Monday, February 07, 2011

Bersosial..Bukan Berso-sial

Si gigi tajam yang tak kisah kalau dia nak kekah orang.hahahaha


Salam Isnin.

Ok harini tak ada Isnin Hitam sebab aku tak sabar nak pergi kerja. Hehehe..Produktif tak aku? Semangat kan?:)

Bila kita berjumpa dengan orang-orang asing per say strangers satu perasaan aneh akan muncul dalam diri.

Malu.

Of course la akan malu. Lebih-lebih lagi dengan orang yang kita langsung tak pernah berbual.

Namun, zaman sekarang ni dah lain. Nak communicate boleh melalui pelbagai opsyen either guna FB, Twitter..you name it. Gazillion kot!

Ada sesetengah dari kita nampak hyper bila berborak on space, tetapi bila berjumpa F2F* tak banyak pulak cakapnya. Vise versa pun ada juga.

In addition, dalam usaha kita memperkenalkan diri kepada orang lain---sesempoi mana pun orang itu---adab sopan perlulah dijaga. Mana boleh teghojah-teghojah ye, yob. Sabooo ajelah!

Memperkenalkan diri, adalah salah satu cara ‘menjual’ pakej internal skills. Individu-individu yang memerhatikan kita akan melihat menerusi impresi pertama atau first impression.

Macam kau beli kek lah. Kalau kek tu bantat, tengok cantik, tetapi tak sedap pulak guano kiro tuh boh? hehehehe

Hah macam tu lah ibaratnya kalau kita nak bersosial especially dengan newbies. Tak boleh sangat ikut kepala kita aje. Mungkin ada orang yang tak senang dengan body gesture kita.

Ini beberapa tips yang aku temui dalam buku ‘Public Speaking’ yang dah berkurun simpan dalam lemari* especially communicate dengan strangers:

1) Jadilah moderate. Being modest tak salah. Jangan terlalu informative sebabnya kata lah kau salah bagi maklumat, and ada orang yang tahu pasal benda tu, tak ke malu?

2) Jangan sesekali bercakap besar. Jenis tak nak kalah dalam bercakap. Orang ada A, dia pun nak ada A. Kalau aku, rasa nak tampar aje orang macam ni.

3) Please and please and please fokus kepada perbualan. Janganlah time ini kau sibuk main-main telefon, sms lah..tahi suci sungguh!

4) Do not act like an alien. Orang tanya sepatah, kau jawab sepatah. Tak ada communication kat situ. Cuba jadikan diri as a center of attention with your humor, idea, gestures ataupun cara mingle dengan yang lain-lain. Bukan maksudnya terhegeh-hegeh. I mean cuba buat communicate dua hala..bukan si polan tu saja asyik tanya kau soalan and you do nothing.

Empat ajelah. At least bagi kat kau orang semua idea-idea bagaimana nak mingle around with strangers, especially bloggers kalau berjumpa dengan rakan blogger yang lain. Ce wahh macam la dah berjuta blogger yang aku dah jumpa. Har har har

Jom enjoy lagu mek Che’Nelle nih. Dulu mati-mati aku ingat mek ni orang Klate! hahaha



*F2F=Face to Face
*Lemari= Almari

14 comments:

tengkorakemas said...

relax and stay cool, terutama bg blogger-blogger yg selalu join gathering..hehe

eqbalzack said...

salam faizal...
rabu ni beli kosmo 2 ok...
satu utk faizal, satu lagi tampal kat board kat office..haha

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->yup.tapi aku rasa kebanyakan takde masalah since dah mesra dalam dunia blog:)

FaizalSulaiman said...

eqbalzack--->salam bang eq.definitely akan beli sebab tertarik dengan isu kanser tu:)

mr.syazwan said...

tips ini pun boleh di aplikasi time interview kan??

hehe

suke statement

"Kalau kek tu bantat, tengok cantik, tetapi tak sedap pulak guano kiro tuh boh?"

hahaha

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --->yupe.bleh gak wan.

hehehe..makan dalam statemment tuh:)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

suke info cm ni...bole praktik kan ni..yg no.3 x bole blah..hehehe...

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)---> hahaha kan. bukan pe fauzi.kot ya pun takya la nak tunjuk bz gila sampai nak balas2 mesej masa jumpa.

Nazz@Purple said...

tips berguna..terutama org cm nazz..tak pandai nak menegur mula2

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple --->memula biasala nazz.malu nak memulakan=)

Seri said...

teringat masa 1st time lapor diri

"assalamualaikum, nama saya ameza. saya cikgu baru posting kat sini."

haha

FaizalSulaiman said...

Seri--->ehehehe

ok la tu. memula kena jaga behave:)ehehe

NUke_Rude said...

ish. ape nak jadi dgn generasi skang ni. facebook je stiap masa.. tu yang sampai lupa nk siapkan kerja tu. main game, chatting, update status la.. main2 kuiz.

hahah. but, aku suka point no.1

:)

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --->eh macam terkena diri sendirik jek?ehehehehehe

thanks:) aku tau ko informative yet modest:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR