Tuesday, February 22, 2011

Dari Lagenda, Mencipta Bintang: Burlesque Review


Salam

Burlesque dihasilkan dengan penuh rasa inspirasi!

Premis cerita ini ringkas! Macam kau tonton filem inspirasi-gadis-kampung-ke-bandar-nak-jadik-penyanyi-lepas-tu-lupa-diri-sekejap-lepas-tu-insaf-lepas-tu-malatop!

Simple aje kan?

Despite of that, Burlesque (yang memenangi Filem Muzikal Terbaik untuk Golden Globe bebaru ni) mempamerkan ciri muzikal yang sederhana tetapi cukup sifatnya.

Usah dibandingkan filem ni dengan filem muzikal seperti Moulin Rouge ataupun Chicago kerana keduanya jauh lebih bagus.

Dari segi lakonan, Christina Aguilera mempamer mutu lakonan meyakinkan melalui watak Ali (nama sebenar minah ni Alice) yang bekerja separuh mati di restoren yang membayarnya dengan sangat ciput. Nekad, dia berpindah ke bandar sebab nak cari peluang lebih baik selain mengejar impian nak jadi penyanyi.

Cher pulak? Hurmm…

Aku tak tahu kalau ada peminat Cher dalam blog aku ni, tapi persembahan Cher agak menyedihkan. Muka sangat plastic selain kurang penghayatan emosi. Peranannya sebagai diva kelab tak ubah seperti primadona desperate yang tunggu masa nak pencen.LOL!

TRIVIA: Cher tercalon dalam katergori Worst Supporting Actress untuk Razzies Award! Muehehehe. Amek ko!

Dia marah ke, suka ke, sama aje ekspresinya. Pemenang Anugerah Akademi ni memberikan persembahan biasa-biasa saja

Vocally, this two singers memang nail it to the maximum point. Kudos to Christina kerana memberi persembahan bertenaga dalam lagu ‘Show Me How You Burlesque’. Teknik vocal growling dan runs yang dipunyai oleh Christina memang mantap to the max. Susah okay nak buat teknik growling dengan runs nih! Seksa!

And guess what, ada few scenes yang aku tonton menyamai musical filem Chicago!!

Walaweh!

Up next: The King's Speech:)
Ralat: Filem ni memenangi 'Best Original Song' untuk persembahan Cher di Anugerah Golden Globe:) Maap yek:)

20 comments:

Annahl Kamaruddin said...

erkkkk?

best film (musical or comedy0 goes to.. "the kids are all right: by Lisa Cholodenko laaa

hehehe :P

tengkorakemas said...

hehehe setakat ni yg aku ada cuma filem Sweeney Todd the demon barber..musical gak tu bro :)

FaizalSulaiman said...

Annahl Kamaruddin--->itu yang pelik tu nahl sebab ada satu sumber kata filem ni menang best comedy/musical drama coz rasanya kids are allright tu menang.

cek2 semula, rupanya filem ni menang lagu terbaik menerusi persembahan cher.

minta maaf yek:)

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->haa

tu fevret aku tuh.

musical seram-seram gory sket.muehehe

tp the worst musical gory ni macam 'repo-the genetic opera'

mR.sYaH said...

muzikal?? sy pernah tgk magika jer.. hehe.. FS ni lecturer bahagian pe yerk?? filem??

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH --->hehehe

takla..faizal bahagian hotel dan pelancongan.tp minat filem:)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

cm nk kne tgk je ni..hahaa...

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)--->gi la tgk pojie.music dia quite ok la:)

epol said...

sangat klise..baik layan hantu kak limah nyanyi enjet2 semut..lol

FaizalSulaiman said...

epol --->yeah.aku tgk, mcm dah leh agak kalau ada watak lelaki kaya ngorat si christina neh.muehehehehe

Mr.IX said...

filem ni dlm download list aku..hehhe

Seri said...

waaa, kenapalah kuala pilah ni x de panggung wayang. banyak filem terlepas

FaizalSulaiman said...

Mr.IX--->wahh
cpt tengok.hahaha

FaizalSulaiman said...

Seri --->hehehe..takpa seri.ada masa kang tengok la.kalau nak layan citer camni:)

Muhamad Zaki Zafir said...

jln cerita mungkin cliche, tp bunga2 cerita tu lah yg menjadikan ia menarik kan? :)

thanks bro.buat masuk list tonton masa cuti sem nanti.dh nk final dh ni.

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir --->ko layan muzikal ka?muehehehe

ok la citer ni.bleh di layan=)

ghost writer said...

Cher mungkin bukan pertama kali berlakon dalam filem,sebelum nih pon ade tapi ini mgkn petama kali dia berlakon dlm genre muzikal filem berbanding Christina Aquilera maka agak sedikit gagal.

bagi aku filem muzikal todd sweeney dan moulin rouge tetap yg terbaik.

FaizalSulaiman said...

ghost writer --->yup. siap tercalon anugerah akademi dan menang lagi, k:)

yup. sweeney todd tetap yang terbaik!

mr.syazwan said...

jommmmmmm g tengok sama nak

hehehehe

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --->hehehehe

ada lagi tak shownya neh?

tak leh gi la muzikal cinta tu.nak tgk tp masa sungguh takdek neh..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR