Mystery) menempatkan tilikan (Prophercy) yg dibuat Professor Trelawney terhadap takdir Harry yang harus membunuh Voldermort

3. Tanda Azimat Maut (Deathly Hallows) berbentuk bulat, segi tiga dan garisan panjang membawa maksud Sorcerer’s Stone, Invisibility Cloak dan Elder Wand

4. Salah satu Azimat Maut yg dimiliki oleh Voldermort (dicuri dari Dumbledore) adalah Elder Wand

5. Harry bakal berkahwin dengan Ginny Weasley dan melahirkan anak bernama James, Albus Severus dan Lilly Potter

6. Hermione akan berkahwin dengan Ron Weasley dan mempunyai dua anak, Hugo dan Rose

7. Voldermort mati dengan sumpahan berbalik kerana menjadikan Harry sebagai salah satu Horcrux nya

8. Horcruxes Voldermort adalah Cincin keluarganya, Diarinya, Cawan/Piala Hupplepuff, (Hupplepuff Cup), Nagini, Harry Potter, Mahkota Ravenclaw (Ravenclaw Diaderm) dan Rantai Slytherine

9. Terdapat empat pengasas Sekolah Sihir Hogwarts: Godric Griffindor, Helga Hupplepuff, Rowena Ravenclaw dan Salazar Slytherine

10. Dalam masyarakat sihir, terdapat 3 golongan, 1- Darah Tulen (mak ayah ahli sihir) 2-Campur (salah sorang ahli sihir) 3- Mud Blood (orang kebanyakan, selalu dihina)

Amacam?
Lepas tak nak jadi pengetua Hogwarts?

Hahahahahahaha

“Reducto!”
Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 1 on cinemas November 19th 2010

27 comments:

Muhamad Zaki Zafir said...

dh lame sgt2 aku miss hp ni.yg sorcerer's stone je kot aku tgk betul2.tringat part nk board train platform 9 3/4 tu.lari rempuh tiang terus tembus platform tu. :D

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir---)haaa platform tu kan? masa memula Harry nerd gila tatau yg dia ada darah sihir.hak hak hak

Lelaki Ini said...

hahahaha..
kan dh kne...
duk kutuk2..
ko plak addicted!
hakhak!

Nazz@Purple said...

Faizal..yg baru ni dah tgk ke?jom kita gi tgk same2..

epol said...

tu diaaa die hard fan HP rupenye..haha tak tau nak tgk ke tak deathly hallows ke tak (sebab kecewa dgn half blood prince yg bosan nak mampos)

Pencacai Alim said...

aku suke LOTR lagi..tapi harry layan gak

FaizalSulaiman said...

Lelaki Ini---)hah tau takpe..maluuu..hehehehehehehe..

skunk ni habis semua character hafal.lol

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple ----) blom nazz.tatau nak pi tgk bila.waaaa..kan sonok tgk ramai2:)

FaizalSulaiman said...

epol ---)samalah..aku agak kuciwa ngan HP 6 tu..tp tetap mahu tonton yg ke 7 ni sebab split into 2:)

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim----)LOTR hebat siakkkk

julianasuparman said...

best2 crite HP ni...cume nk tengok slalu je x sempt...last2 beli DVD jek...huuhuu

twinkle twinkle said...

dr dulu cube utk mencari mase utk minat kat harpy potter, tp smpai skrg gagal utk mnghayati nya hhaha

PMOfficial said...

nak tgk ms ry aji tuh tp rm orang...FULL...yg ptg aku pggl ko HP freak....dasat tol...aku kalau kumpul pun, kumpul notty america je kot...akakakakaka

FaizalSulaiman said...

julianasuparman---)layan jugak tu ju.DVD HP aku habis kena kebas ngan along aku..masih belum pulang, kau.hak hak hak

FaizalSulaiman said...

twinkle twinkle---)anda hayati dan anda addicted to it!

FaizalSulaiman said...

PMOfficial---)Chitttttttttttttttt

kamus bergerak HP:) haahahahaha

tengkorakemas said...

gilelah bro, memang peminat setia..aku suka novel john grisham, tapi aku layan gak HP ni, cuma tak sehebat ko..mybe hebat aku dalam movie lain...hehehe

"tuan pengetua, boleh saya masuk sekolah sihir?nape saya dah try banyak kali rempuh dinding kat platform 9 3/4 tak tembus2..sakit badan saya tau.."

Paan Ovrtd said...

Yup, HP lebih entertaining daripada Twilight. Jauh lebih bagus.

Cis...minat betul nih!

hans said...

hahaha
aku xbaca buku dia
sebab takut nanti aku kecewa plak kalau tgok filem

lepas dah ko nak ganti pengetua dia yg mati tu..hehehe


P/S : Buffered Earning Hitz Fm Dah Tamat.......Kayanya Aku! Sekarang Join Churp Churp Pulak! Hahaha!

mR.sYaH said...

novel dia yg terakhir dah habis baca masa form 5.. skang bleh r nk tgk kt wayang...

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas---)badan kamu berat sangat neh..kamu bleh masuk tanpa sorting tapi rumah kuning, rumah Tun Fatimah, ok!

hak hak hak

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd ---)kipas keras kut, paan.hak hak hak

airazulaikha said...

ya! hp is the best ever!! im one of the hard die fan of hp..
hehe. FS ada byk g spell selain fs tulis tuh..hehe

airazulaikha said...

ehh, terbalik.. die hard fan..heheh

FaizalSulaiman said...

hans ---) tunggu janggut tumbuh cecah lantai baru bleh,wakakaka

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH ---)jomm serang reramai!!hehehe

FaizalSulaiman said...

airazulaikha---)kalau tulis satu blog ni mau jadik kamus kang.kekeke

ye aira..kipas keras si budak potter neh.hehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR