Monday, February 21, 2011

PERAM: Apasal Malas?


Salam

Edisi pertama PERAM pada tahun 2011.

Ada antara kita digolongkan dalam katergori ‘warganegara malas’!

Jangan freak out dulu. Baca bagi habis sebelum nak jatuh hukum.

Baca pada situasi yang aku tuliskan di bawah:

Keadaan di depan bank, especially di ATM Machine. Apa yang boleh kita lihat selain mesin cucuk duit gedabak tuh?

For sure.., SAMPAH!

SAMPAH daripada receipt roll paper yang keluar dari ATM tak kiralah samada nak cek baki atau nak tahu current savings selepas membuat withdraw.

You see, culture kita begitu agaknya.

Lepas aje ATM keluarkan roll paper tu, sehelai, some warganegara yang tak bertanggungjawab ni main buang aje kat tepi-tepi teller machine tu dengan muka yang tak bersalah.

Sumpah! Aku macam nak baling kasut uncle Mc Donald ke muka dia!

Hello? Ada tong sampah dekat sebelah kau tu. Masuk dalam tu tak boleh ke?

This is the habit yang paling aku tak berkenan. Kadang-kadang kalau tak ada pekerja bandaran yang sapu, bersepah-sepah roll paper tu memenuhi lantai, depan premis bank! C’mon! otak ada, tolonglah guna.

Berhemah lah sikit!

Itu belum tengok lagi kat pasaraya. Bersepah troli dekat parking kereta sebab tak mahu hantar ke tempat asal troli tersebut. Malas gila!

Mana kesopanan dan kesusilaan?

I mean, tahulah dah ada pekerja yang buat semua benda tu, tapi tu kan apart of tanggungjawab juga!

Faizal Sulaiman:--> Tekak perit! symptom nak batuk dan kemungkinan efek pada tonsil. Allah…

20 comments:

tengkorakemas said...

receipt tu sebenarnya boleh disimpan, mana tau duit kena telan ke apa, boleh jadi rujukan, tak pun jadi alibi jika dituduh terlibat dalam kes jenayah

p/s:samalah kita bro, tekak otw nak sakit

epol said...

tu le tabiat orang kita..dah tau sampah wat2 tak nampak yong sampah..mane tak besepah2 roll paper tu..

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas--->minum air masak bebanyak bro.sama2 kita overcome:)

FaizalSulaiman said...

epol:--->tulah.geram dowh. malas beno aku tengok2 nya..

mR.sYaH said...

padahal tong sampah dekat jer tp buat2 tak nampak.. main2 campak seberono jer.. tp klu bab troli tu mmg jarang akan simpan tempat dia balik sebab jauh tapi xdelah letak tempat parking kereta sbb nnt akan menyusahkan org len.. hehe..

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH---> hehehe
oo pena buat la neh (troli)

muehehehehe

Seri said...

perangai mengalahkan budak2

FaizalSulaiman said...

Seri--->bebudak lagi ok agaknya

DaddyDian said...

typical malaysian ni.. mebi yg buang resit merata2 tu marah sebab tgk current ballance dah tinggal ciput or cek gaji belom masuk.. hehe..chill!

FaizalSulaiman said...

DaddyDian---> hahaha

logik gak alasan ko ni, bro!muehehehe

NY said...

tatau la nak cakap org yg mcm situasi di atas ni mcm mana...
hati keras mcm batu agaknya smp tak ada kesedaran langsung nak bertanggungjawab dgn semua tindakan tu..
benda senang mcm tu pun malas nak buat, agaknya kat rumah dia mcm mana ye??dia buang sampah merata2 mcm tu tak??
troli yg bersepah2 merata tu plak bukan je menyusahkan pekerja yg nak kutip tp menuyusahkan jgak org lain nak masuk parking gara2 troli duk dlm petak parking.tak pasal2 nak kena turun dan tolak troli ke tepi dulu baru dpt masuk parking...haih~~

FaizalSulaiman said...

NY --->kak nusrah mesti dah pena kena neh:)

its true then sebab pernah kena pun.kena alih troli.sib bek bonet belakng tak langgar troli tuh

Mr.IX said...

satu lagi habit warganegara ni..excited!! klu ada jer exciden tepi jalan, mula la over-slow kenderaan padahal kenderaan belakang nak rushing ni....

p/s: resit ATM aku simpan dlm dompet, troli tak biasa guna pn coz guna bakul..haha

NUke_Rude said...

i like this. but hey! let's look at the other way round. kalau xde org nk buang sampah rata, makcik2 or pakcik2 cleaner takkan ada sampah untuk di sapu & kutip. Hence it will contribute to another kemalasan.

the theory goes the same with the trolley!

Hahha!!!

ghost writer said...

tidak dinafikan itu culture sebahagian besar dari komuniti kita bro..

ini juga memperingatkan aku supaya tidak terlibat sama dalam konteks 'malas'.

FaizalSulaiman said...

Mr.IX --->yeahh

ni aku setuju sangat.
terlebih prihatin.

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --->teori tu akan berpusing macam tu jelah kalau berfikir mcm tu.

agreed,menimbulkan another rasa malas.wakakakaka

FaizalSulaiman said...

ghost writer--->sama-samalah kita merajinkan diri, bro!

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

rakyat Malaysia begitulah gamaknya...
terasa tak kisah dengan semua benda yang berlaku sebab dia pun buat sama...
nak dikirakan memanglah ada pekerja yang nak buat semua benda tu, tapi, fikirlah jugakan...
takkanlah nak dibiarkan je....
sakit mata...

mungkin orang tak sama pendapat dengan kita... bagi diorang pemandangan macam tu indah agaknya...
entahlah...

FaizalSulaiman said...

Orkid Edyliyne @ OrkEd --->ayat last.

pemandangan yang indah,muehehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR