Thursday, February 17, 2011

Bahasa Filem Yasmin: Review Muallaf


Salam

Pengarah seorang ni dah meninggalkan kita buat selama-lamanya.

AlFatihah.

Aku akui, filem Yasmin dibikin bukan mengikut arus komersil lalu menghasilkan untung berjuta. Lihat saja filemnya terdahulu seperti Sepet, Gubra, Mukhsin, Talentime dan Mualllaf. ( Can’t believe it, I watched all)


Filem Yasmin bergerak atas landasan seperti filem Timur Tengah yang dah aku tonton seperti Father, Red Shoes dan Osama. Ketiga tiganya aku lemparkan lima bintang setiap satu.

Paparan isu kemanusiaan yang sangat jelas, menggambar reality hidup manusia.

Berbalik pada Muallaf. Ya! Aku baru menontonnya setelah punyai masa yang sangat luang!

Ia sebuah filem yang berat kupasannya. Ana dan Ani lari rumah, bapak hawau, kaki disko—literary terlalu keduniaan dan tak boleh menerima anaknya terlalu beragama selain tak boleh blah yang si bapak membenci arwah emak. Dua beradik duduk di banglo bertemu seorang cikgu (Brian) yang dah lama melupai agamanya. Ani plak berkelakuan pelik disekolah. Selalu sebut kombinasi nombor dengan ayat.

Walaupun Yasmin seolah meletakkan campuran beberapa surah dan ayat (especially from Bible, Kitab Tao Cheng dan Al Quran) ketiga-tiga kitab ini memperjelas manusia supaya berbuat baik, berkasih sayang dan setiasa percaya wujudnya Allah, Kematian dan Hari Akhirat.

Mungkin sudah kebiasaan Yasmin memulakan setiap cerita dengan lafaz Bismillahirahmanirrahim dengan pelbagai translation. Gerak kamera pada sudut rumah dan sekitar lokasi, tanpa music latar dan dihiasi dengan bunyi-bunyi alam. Resipi Yasmin yang sangat memikat.

Tak perlukan bajet berbilion, Muallaf hadir sebagai hadiah terakhir Yasmin dengan tema kesukaan pengarah ini : kasih sayang:

No wonder Syarifah Amani diiktiraf dalam filem ni. Karakternya sebagai working girl yang sangat melindungi adik perempuannya, dari ancaman ayahnya yang kejam berada pada kelas yang tersendiri!

15 comments:

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

OE suka juga filem arahan Yasmin Ahmad...
memang nampak macam real je...
tapi kenapa mulanya orang sini band cerita ni eh?
bertul ke terlampau tak boleh diterima otak?
tapi kenapa luar negara dah terima baru dia nak tayang dekat sini dengan banyak sence dipotong?
OE tak faham part yang itu...

dan dengar kata sebelum dia meninggal, dia ada tinggalkan lagi satu cerita dah dah siap diarah tapi tak tayang lagi...
ada lagi selepas muallaf...
tapi, tak tahulah betul ke tidak...

anyway... OE pun teringin nak tengok cerita ni... (n_n)

FaizalSulaiman said...

Orkid Edyliyne @ OrkEd ---> kebanyakan film Yasmin tak boleh diterima sesetengah orang selain yasmin suka menyentuh isu yg agak sensitif.

faizal suka film yasmin selain shuhaimi baba. ada art filem3 dorang neh:)

dvd nya dah ada:)

mr.syazwan said...

wan x tgk lg cite ni..

mmg org kata karya arwah yasmin best

tpi wan xleh masuk kot

huhu

Ikhwan Ng said...

amat suka filem ini.. sayangnya arwah yasmin ahmad telahpun meninggal selama2nya..

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --->Karya beliau lain dari arus kmersil filem melayu lain. buat yasmin, kudos.

akankah ada lagi pengkarya seperti beliau?

huhu

FaizalSulaiman said...

Ikhwan Ng--->indeed yes.

menerusi yasmin, karya kita dipandang luar:)

Bali Property said...

Yasmin? aku pernah melihat filemnya belum ya? aku kok lupa?
tapi dari namanya kayaknya filemnya kaya filem nuansa tua (dulu) banget.
Bali Villas Bali Villa

FaizalSulaiman said...

Bali Property--->Yasmin menyentuh segenap ruang rasa penonton dengan tema ringkas,iaitu kasih sayang. Tak perlu kisah picisan untuk melariskan filem:)

kamu harus menonton karya beliau:)

nurayunni said...

suke karya2 beliau...

Adlan Solis said...

ouh...baru jer review tengok Gubra...memang best filem arahan allahyarham yasmin nih^^

DaddyDian said...

faizal, lama tak jenguk blog aku... or ada dtg tapi tak tinggalkan jejak?.. hehe... nice entry man!

FaizalSulaiman said...

nurayunni--->indeed! yes!

FaizalSulaiman said...

Adlan Solis --->gubra pun ok gak.tp aku tgk dua kali sebab ta faham.LOL:P

FaizalSulaiman said...

DaddyDian --->thanks bro! hahaha

ha'a lama dah aku tak jalan2 ke blog ko.ok esok aku serbu!!!

hehehehehe

tengkorakemas said...

ada yg menegur bila filemnya terlalu memaparkan adegan kasih sayang berlebihan..

tetapi..filem2 yang memaparkan adegan tak senonoh berlebihan mcm mana?

sedar atau tak sedar, ramai yg lebih suka kejahatan, walaupun kononnya niat untuk menyedarkan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR