Wednesday, November 10, 2010

PERKAHWINAN: KELUK PERMINTAAN DAN PENAWARAN


Salam

Wah tajuk entry kau. Macam subjek ekonomi plak.

Semalam chatting dengan seorang buddy ini melalui aplikasi Facebook. Sebelum melanjutkan pembacaan, usah di tanya bila penulis pojok ini akan berkahwin sebab confirm aku tak akan jawab.

ha ha ha

Perkahwinan. Sapa tak mahu kahwin beb?
Manusia normal, yang inginkan kehidupan normal pasti nak kahwin. Aku pun nak kahwin. Nak isteri dan anak-anak comel selanjutnya membina rumah tangga bahagia.

Ayat majalah sangat!

Tak tahulah ada yang tengah membaca sekarang ni memilih untuk menjadi abnormal!

Perkahwinan, suatu tugas yang memberatkan. Selain dari tolenrasi berkomitmen yang tinggi, ianya dimulakan sejak proses merisik lagi. Al maklonglah, adat Melayu kita. Santun sopannya perlu dijaga. Kalau nak kan anak orang, yang keluarga si lelaki akan sibuk wat proses risik-risik bunga ditaman.

Takde lagi takat ni aku dengar, dikahwinkan terus (melainkan kes2 tertutup yang kau tahu kenapa, kan). Tak ke dijejeh sekampung kata anak sipolan-si polin tu kahwin instat macam mee segera Hooliau??

Ini aku tak faham lah. Kahwin salah. Tak kahwin salah. Tak sudah2 nak umpat keji. Apa la yang kau dapat? Duit jatuh dari langit, ke? Ohh lupa..Tiket. Menempah tiket ke neraka.

Ok stop citer melalut pasal umpat dengki tak sudah.

Lepas dah risik adalah upacara menilai (nilai lah..aku nak sebut tawar menawar dah macam barang pulak) harga hantaran.

Nah!
Kat sini kita akan lihat rambut-rambut lelaki-lelaki kachak akan gugur dengan sendirinya.

Kita ambik contoh Semah Senapang. Tak nak kalah ni. Habis dipukul canang, konon kalau siapa2 nak kawen dengan anak dia, Limah Teteye mesti kena ada doploh ribu. Serba satu.

Hujah ringkas Semah tentulah:
1) Limah anak sulung pempuan.
2) Sekali sekala melabur apa salahnya. Kau nak anak aku, korbanlah sikit
3) Limah ada diploma. Kena up sikit sebab dia pandai
4) Nak buat majlis ala2 fairytale. Mekap aku nak tempah Nurul Syukor, juru solek Dato’ Siti tu, baju kahwin aku nak tempah Cosry ngan Bill Keith. Kasut Jimmy Choo. Artis boleh buat, aku boleh jugaklah. Kau? Mampu?

Memang macam senapang betul!

Sapa yang nak kawen ni sebenanrnya? Limah ke Semah? Sib baik Limah bukan Puteri Gunung Ledang dowh! Kalau tak, mampus dimintaknya jembatan emas putih melintang dari rumah dia ngan bakal husband yang disayangi (disayangila sampai koyak rabak poket lelaki tu dikerjakan)

No offense here.

Aku minta maaf kalau entry ni agak keterlaluan, but believe me, tak perlulah nak menyukarkan urusan walimatul urus. Setakat termampu kan memadai.

Ada kawan2 berbisik kata.

“Kenalah kahwin awal. Kalau tak hantaran makin lama makin tinggi”

I am totally agreed with that walaupun kedengaran agak annoying…hakikat selalunya memeritkan.

Mana tak makin tinggi. Asal minyak naik ajer, hantaran pun naiklah harga. Buat yang kaya raya, bolehlah buat grand-grand. Lima puluh-lapan puluh ribu tu pejam mata je. Buat yang ada-ada ni? Telan liur pun mau keluar balik woo.

Ada sesetengah tu, lelaki saja yang support. Ada sesetengah berkongsi. Tak kira la. But it should be done reasonably. Ada yang takut untuk berkahwin, disebabkan perkara hantaran-hantaran inilah. Kumpul duit tak cukup-cukup.Mana nak cukup bai! Kereta, minyak kete, ptptn, sewa rumah, bil air letrik, emak ayah lagi. Simpan memang simpan, tapi masih belum cukup!

Teori aku mungkinlah disebabkan banyak public figure buat siaran langsung perkahwinan di kaca TV maka sebab tu ada yang berangan nak buat majlis se gah itu.

Teori saja. Kalian ada teori lain?

Memang ia seolah lambang kecintaan suami pada isteri selain WOW factor kepada makcik2 kepoh yang lain untuk menjaja cerita tentang hantaran beriban-riban si pengantin. Al maklonglah..masing2 taknak kalah.

Jangan sampai melabur jadi ‘melebur’
Jangan sampai ikhlas jadi ‘tak ikhlas’

ps: Entry Zaki Zafir ni antara yang aku dah baca dulu. Thanks bro bagi inspirasi sekejap:P

24 comments:

cik kedondong said...

xpe pejal..kalo ko nak kenal dgn pompuan tu, ko knl dgn fmili dia skali..kalo fmili dia jns cm mak ayh aku, yg wjb tu penting, duit ko selamat la.
kalo ko dpt famili senah senapang tu, baik la ko angkat kaki awl2.
nnt lps kawin ko jtuh mskin lak

FaizalSulaiman said...

cik kedondong---)gila cepat ko komen!hak hak hak

thanks cik!

ish takdela sampai jatuh miskin semua.hahahahaha..

aku rasa mak ayah sekarang dah pandai ilmu agama dah.dah takde kut yg memberat-beratkan hantaran, kan:)

Muhamad Zaki Zafir said...

macam nak jual anak je diorang nak letak2 harga tu kan.lepas tu banding2 harga hantaran anak dia dgn anak org lain.anak tu manusia, bukannya barang nak buat macam tu..

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir---)entahla zaki. mungkin kita tak rasa agaknya skarang tunggu ada anak lagi plus wajibkan apa yg perlu aje kan:)

Paan Ovrtd said...

Kupujuk-pujuk Kubawa Lari - Langgar Lari

airazulaikha said...

" اعظم النساء برآة أيسرهن مؤنة

"Kebanyakan perempuan yang berkat perkahwinannya ialah yang mudah ( rendah ) tentang
perbelanjaan ( mahar ).
( Riwayat Ahmad dan al-Hakim )

avid gunner said...

hahaha...paan ovrtd penah cakap benda sama...siap bagi lagu band sia lg...

mcm sebelum2 ni gak la aku cakap..mak bapak yang letak hantaran berbelas-belas berpuluh-puluh ribu ni dah bukan mak bapak dah. macam pimp pun ada. buat anak macam komoditi pulak.

Mr.Ix said...

klu dowry tinggi2, cri yg lain bru yesal x sudah....

mr.syazwan said...

windu sama blog ini...

tpi bukan org ni ok..

haha

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd---)yeahhh..cadangan yg baik neh.LOLLLZZZZ

FaizalSulaiman said...

airazulaikha ---)terima kasih aira!

FaizalSulaiman said...

avid gunner ---)totally agreed bro! my dad always said bila dia tgk a few of his friends letak harga yang sangat tinggi pada anaknya.

'macam nak jual anak'

yet we agreed la kalau nak tunjuk kasih sayang-tp berpada-pada.

FaizalSulaiman said...

Mr.Ix ---)haa tau takpe.nanti takde orang mau sama dia.

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan ---)chait!hehehehehe

update wan..update!!

tengkorakemas said...

aku rasa better fikir jangka panjang, masa dah hidup berkeluarga nanti perlu duit juga, jadi tak perlulah banyak sgt duit habis masa nak kahwin

NUke_Rude said...

whatever it is, bila nak bkahwin tu, bia la diri sndri tu dah betul2 bersedia.


physically, mentally, dan jugak rohani.


:)

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas:---)yess betul sekali! aku setuju!

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude ---)tau takfe.

ko bila nak on ngan J? aku bagi muda3 dulu bro.hahaha

Arabella said...

kahwin? jauh lagi XD

Pejuang Kesenian Extrem said...

Bila la aq nak kawin..hoho

FaizalSulaiman said...

Arabella---)untuk kamu memang faizal galakkan jauh lagi.kejar cita2 kamu, dik!

FaizalSulaiman said...

Pejuang Kesenian Extrem---)hehe..kau pun muda lagi. kerja kuat2 dulu, k!

Anonymous said...

pengaruh media mmg kuat skang ni...watpe nak kawin grand2 tp pas kawen utang sne sni...baik simpan duit utk kehidupan pas kawen...

FaizalSulaiman said...

Anon: yeahh..this is what i meant for. tak payah la wat grand2 eventho walau sekali dlm seuumur hidup.fikir kehidupan selepas itu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR