Monday, November 15, 2010

INDIEPRETASI JIWA INDIE


Salam

Sedang melayan musik generasi baru, P Ramlee: Dimanakan Ku Cari Ganti: Suatu Indiepretasi.

Usaha bakat-bakat muda yang terbaik, setakat ini yang kurasakan.

Sebab sebelum2 ini, ramai singers and musician kita buat remake album karyawan tersohor ini, tetapi sekadar mengubah susunan musik dengan teknik nyanyian yang berbeza. Beberapa penyanyi yang pernah memberi penghormatan kepada P Ramlee adalah KRU, (kolaborasi terbaik ‘Getaran Jiwa’), Liza Hanim dengan album ‘Dimanakan Ku Cari Ganti’ lewat 1998 (kalau tak silap) dan beberapa penyanyi yang membuat tribute dengan mendendangkan satu, dua lagu ciptaan beliau.

Panjang la intro kau, Faizal.

Jom selak2 Indiepretasi.

Album ini, segar!
Bugarnya sampai bila dengar terus membeliak mata.

Kesegaran itu terserlah dengan susunan musik baru hampir keseluruhan 17 track listing. The most listen by me, antaranya ‘Azlan & The Typewriter- Jeritan Batinku’. High pitch suara Lan memang tepat pada note lagu ini yang lebih meruntun kalau dinyanyikan dengan nada tinggi. Diikuuti dengan ‘Kugiran Tepi Pantai- Nujum Pa Blalang’, ‘Meet Uncle Hussain ft Hazama- Ya Habibi Ali Baba:: Lagu ni ada pengaruh band favorite aku ‘Muse’ pada intronya. Menerusi kreativiti ini, MUH mencorak warna ‘gelap’ pada transisi pengawalan musik ini lalu menjadikannya antara terbaik dalam track listing

Selain itu, aku terhibur dengan music light dari “Altimate-Maafkan Kami”, “One Buck Short- Pok Pok Pok Bujang Lapok”, dan tentulah si comel Yuna “Gelora Jiwa”

Indiepretasi juga mengimbau beberapa music sentimental seniman agung ini lalu dibawakan dengan sangat baik oleh indie2 band ini. Antaranya “7 Color T-Shirt- Jangan Tinggal Daku” (macam ada dialog filem Ibu Mertuaku lah). “Monologue- Tiada Kata Sechantek Bahasa” dan terakhir menerusi petikan gitar dan bunyi gerimis yang syahdu “Hujan: Tunggu Sekejab”

Walaubagaimanapun, ada beberapa band yang kurang menyerlah, sepertinya musik yang disusun pada lagu tersebut sudah didengar menerusi komposisi lagu2 mereka sebelumnya.

Macam deja-vu

Mungkin ada sesetengah pemerhati musik merasakan usaha anak2 muda ini seakan merosakkan ketulenan lagu seniman agung P Ramlee, but for me myself, hiburan adalah untuk menghibur. Kita perlukan pelbagai variasi supaya selera pendengar dapat mengetahui bahawa scene musik kita juga mempunyai jalur kreativitinya yang tersendiri.

Adakala jika terlalu berpegang kepada takuk yang lama, ia mungkin akan merosakkan diri sendiri.

4.5 bintang aku taburkan kepada usaha Indiepretasi ini. Tahniah semua yang terlibat...

Loro:Jilbab Chendana akan kembali bersambung, InsyaAllah malam ini:)

ps: Terima kasih pada semua yang mendoakan kesihatan.Tapi masih tak sihat lagi. Harini ambil MC.

***
Promo2. Inginkan satu bacaan keras, lain dari yang lain. Aku salah sorang penulisnya, bersama penulis2 hebat yang lain. Paan Ovrtd, Avid Gunner, DeusXMachina, Pais Mais, Shafaza Zara Syed dan Shahrul Tanaka Shafeai :)

Klik sini

BLOGBUSTERS

16 comments:

mR.sYaH said...

mcm best jer.. kena cari ni..

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH---)sila-sila cari cepat syah.berbaloi woooo:)

Pencacai Alim said...

lagu tu masa liza hanim nyanyi best..

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)suara liza mersik. dia ada teknik 'projecting vocal' yang sangat baik. bila dia nyanyi live, dengar sebutir-sebutir lirik yg dia nyanyikan tu:)

Nazz@Purple said...

bunyi cam bestkan..smoga cepat sembuh..jgn degil..mkn ubat tau..

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple --)best.cari cepat2 nazz:) hhehehe..yupe makan dah ubatnya:)

avid gunner said...

kena try cari ni. btw, takde orang cover 'bila larut malam' ke? ke...nak aku cover gak? hahahaha

pipvz devil said...

hahaha..ngatkn aku sorg je layan lgu dimnakn ku cr ganti pepg ari..kompom bez pnye..kekdng kte prlukn pmbharuan p jgn smpi mrosakkn keindahan seni p.ramlee udah..

FaizalSulaiman said...

avid gunner --)cari bro.tak rugi ko memilikinya.ahahahaha!

takde la plak setakat aku dengar dua kali ni.tp lagu bunyi gitar ngan malam bulan dipagar bintang..ada:)

FaizalSulaiman said...

pipvz devil---)kan? usaha mereka ni sangat bagus. memberi kesegaran pada lagu2 Allayarham..

Paan Ovrtd said...

Kena panggil terlibat aritu. Tapi bila diorang cakap yang Bangpes pun terlibat, terus tarik diri.

99% komen ini adalah pembohongan.

Muhamad Zaki Zafir said...

semalam aku dgr kat era lagu yg monoloque nyanyi.blh tahan jgk.. :)

Seri said...

menanti jilbab chendana

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd---_eh bukan ada ke? utk lagu 'bila larut malam'. yg kena nyanyi 'tarakucap..cap..tarakucap"

hahahaha

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir ---)ouh lagu tu..memang sedap gak cara pembawakan depa,kan:)

FaizalSulaiman said...

Seri---)Sudah mula siarannya, seri:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR