Thursday, November 04, 2010

PERAM: PERIKSA DAN KELUAR AWAL


Salam:)

Lama dah aku tak gebang dalam slot 'Peram'. Sebelum ni asyik tulis pasal kehidupan bermasalah kita sebagai manusia. La ni, aku nak habaq mai pasal sikap sesetengah pelajar, memandangkan aku sudah menjadi tenaga pengajar. Fokus group tu. Macam nak buat reserach plak. hahaha

Kita kongsi apa yang kita ada, ya.

Sekarang ni musim peperiksaan. Mungkin ada sesetengah students yang dah abis periksa. Tahniah aku ucapkan. Buat yang masih struggling nak menghabiskan paper, usahalah sekuat-kuatnya.

Situasi tipikal dalam peperiksaan bila student keluar awal. Kadang-kadang tu sejam dah blah. Buat yang masih menjawab, tentu kalian bengkek habis kan? Psiko la orang keluar dewan exam awal2 neh.

Di sini aku boleh simpulkan dua teori:
1) Memang dia budak brilliant, score on going assesment, maka dia jawab dengan baik lalu melayakkan dia keluar dewan peperiksaan awal. Espressi muka haruslah bangga dengan jalan mendabik dada. Pandang orang pun sebelah mata. Member pandang dia, dia hadiahkan senyuman sini.'Soalan kachang derr'
2) Memang dia tak boleh jawab soalan. Maka lagi lama ditenung soalan, makin bertambah benci lalu terbayanglah gred yang akan dapat nanti. Melayah-layah macam salji krismas!

Tahu lah students2 semua pandai.
Tahu lah dapat tips banyak dari pensyarah.
Tahu lah buat past year exam dengan study 5 sem kebelakang

Tapi apa gunanya kalau cuai?
Apa gunanya merepek meraban sampai pensyarah yang menanda makan hati?
Tak baik, kan?
Noti..noti

Students kena ingat, jawapan yang dibentangkan perlualah releven. Elakkan main hembus sahaja kerana dibimbangi markah anda dapat nanti juga main hembus sahaja.

Sebab itu diperuntukkan masa yang secukupnya. Periksa dan perinci jawapan anda sebaik-baiknya. Kalau perlu jawab semula atau tak puas hati dengan jawapan, sila buat balik. Tulis semula.

Tak rugi pun! Ingat, apa yang kita dah buat, tak boleh nak undur balik.

Jangalah terlalu over confident dengan jawapan sendiri dan membayangkan score A dalam tangan walhal jawapan yang anda berikan salah sama sekali. Pastikan ada sedikit perasaan curiga dalam hati dengan jawapan yang kita berikan. Ingat balik pembacaan anda terhadap satu2 topik yang ditanya.

Tips penting adalah dengan memahami intipati soalan, seperti:
1) Senaraikan (List down..)
* Tak perlu penerangan. List sahaja. Jangan kau bantai essay kat sini.

2) Lakar dan label (Illustrate and label)
*Buat gamba rajah elok2, lepas tu label elok2. Jangan tinggal @ purak2 terlupa nak label. Ini tak. Buat diagram punyalah lawa, kau tinggal label buat apa? Hilang markah dah kat situ. Tak sayang ker?

3) Terangkan/Jelaskan (Describe)
*Konsep ini kena jelas ya. Bila dimintaknya 'jelaskan', maknanya anda perlu menjelaskan sesuatu jawapan sekali dengan contoh. Perlu letakkan contoh. Dengan ada contoh, markah anda akan bertambah. Nak goreng boleh, tapi pastikan jangan hangus! Jangan merepek sampai ke bulan sudahlah. Logik dan menepati kehendak jawapan/skema jawapan.

4)Bincangkan/Perincikan (Discuss/Details)
*Hat ni perlukan kemahiran essay. Jangan buat essay sekangkang kera ok. Tak menjamin markah anda. Bincangkan adalah jenis soalan yang menuntut anda menulis 'pendahuluan' (intro), 'isi' (contents) dan penutup (closing). Perlu diingat, contents perlu disekalikan dengan contoh.

Habis penerangan. Kembali pada tajuk entry.

Buat apalah nak keluar awal, kan? Semak soalan dan jawapan. Pastikan 'jawab apa yang ditanya, bukan jawab apa yang anda tahu' (tetiba teringat seminar lama dulu.hak hak hak)

Kalau tak dapat idea semasa menjawab, jangan terus give up. Kau tengok2 la siling, Tengok2 la muka pemeriksa yang hensem lawa tu, kau tengok2la kertas soalan. Well apa yang aku nak cakap sini adalah, Allah kan ada. Selawat banyak2. Zikir sikit2. InsyaAllah, Dia tolong. Aku pernah menghadapi situasi yang sama bila mana otak aku terus blank tak tahu nak jawab apa.

Terasa hampir give up.

Alhamdulilah, Allah tolong masa tu. Atleast aku jawab and some more jangan biarkan jawapan anda tak berjawab ok.

Rugi kalau keluar dewan exam terlalu awal sangat. Kau dah habiskan 3-4 bulan di bilik kuliah, dengar lecturer membebel bagi lecture and you ended up with keluar awal dan buat 'asal boleh' dalam kertas jawapan???

Jangan kerana jawapan 'asal boleh' anda tu, anda terlepas peluang nak dapat 'A'.

Gigit jari la kau jawabnya...

Ambil iktibar ya!

18 comments:

Pencacai Alim said...

mcm cikgu pon ada

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)hahahahaha..ko kan:P

Paan Ovrtd said...

Errr...

1. Bincangkan...
- ajak kawan-kawan di sebelah, di belakang dan depan berbincang sekali.

2. Terangkan...
- ambil torch light dan suluh ke arah soalan.

Ke....bukan? :D

FaizalSulaiman said...

Paan Ovrtd ---)lolzz

hilarious!

tengkorakemas said...

"Cikgu, saya dah buat kesemuanya!"

"saya keluar sekarang ye, nak main game"

pipvz devil said...

waa n3 ko kali ni mng wt aku trse nk gelak guling2 dr ldng sawet hinge k ldng getah ps2 k ldng koko..pe ar..mkn dlm 2..haha..kmrin aku test..stlh bebls thn tingalkn alam psklahn..seram pn da..rse nk pcah ple otak bile tpkse jwb math y dh bsawang aku tinggalkn..hahaha..pdn muke haku..

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas---)hahahaha..silakan!

FaizalSulaiman said...

pipvz devil ---)gila jauh ko guling,hehehehe

syashafie said...

bila cg berkata- kata . hik3
:)

FaizalSulaiman said...

syashafie---)ya..sila diam.hehehehe

'AQILAH said...

masa selalu mencemburi aku bila exam ni, ceh 3 jam pun tak cukup..hehe nway, tq !

FaizalSulaiman said...

'AQILAH---)ko memang pelajar yang baik qilah.gunakan masa tu, k!

maCy said...

pna gk kua awl~

FaizalSulaiman said...

maCy ---)musti ko budak pandai, kan?ahaks

NUke_Rude said...

aku salu kuar awal..


psycho member2 lain. hahaha!

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude---)yay! sekali lagi..budak pandai nehh..hehehe

cik_sue said...

mmm..tu la gelagat student sekarang, en.faizal uii...dah berbuih mulut cik sue membebel tp dibuatnye jugak...mmm...depa kuar awal tu sebenornyer stress sbb apa yg depa baca dan hafal format sume terlupa....maklumla, study last minute kot kwang3

FaizalSulaiman said...

cik_sue---)haaa tulah tau takfe. dorang ni kadang2 tak dengar kata tu yang sakit hati tu,huhuhu..sabar ajelah kak

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR