Wednesday, February 23, 2011

Batuk. Throat Yang Sore!

Hah ambik! Semangkuk besar tomyam. Korang ada?hahaha


Salam
Bukan sore (petang) okey.

Tetiba teringat lagu ‘Diambang Sore’, irama elektronik yang digunakan semasa projek box kayu Kemahiran Hidup Tingkatan Tiga.

Buat box, lepas tu kena buat sarungnya pakai kain-jahit-jahit.

Aduyai. Aku fail bab jahit menjahit nih!

Forget about that. Ni nak berkongsi sikit tips penyakit yang selalu menyerang manusia.

Batuk.

Batuk ni terjadi selalunya bila terdedah pada cuaca tak menentu, tekak kering, tak mendapat air yang mencukupi, habuk, mahupun berjangkit dengan orang lain.

Few weeks lepas, kesibukan melanda. Jadual makan tak teratur. Jadual bersenam apatah lagi. Muka jadik bulat. Lemak dah bergendang dan menari pada daerah penggemukan. Muehehehehe. Madah bagai..

Pokoknya, segala benda aku ambil dengan kadar yang tak terkawal, jadi perubahan itu terjadi. Mula-mula tekak perit. Panas semacam. Aku minum segelas air masak sebelum tidur, lega sikit lepas tu.

The thing is, penyakit ini akan datang lagi kalau tak bendung. Hidung mula nak running dengan hingus. Seriously, aku tak suka keadaan macam ni selain tonsil membengkak lalu menghasilkan suara tikus yang….sumpah…huduh bila mendengarnya! Ha ha ha ha

1) Bila sore throat, lekas-lekas minum air masak. Kalau boleh botol by botol. Dalam kuantiti banyaklah. Selain menambah bendalir dalam badan, membantu sistem perkumuhan, ia baik untuk menjana hari yang lebih sihat selain kurangkan gula dalam makanan. Al maklonglah, gula dah naik sekarang:))

2) Take a real good sleep. Sore throat terjadi mungkin disebabkan tidur yang tak mencukupi. Tidur sempurna adalah pada skala 8 jam. Awas, jangan tidur pulak kat tempat kerja, okey

3) Elakkan makanan berminyak. Ambil tomyam atau sup ayam. Pekena dengan sambal kicap pedas pun sodap! Membantu kerongkong menangani masalah batuk. Padankan dengan teh O suam. Ia membantu sore throat, lebih-lebih lagi bila dah tonsil.

4) Jangan sesekali ambil minuman berais. Makin sejuk, makin kuatlah batuk kau tu. Plus, jangan ambil kekacang. Lebih-lebih kacang yang ada habuk kulit macam kacang cap tangan tu. Selain ada toxin, penggalak kepada batuk, ia mempunyai angin yang agak kuat. Kalau tak tangkap kat punggung (kentut), ia akan menyerang kepala, menghasilkan sakit kepala.

5) Jika semakin worst, berjumpalah dengan doktor. Batuk terlalu banyak menyebabkan kerongkong cedera atau berdarah. AWAS, jangan sampai leh mencederakan kotak suara.

Cukuplah lima.
Ini cadangan beberapa teman selain pandangan orang-orang tua jaman dulu kala. Tak ada rujukan spesefik. Fakta-fakta saintifik tu aku tambah sendiri berdasarkan pengetahuan makanan yang aku tahu.

Cegah sebelum teruk.

Batuk ni seksa. Kalau sekali batuk, nak bercakap pun susah. Apatah lagi kalau terbatuk dekat dengan orang. Konfirm jadik hantu kak limah!

eh..eh

Konfirm jangkitlah batuk tu!

ps1: Lama tak tulis entry santai lepas kepala macam ni. Kalau tak, entry tegak aje macam batang kayu

ps2: Aku dah start batuk. Walaweh! Tapi mampu melalak dengan lagu ‘Cinta Kristal’. Ambik inspirasi Kak Limah hoiiii!!!

ps3: Yeah! Header baru yang…gothic.wakakakaka

19 comments:

tengkorakemas said...

bro,aku tak sempat overcome, bangun2 pagi hari tu amik ko..dah start sakit gile..padahal banyak je air kosong aku minum tapi mungkin perubahan suhu mendadak kot..

terlalu banyak batuk boleh buat sakit dada gak..

cik bebel sentiasa said...

ameklah dequadin>>>ngeeeeee

siti azizah Sang Pencinta said...

Suka header baru nihh.. jgn jangkit kat bilik sebelah sudah

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->yup.bleh semput kut sebab sakit dada..huhu

FaizalSulaiman said...

cik bebel sentiasa --->ubat batuk ke tu cik bebel?

FaizalSulaiman said...

siti azizah Sang Pencinta --->thanks kak:)

hehehehe..ni yg rasa nak batuk kat bilik akak neh.hahahaha

shatooman said...

woohoho..header baru~ aku blum ada idea lg nk wt header baru..

FaizalSulaiman said...

shatooman---> waahahaha

lawa tak?muehehehehe

ghost writer said...

kadang-kadang malu pon ader..ye lar dah buruk bebenor bunyi batuknya..tak ker semua owang dok pandang kita...nak gelak pon takleh.lawak macamana pon senyum jer..hahaha

aleen aiden said...

yg point no.3 tuh,kalo tido berlebey2 pulak macam mane ye?wi3 :P

FaizalSulaiman said...

ghost writer--->beb batok macho la weh.hahahaha
weh, jangan paggil aku Fai.klako dowh.hahaha

panggil penuh suda:)

FaizalSulaiman said...

aleen aiden --->tu kita tros bungkus.hahahhaa

Lady Waleane said...

aku baru baek batuk.. seminggu menderita.. minum ubat batuk tamsolo. takde kerongkong rasa perit. hehe

FaizalSulaiman said...

Lady Waleane --->tulah makan seminggu plak wehhh

apik pehe said...

hehe..kalo apik..makan strepsil..xpon minom air asam jawa..hehe

mR.sYaH said...

selalu mudah kena batuk dg selesema.. mgkn sebab antibody kurang.. tak makan sayur kot.. heheh.. tp sempat perkena tomyam.. sedap..

FaizalSulaiman said...

apik pehe ---> fuh!

ok minum asam jawa tu tak pena wat lagi walau ramai kata petua tu mujarab:)

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH ---> dalam tomyam pun ada sayur, Syah.hehehee

Mr.IX said...

aku tgh batuk2 kering tekak,, rasa demam panas lak...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR